Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 17. 11:30

Október végén érkezik a Firefox 2.0 végleges változata

A Firefox 2.0-nak már tegnapelőtt meg kellett volna jelennie, a fejlesztők azonban október végére halasztották a végleges változat kiadását, a második béta a jövő hét közepén, augusztus 23-án érkezik.

[HWSW] A Firefox 2.0-nak már tegnapelőtt meg kellett volna jelennie, a fejlesztők azonban október végére halasztották a végleges változat kiadását, a második béta a jövő hét közepén, augusztus 23-án érkezik.

A fejlesztést koordináló Mozilla Alapítvány szerint az utolsó pillanatban még hibákat találtak egyes párbeszédpanelek megjelenítésében, a füleket kezelő rutinban, a helyesírásellenőrzőben, de az phising-szűrő is tökeletesítésre szorul még. A második béta kódját ma "fagyasztják be", utána egy héten keresztül a hibajavítások zajlanak, hogy 23-án a szoftver megjelenhessen. az első béta -- amelyet kifejezetten fejlesztőknek szán a Mozilla, nem otthoni felhasználóknak -- már elérhető.

A Firefox 2.0 pont ugyanúgy néz ki, mint elődje, a belbecsben azonban számtalan apró finomság érhető tetten, ezek között a legfontosabb az adathalász támadásokat (phishing) megelőző szűrő, illetve az integrált helyesírás-ellenőrző. Jelentősen továbbfejlesztették a fülek (tabs) kezelését, most már lehetőség van a "bezárás" művelet visszavonására, ha valaki véletlenül rosszul kattintott volna. A Firefox 2.0-ba bekerült egy integrált RSS-olvasó is.

Különféle bővítmények jelenlegi kezelése miatt sok kritika érte a Mozillát, mivel a Firefox 1.x változatai bármilyen kiegészítőt betöltenek, akkor is, ha ellenőrizhetetlen forrásból származnak. A 2.0 legnagyobb újítása, hogy akár központilag, a Mozilla utasítására kerülhetnek leállításra és tiltólistára olyan bővítmények, amelyeket adatbiztonsági szempontból aggályosnak tartanak majd a fejlesztők. Fontos tudni, hogy a Firefox 1.x bővítményeinek jelentős része nem működik a Firefox 2.0-n.

A Firefox fejlesztői szeptember 7-ére ígérik a böngésző 1.5.0.7-es változatát, amelyről egyelőre nem tudni, mit tartalmaz majd az addig megtalált hibák javításán kívül.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról