Szerző: Ady Krisztián

2006. augusztus 25. 09:23

Az Apple is visszahív 1,8 millió noteszgép-akkumulátort

Az Apple Computer tegnap bejelentette, hogy a Dellhez hasonlóan nagyszabású akkumulátor-visszahívásba kezd. Az amerikai vállalat 1,8 millió iBook G4 és PowerBook G4 számítógépekhez csomagolt, illetve ezekhez utólag értékesített problémás akkumulátort cseréli ki térítésmentesen. Az érintett akkumulátorokat a Sony szálította az Apple részére, az egységek hibás gyártási technológiájából eredően a noteszgép tüzet és égési sérülést is okozhat.

[HWSW] Az Apple Computer tegnap bejelentette, hogy a Dellhez hasonlóan nagyszabású akkumulátor-visszahívásba kezd. Az amerikai vállalat 1,8 millió iBook G4 és PowerBook G4 számítógépekhez csomagolt, illetve ezekhez utólag értékesített problémás akkumulátort cseréli ki térítésmentesen. Az érintett akkumulátorokat a Sony szálította az Apple részére, az egységek hibás gyártási technológiájából eredően a noteszgép tüzet és égési sérülést is okozhat.

Közel 3 évnyi noteszgép

A Macintosh számítógépeket szállító Apple 2003 októberétől napjainkig értékesítette a problémás akkumulátorokkal felszerelt noteszgépeket, így szinte mindenki érintett lehet, aki ezen időszak között vásárolt G4 processzorral szerelt almás noteszgépet. A hibás akkumulátor cseréjét az Apple weboldalán lehet kezdeményezni, a hazai vásárlók pedig ahhoz a kereskedőhöz fordulhatnak a csere igényével, akinél a noteszgépet vásárolták. A csereprogram az 1 éves garancián túli, még működőképes akkumulátorokra is érvényes.

Az Apple azt javasolja a felhasználóknak, hogy a csereakkumulátor megérkezéséig távolítsák el a problémás példányt a noteszgépből, készüléküket pedig szükség esetén a hálózati adapterrel használják. A vállalat kilenc esetben kapott visszajelzést túlmelegedő akkumulátorról eddig, melyek közül két esetben anyagi kár is keletkezett. Komoly sérülésekről szerencsére eddig nem érkezett jelentés. A hibás akkumulátorokból 700 ezer darab került az Egyesült Államokon kívülre. Az 1,8 millió visszahívott akkumulátor a 2003 októbere óta Apple által szállított noteszgépek áramforrásainak 32 százalékát teszi ki.

Az érintett Apple noteszgépek

Noteszgép modell Akkumulátor modell Sorozatszám
12" iBook G4 A1061 ZZ338 - ZZ427
3K429 - 3K611
6C519 - 6C552
12" PowerBook G4 A1079 ZZ411 - ZZ427
3K428 - 3K611
15" PowerBook G4 A1078
A1148
3K425 - 3K601
6N530 - 6N551
6N601 - 6N530

Sokba kerülhet

A Dell múlt héten jelentette be, hogy 4,1 millió akkumulátort kénytelen visszahívni, melyeket a Sony szállított a vállalat számára. Az akkumulátorok a Sony illetékesei szerint csak bizonyos körülmények -- töltési technológiák, egyéb technikai paraméterek -- esetén okozhatnak problémát. A japán gyártó múlt héten még leszögezte, hogy más gyártók nem érintettek a problémában. Amint arról mi is beszámoltunk, a Dell és a Sony már 2005 októbere óta tudott a problémáról, azonban azt nem ítélte súlyosnak. Az egyelőre nem ismeretes, hogy az Apple mióta tudott az akkumulátorai érintettségéről.

A News.com értesülései szerint a visszahívás sokba kerülhet az érintetteknek, az Apple és a Dell visszahívásai körülbelül 20-30 milliárd japán jen, azaz durván 170-260 millió dollár közötti kárt okozhatnak a vállalatoknak. A Sonynak ráadásul a két számítógépóriás felé is el kell számolnia, hiszen egy-egy ilyen mértékű termékvisszahívás óriási imidzsvesztést is okoz. Iparági elemzők szerint a Dell akciója önmagában 200 millió dollárba kerülhet a Sonynak, ha mindenki visszaküldi a hibás akkumulátort. Ugyanakkor az ilyen visszahívások során átlagban csak az érintettek 10-25 százaléka él a csere lehetőségével.

A hiba

A gondot a lithium-ion cellák gyártása során bekerült, mikroszkopikus fémes szennyeződés okozza. Ezek a fémdarabkák később, az akkumulátor működése során kikezdhetik a cellákban található, rendkívül vékony műanyag szigetelőrétegeket, amely az ellentétes pólusokat (anód és katód) választják el egymástól. Ha egy viszonylag kisebb fémdarab, vagy bármilyen vezető anyag átszakítja az elválasztó polimer réteget, akkor egy miniatűr rövidzárlat keletkezik. Ez minimális hevülést és a töltöttség csökkenését okozza, majd a telep tönkremeneteléhez vezethet.

Felrobbanó Dell notebook, Oszakában
Forrás: The Inquirer

Ritka esetben azonban egy nagyobb részecske ékelődhet be a szigetelőbe, közvetlenül összekapcsolva a két pólust, aminek eredményeként az hirtelen adja le a tárolt energiát, ami jelentős hő felszabadulásával jár együtt. Ez azzal a veszéllyel fenyeget, hogy láncreakciót indít be a cellák között, az egész akkumulátorra kiterjedően. Egyesek szerint ez történhetett az ominózus képeken szereplő Dell laptoppal is, Oszakában, mikor a szó szerint felrobbant a gép egy konferencián.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról