Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 07. 09:52:14

A LimeWire fájlcserélőt is beperelték a lemezkiadók

Az amerikai lemezkiadókat tömörítő RIAA (Recording Industry Association of America) beváltotta az ígéretét és a szerzői jogok megsértése miatt beperelte a LimeWire fájlcserélő üzemeltetőjét, a Lime LLC-t, illetve a cég vezetőit. A lemezcégek a jogsértő magatartás felfüggesztése mellett elképesztő kártérítést követelnek a LimeWire-tól, minden egyes, engedély nélkül terjesztett dalért 150 ezer dollárt.

[HWSW] Az amerikai lemezkiadókat tömörítő RIAA (Recording Industry Association of America) beváltotta az ígéretét és a szerzői jogok megsértése miatt beperelte a LimeWire fájlcserélő üzemeltetőjét, a Lime LLC-t, illetve a cég vezetőit. A lemezcégek a jogsértő magatartás felfüggesztése mellett elképesztő kártérítést követelnek a LimeWire-tól, minden egyes, engedély nélkül terjesztett dalért 150 ezer dollárt.

A fájlcserélők elleni jogi hadjárat akkor indult meg, mikor tavaly júniusban az amerikai Legfelsőbb Bíróság ítéletében kimondta, hogy a fájlcserélő hálózatokat üzemeltető vállalatok felelőssé tehetők a felhasználók által elkövetett jogsértésekért. A döntés lehetőséget ad a zeneipar és a filmstúdiók számára, hogy azonnal pereket indítsanak az összes fájlcserélő ellen, így azoknak nincs más lehetősége, mint legális szolgáltatássá alakulni, vagy pedig külföldre költözni, megkockáztatva a hirdetési bevételek csökkenését.

A RIAA beadványa szerint a LimeWire üzemeltetője a számítógép-használókat kalózkodásra biztatja. "A vádlottak nem csak hogy tudnak a jogsértésről, hanem az egész üzletüket erre alapozzák" -- állítják a lemezkiadók, akik szerint a LimeWire ma már az első számú fájlcserélő hálózattá nőtte ki magát. Ehhez persze nem kis részben hozzájárult, hogy a többi hálózat időközben vagy legális, fizetős szolgáltatássá alakult (pl. Napster, iMesh, BearShare), és ezzel elvesztette felhasználóinak túlnyomó részét, vagy megszűnt (pl. Grokster, WinMX).

A RIAA közleménye szerint már többször megkeresték a LimeWire üzemeltetőit, hogy rávegyék őket, indítsanak egy legális zeneszolgáltatást, azonban nem kaptak választ. "Míg más szolgáltatók konstruktívan álltak a tárgyalásokhoz, a LimeWire egyszerűen csak hátradőlt és továbbra is hasznot húz a zenei közösségből" -- áll a RIAA közleményében. "Nincs más választásunk, mint hogy pert indítsunk, hogy megvédjük a művészek, zeneszerzők és a lemezkiadók alkalmazottainak jogait és megélhetését."

A LimeWire ellen indított per alig egy héttel azután követi a Kazaa bezárását. A "Napster utáni korszakban" a fájlcsere fellegvárának számító hálózat ellen is pert indítottak a kiadók, az ügy végül bíróságon kívüli egyezséggel zárult, amelynek keretében a Kazaa több mint 115 milló dollárt fizet a lemezcégeknek és filmstúdióknak, olyan szűrőket vezet be, amelyek megakadályozzák a jogvédett tartalmak cseréjét, illetve a kiadókkal és stúdiókkal közösen megkezdi egy legális zene- és filmterjesztő szolgáltatás kifejlesztését.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 18:08

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.