Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 28. 10:58

Google: kommunikációs szolgáltatások vállalatoknak

A Google ma tervezi útjára indítani Google Apps for Your Domain nevű üzleti kommunikációs szolgáltatását, amelynek keretén belül a cég népszerű e-mail (Gmail), üzenetküldő (Google Talk), naptár (Google Calendar) és weboldal-szerkesztő (Google Page Creator) alkalmazásait ingyenesen elérhetővé teszi kisvállalatok, oktatási és más non-profit intézmények számára, amelyek a saját domain nevükön használhatják azokat.

[HWSW] A Google ma tervezi útjára indítani "Google Apps for Your Domain" nevű üzleti kommunikációs szolgáltatását, amelynek keretén belül a cég népszerű e-mail (Gmail), üzenetküldő (Google Talk), naptár (Google Calendar) és weboldal-szerkesztő (Google Page Creator) alkalmazásait ingyenesen elérhetővé teszi kisvállalatok, oktatási és más non-profit intézmények számára, amelyek a saját domain nevükön használhatják azokat.

Kényelmes, ingyenes

Az adatok tárolásáról és az alkalmazások futtatásáról továbbra is a Google szerverei gondoskodnak, az ügyfelek azonban használhatják saját domain nevüket, testreszabhatják a grafikus kezelőfelületet, például elhelyezhetik cégük logóját, megváltoztathatják a színeket, kikapcsolhatnak egyes szolgáltatásokat. A Google szerint a Google Apps nagyon kényelmes, az igénybe vevő cégeknek ugyanis nem kell saját e-mail, naptár és üzenetküldő infrastruktúrát telepíteniük és karbantartaniuk, amellyel költséget is megtakarítanak.

A Google nem titkolt célja, hogy a Google Apps for Your Domain egy teljes webes szoftverplatformmá váljon, amely elméletileg kiválthatja akár a Microsoft egyes alkalmazásait, például az Exchange-et és az Outlookot, de hosszabb távon akár az Office komponenseit is. Dave Girouard, a Google vállalati részlegének vezetője szerint a Writely webes szövegszerkesztő és a Google Spreadsheet táblázatkezelő a legesélyesebbek arra, hogy következőként bekerüljenek a Google Apps szolgáltatáscsomagba.

Microsoft-helyettesítő

Girouard szerint a Google Apps nem versenytársa a Microsoft megoldásainak, inkább kiegészíti azokat. Alan Yates, a Microsoft infomunkás részlegének vezetője szerint egyelőre nem látszik pontosan, mennyire lesz vetélytársa a Google Apps a redmondi cég termékeinek, nagyon sok múlik a megcélzott felhasználói bázison.

A Google Apps sikeres lehet a saját informatikai kompetenciával nem rendelkező kisvállalatok körében, mivel a rendszer karbantartása, üzemetetése pofonegyszerű, a néhány szükséges alapbeállítást a webes adminisztrációs felületen bárki el tudja végezni. A Google keresőjét, üzenetküldőjét és e-mail szolgáltatását jelenleg is sokan használják, a "vállalati" verzió előnye, hogy egységes, központilag menedzselhető és testreszabható környezetet biztosít.

A cég ígérete szerint még az idén megjelenik a nagyvállalatok, kormányzati intézmények számára kifejlesztett változat is -- ezért már azonban fizetni kell majd, cserébe kibővített szolgáltatásokat és technikai támogatást biztosít a Google, a részletekről azonban Girouard egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról