Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 17. 10:08

Nyílt forrású lesz a Java

A Sun Microsystems még az idén megnyitja a Java Standard Edition egyes komponenseinek forráskódját, kiadják többek között a Java bájtkód fordítót és a Hotspot virtuális gépet, a fennmaradó kódok pedig legkésőbb 2007 végére lesznek nyilvánosak. A licenckonstrukcióról egyelőre nem döntöttek a Sunnál, az első kódrészletek várhatóan októberben jelennek meg -- hangzott el a LinuxWorld konferencián.

[HWSW] A Sun Microsystems még az idén megnyitja a Java Standard Edition egyes komponenseinek forráskódját, kiadják többek között a Java bájtkód fordítót és a Hotspot virtuális gépet, a fennmaradó kódok pedig legkésőbb 2007 végére lesznek nyilvánosak. A licenckonstrukcióról egyelőre nem döntöttek a Sunnál, az első kódrészletek várhatóan októberben jelennek meg -- hangzott el a LinuxWorld konferencián.

Nyílt Java SE és ME

Rich Green, a Sun szoftverekért felelős vezetője bejelentette, hogy a vállalat az év vége előtt hozzáférhetővé teszi a Java Micro Edition egyes részeit is. Green szerint a forráskódok megnyitása nyomán a lehető legtöbb fejlesztő és felhasználó ismerheti meg a szoftvereket, ami a Sun új vezetőjének, Jonathan Schwartznak legfontosabb céljai közé tartozik. A nyílt platformok körül csoportosuló közösségek a korábbinál jobb alkalmazásokat hozhatnak létre. A vállalat új közösségi oldalt is indított, ahol visszajelzéseket vár a tervével kapcsolatban, legfőképp a licencelési konstrukcióról.

A nyílt forrású közösség tagjai sokáig egy "zárt" cégként tekintettek a Sunra annak ellenére, hogy a vállalat jelenős hozzájárulója volt több nyílt forrású projektnek, az egyik legszélesebb körben használt nyílt forrású szoftver, az OpenOffice.org például a Sun StarOffice forrásának közreadásával jött létre. A vállalat az utóbbi két évben megnyitotta féltve őrzött kincsének, a Solaris operációs rendszernek, valamint a Java Enterprise System szoftverrendszernek a forráskódját is, most pedig a Java nyilvánosságra hozatalára készül, bebizonyítva, hogy "nincs takargatnivalója".

A Java Enterprise Edition a CDDL (Community Development and Distribution License) alatt már szabadon hozzáférhető, hasonlóan a Solarishoz vagy a NetBeanshez. A Sun feltett szándéka, hogy záros időn belül teljes szoftverportfolióját megnyitja a közösségek számára. A cég már korábban is többször megerősítette azon szándékát, hogy az összes, általa forgalmazott szoftvert nyílt forrásúvá tegye. Sőt, a vállalat által tavaly útjára indított UltraSPARC T1 processzor "forrása" is nyílt, vagyis GPL licenc alatt hozzáférhető a részletes dokumentáció.

Nem váltja meg a világot, mégis fontos

A Java forrásának megnyitása azonban aligha hoz jelentős változást a szoftver életébe, a programozók, fejlesztők szempontjából ugyanis gyakorlatilag mindegy, hogy a Java nyílt vagy zárt forrású-e. A Sunt korábban számos kritika érte, amiért nem hozta nyilvánosságra a Java forrását, a cég szerint erre a jogi ügymenet miatt nem volt lehetősége eddig. Simon Phipps, a Sun nyílt forrású szoftverekért felelős vezetője egy londoni konferencián azon véleményének adott hangot, a kritikusok többsége számára nem annyira a Java belső titkai a fontosak, hanem hogy nem kerülhetett bele eddig például a Debianba, ezek az emberek nem akarják fél életüket a forráskód fejlesztésével tölteni.

"Vegyük például a Linux kernelt. Viszonylag kevesen vannak, akik hozzájárulnak valamivel is a Linux kernelhez, de ez nem jelenti azt hogy nem fontos, hogy nyílt legyen" -- mondta Phipps, aki szerint az érdeklődők, a kódot bogarászók száma óriási, hiszen a nyílt forrás esetén megvan a lehetőség arra, hogy a szoftver minőségét bárki javíthassa, ha valaki hibát talál, megoszthassa másokkal. Phipps szerint a nyílt forrású Javához hozzájáruló prorgamozók száma csupán százas nagyságrendet tesz majd ki, hasonlóan más nyílt forrású projektekhez.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról