Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 3. 13:19

Franciaországban törvénnyel kényszerítenék kompatibilitásra az online zeneboltokat

Franciaországban a Szenátus és a Nemzetgyűlés is rábólintott arra a törvényre, amely alapján akár arra is kötelezhetik az Apple-t, hogy az iPod mellett más készülékeken is engedélyezze iTunes zeneboltban elérhető dalok lejátszását.

[HWSW] Franciaországban a Szenátus és a Nemzetgyűlés is rábólintott arra a törvényre, amely alapján akár arra is kötelezhetik az Apple-t, hogy az iPod mellett más készülékeken is engedélyezze iTunes zeneboltban elérhető dalok lejátszását.

Az interoperábilitás kora

A jogszabály természetesen nem kifejezetten az Apple-ről szól, az Apple által üzemeltetett iTunes zeneboltból letölthető dalok azonban csak jogvédett AAC formátumban érhetők el, amelynek lejátszását az iPodon kívül semelyik másik hordozható lejátszó nem támogatja. Hasonló a helyzet a Sony Connect zeneboltjával is, amelynek ATRAC3 formátumával és OpenMG másolásvédelmi technológiájával csak a Sony készülékei boldogulnak. A többi online zeneboltban rendszerint a Windows Media Audio formátumot részesítik előnyben, amelyet a legtöbb gyártó támogat készülékeiben.

A szavazás fél éve tartó vitasorozatnak vetett véget, amely szerencsére felszínre hozta az európai kultúrális örökség digitalizálásának, valamint az ehhez való hozzáférésnek a kérdését is. "Új korszak, az interoperáblitás korszaka köszönt be, ami Európában úttörővé teszi Franciaországot" -- mondta a francia alsóházban tartott beszédében Renaud Donnedieu de Vabres kulturális miniszter. A tartalomipar szereplői ugyanakkor feszülten figyelték, hogy állnak hozzá a franciák a P2P fájlcsere kérdéséhez, amelyet végül egy havi átalánydíj mellett majdnem legalizáltak, végül ezt a javaslatot átmenetileg polcra tették.

A francia törvényhozók szerint az új jogszabály nagyobb választási szabadságot nyújthat a fogyasztóknak, az Apple egy korábbi közleményében azonban úgy vélte, valójában államilag támogatott kalózkodásról van szó. Az új törvény emellett egy parkolási bírság szintjére csökkenti az illegális zeneletöltését kiszabható büntetést is, ugyanakkor a jogvédett anyagok megosztásáért, illetve ennek reklámozásáért akár három éves börtönt és 300 ezer eurós bírságot is engedélyez. A jogszabály egy hónapon belül hatályba léphet.

Nem eszik olyan forrón a kását

Nem eszik azonban annyira forrón a kását, jogi szakértők szerint a tövény számos olyan kitételt tartalmaz, amelyre hivatkozva az Apple elkerülheti hogy iTunes zeneboltját kompatibilissé kelljen tennie a többi lejátszóval. Az egyik lehetőség a cég számára, ha az iTunes zeneboltban szereplő előadóktól, jogtulajdonosoktól olyan szerződést köt, amely kifejezetten tiltja a dalok átkonvertálását más formátumba.

További buktató a kompatibitás és interoperábilitás felé vezető úton, hogy azoknak a gyártóknak, amelyek el szeretnék érni hogy a készülékeiken megszólaljanak iTunesból vásárolt dalok, igazolniuk kell hogy ez semmilyen szabadalmat vagy más szellemi tulajdont nem sért. Jogi szakértők szerint azonban mivel az amerikai vállalatok szinte mindent szabadalmaztatnak, ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi a törvény elsődleges célját, vagyis a különféle zeneboltok és lejátszók együttműködését.

Kínos percek

Az Apple-t korábban már többen is támadták, amiért iTunes zeneboltja kizárólag az iPoddal kompatibilis. Franciaország mellett Európa többi részén is kínos percekre számíthat a vállalat, a cégnek norvég, dán és svéd fogyasztóvédelmi szervezetek előtt augusztus 1-ig arról kell számot adnia, az iTunes zeneboltból letöltött dalok miért nem játszhatók le a versenytársak készülékein.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról