Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 5. 14:00

Az Intel kigolyózta a Media Marktból az AMD-t?

Az Intel kizárólagos szerződést kötött a Media Markt és Saturn elektronikai áruházakat működtető német Media Saturn Holdinggal, így az üzletekből száműzésre kerültek az AMD processzort tartalmazó PC-k -- állítja a Financial Times Deutschland. Amennyiben a hír igaznak bizonyul, az Intel akár százmillió eurós nagyságrendű bírságra számíthat, bár a németországi versenyügyi hivatal tagadta, hogy a birtokában lenne olyan dokumentumnak, amely az Intel és a Media Saturn Holding között létrejött, az AMD-t kiszorító szerződés létére utalna. A hivatal cáfolta, hogy vizsgálatot folytatna ebben az ügyben.

[HWSW] Az Intel kizárólagos szerződést kötött a Media Markt és Saturn elektronikai áruházakat működtető német Media Saturn Holdinggal, így az üzletekből száműzésre kerültek az AMD processzort tartalmazó PC-k -- állítja a Financial Times Deutschland. Amennyiben a hír igaznak bizonyul, az Intel akár százmillió eurós nagyságrendű bírságra számíthat, bár a németországi versenyügyi hivatal tagadta, hogy a birtokában lenne olyan dokumentumnak, amely az Intel és a Media Saturn Holding között létrejött, az AMD-t kiszorító szerződés létére utalna. A hivatal cáfolta, hogy vizsgálatot folytatna ebben az ügyben.

Kiszorítós

A neves üzleti lap állítása szerint olyan levelezés birtokába jutott, amely azt bizonyítja, a Media Saturn Holding száműzte boltjaiból az AMD chipjeit és a rájuk épülő gépeket. A kérdéses levélben a Media Saturn Holding tudatja egyik beszállítójával, hogy a "az Intellel kötött megállapodás miatt" sem tőle, sem mástól nem vásárol AMD termékeket. A Financial Times úgy tudja, az Intel évi 15-20 millió eurós marketing-támogatást biztosít a német kiskereskedelmi PC-piac mintegy harmadát uraló Media Saturn Holdingnak az AMD távoltartásáért.

Amint arról beszámoltunk, tavaly júliusban EU hivatalnokok jelentek meg több európai Intel-irodában, valamint a chipgyártó vállalat ügyfeleinél, partnereinél, és megkezdték a cég tevékenységének vizsgálatát. A hatóságok azt próbálják felderíteni, hogy az Intel valóban törvénytelen eszközöket vet-e be a piaci dominanciájának fenntartása érdekében. Az Európai Bizottság a chipgyártó óriás müncheni, milánói, madridi és swindoni irodáiban kutattak olyan dokumentumok után, amelyek arra utalnak hogy az Intel illegálisan szorította ki az AMD-t a piacról.

Az AMD szerint az Intel törvénytelenül versenyez

A rajtaütés csupán két héttel azután történt, hogy az AMD trösztellenes pert indított az Intel ellen azt állítva, hogy a világ legnagyobb félvezetőgyártója tisztességtelenül versenyez a piacon és törvénytelen eszközöket vet be annak érdekében, hogy kiszorítsa a versenytársakat. Az AMD szerint az Intel több esetben is megfenyegette, zsarolta a nagy PC-gyártókat, hogy azok ne vásároljanak a kisebb versenytárs termékeiből, illetve kizárólagos megállapodásokat kötött egyes elektronikai üzletláncokkal, hogy azok ne forgalmazzanak AMD-alapú számítógépeket.

Az AMD által benyújtott kereset szerint termékei már a kezdetektől fogva ki voltak tiltva a Media Marktból, mint ahogy az Aldi diszkontláncból is. A keresetben az áll, hogy a Media Saturn Holding üzleteinek kínálatában 1997 óta kizárólag Intel processzorra épülő PC-k szerepeltek. A hazánkban az Electro World áruházairól ismert brit Dixons egy Intellel kötött megállapodás keretében pedig szigorú kvótát határozott meg az AMD-alapú termékekre, az AMD állítása szerint az üzletekben kapható PC-knek csak kevesebb mint 10 százaléka lehetett AMD processzoros konfiguráció.

Hiányoznak a polcokról

Hogy az Intel és a Media Saturn Holding esetleges megállapodása csak Németországra érvényes-e, vagy több országra is, arról nem ír a Financial Times Deutschland, annyi azonban bizonyos, hogy a szerkesztőségünk tagjai által meglátogatott Saturn és Media Markt üzletek egyikében sem sikerült AMD chipekre vagy AMD-alapú PC-kre bukkannunk. A budai Saturn üzletben érdeklődésünkre elmondták, az áruházlánc tagjai kizárólag Intel processzoros gépeket kínálnak, és hasonló információval szolgált az egyik Media Markt számítástechnikai részlegének eladója is.

"Üzleti tevékenységünk során mindig jogszerűen és becsületesen járunk el, és olyan üzleti magatartást tanúsítunk, mely hozzájárul a piac egészséges versenyhelyzetének fenntartásához" -- tudatta lapunkkal az Intel képviselője.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról