Szerző: Bizó Dániel

2006. július 7. 15:50

Pletykák az AMD 65 nanométeres processzorairól és egy új foglalatról

Az utóbbi napokban több új információt is kiszivárogtatott az AMD jövőbeni terveivel kapcsolatban a DailyTech. A lap korábbi baklövései fényében ezeket érdemes gyanakvással fogadni, ugyanakkor ezúttal úgy tűnik, hiteles forrásból származnak, és a HWSW ismeretei szerint megfelelhetnek az AMD jelenlegi elképzeléseinek -- amelyek természetesen nincsenek kőbe vésve.

[HWSW] Az utóbbi napokban több új információt is kiszivárogtatott az AMD jövőbeni terveivel kapcsolatban a DailyTech. A lap korábbi baklövései fényében ezeket érdemes gyanakvással fogadni, ugyanakkor ezúttal úgy tűnik, hiteles forrásból származnak, és a HWSW ismeretei szerint megfelelhetnek az AMD jelenlegi elképzeléseinek -- amelyek természetesen nincsenek kőbe vésve.

65 nanométeres ütemterv

Összefoglalva a lényeget, a közzétett PC-termékterv szerint az első 65 nanométeres chipek jövő év elején jelennének meg az alsó- és középkategóriában, míg a 90 nanométeres, kétmagos chipek órajele akár év vége előtt elérheti a 3 gigahertzet (FX-64), valamint aki jelenleg AM2-es foglalatú alaplapot vásárol, az remélhetőleg négymagos K8L chipet (jelentősen továbbfejlesztett K8) is rakhat a gépébe bő egy-másfél év múlva, attól függően, hogyan halad az AMD a fejlesztésekkel, bár ezt a vállalat egyelőre csak a Socket F szerverfoglalattal kapcsolatban vállalta hivatalosan.

Az 65 nanométeres chipek, amint az az alábbi termékterven is látható, 2007 első negyedéve során kerülhetnek piacra, természetesen eleinte korlátozott mennyiségben, és a jelenlegi változatoknál alacsonyabb órajelen. A termelés felfutásával és gyártási finomhangolással később az új generáció az év során szépen lassan leváltja a 90 nanométeres chipeket. Mint látható, az új, G-revíziójú változatok mind 65 wattos elektronikai kerettel érkeznek, amely megfelel a nemrég bevezetett energiatakarékos Athlonokénak.

AMD_Athlon_termekterv
Nagyobb felbontás a képre kattintva érhető el!

Az első félév során a Brisbane kódnéven ismert chipek órajelei rendre a középmezőnybe lesznek elegendőek, ugyanis hiába kisebbek, gyorsabbak vagy fogyasztanak kevesebbet a 65 nanométeres technológiával készített tranzisztorok, az áramkörök, vezetékek rendszerének kezdeti finomhangoltsága, valamint az új gyártási eljárás érettsége még sokáig messze elmarad a jelenleg is kapható, és még legalább egy évig továbbfejlesztett, végletekig kihajtott (2,8-3 gigahertz) 90 nanométeres példányokétól.

A szintén jó kapcsolatairól ismert HKEPC Hardware online lap alapján a Brisbane prototípusai 2006 augusztusban készülnek el, majd a tesztelésre, rendszerszintű validációra kiküldött demópéldányok novemberben érkezhetnek. A termelés és első szállítások decemberben indulnának meg, míg a piaci bemutatóra a csatornák feltöltését követően, valamikor még télen, kora tavasszal kerülhet sor. A K8-ról K8L-re való átállás ütemterve nem ismert, könnyen elképzelhető, hogy elsőként az Opteron szerverprocesszoroknál megy végbe.

AM3: új foglalat, de nem kell félni

A másik, szintén a DailyTech által felröppentett értesülés szerint az AMD jövőbeni, AM3 foglalatba készülő processzorai működni fognak az AM2-es foglalattal bíró alaplapokban is. Valószínűsíthetően arról van szó, hogy az AMD K8L processzorai hibrid memóriavezérlővel érkeznek majd, amelyek támogatják mind a DDR2, mind a DDR3 memóriatípust, és attól függően konfigurálják lábkiosztásukat, hogy milyen környezetet érzékelnek (memóriatípus, foglalat, táprendszer). Az AM3 tehát alapvetően a DDR3 támogatást jelöli, amely memóriatípus elterjedése jövőre keződhet meg, de tömegesen inkább 2008-ban kerül alkalmazásra.

Az AM3, amely valószínűleg a négymagos K8L-lel érkezik majd valamikor jövőre, a DDR3 támogatásán túlmenően új tápellátási rendszert, valamint a következő generációs HyperTransport 3.0 kommunikációs szabványt is támogatni fogja. A tápellátási rendszer újdonsága abban rejlik, hogy a chip magonként külön tápvonalat kap. A chip áramellátása így nemcsak stabilabbá válik az elosztott disztribúció révén, hanem az energiatakarékosság is fokozódik, ugyanis a K8L mindegyik magja autonóm módon képes órajelét és feszültségét változtatni a terhelés függvényében (PowerNow!), és akár alvó állapotba kerülni, ha nincs rá szükség. Mikor AM2 foglalatba teszünk egy ilyen chipet, akkor ezeket a képességeinek egy részét elveszítheti -- ha egyáltalán igaz a hír. Ez azt jelentené, hogy az AM2 alaplapokba még legalább 2 évig jelenik meg új processzor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról