Szerző: Bizó Dániel

2006. július 12. 15:34

Szigor: Brüsszel újabb hatalmas bírságot vetett ki a Microsoftra

Nem tudta hatástalanítani Brüsszelt a Microsoft, így ma felrobbant a tavaly december 15-e óta ketyegő bírságbomba: a redmondi vállalatra 280,5 millió eurós bírságot vetett ki az Európai Bizottság. A büntetés indoka, hogy az EU szerint a Microsoft még mindig nem teljesítette maradéktalanul a két éve márciusban rá kirótt kötelezettségeket, amelyek monopolhelyzetéből fakadó előnyeit hivatottak csökkenteni.

[HWSW] Nem tudta hatástalanítani Brüsszelt a Microsoft, így ma felrobbant a tavaly december 15-e óta ketyegő bírságbomba: a redmondi vállalatra 280,5 millió eurós bírságot vetett ki az Európai Bizottság. A büntetés indoka, hogy az EU szerint a Microsoft még mindig nem teljesítette maradéktalanul a két éve márciusban rá kirótt kötelezettségeket, amelyek monopolhelyzetéből fakadó előnyeit hivatottak csökkenteni.

777 millió gonosz euró

A mostani büntetés a második hatalmas összeg, amelyet a cégnek ki kell fizetnie: két éve márciusban 497 millió euróval sújtotta az EU az amerikai szoftveróriást, így a eddig összesen 777 millió euróra rúg a bírságok összege. Az Európai Bizottság akkor úgy találta, hogy a vállalat megsértette a közösség versenyjogi törvényeit, és a Windows piaci erőfölényével visszaélve más termékek területén tisztességtelen előnyre tett szert. Ezek közé tartozik a Windows Media Player integrálása az operációs rendszerbe, valamint a Windows belső kommunikációs felépítéseinek szándékosan elégtelen dokumentálása, amely révén a Microsoft saját szoftverei előnyhöz juthatnak más szállítók alkalmazásaival szemben.

Brüsszel a 280,5 millió eurót azzal az indokkal vetette ki, hogy a vállalat a korábban, többszöri vita után leszögezett december 15-i határidőre sem teljesítette az anti-tröszt határozatban lefektetett elvárásokat, jelen esetben a windowsos személyi számítógépekkel és kiszolgálókkal való együttműködéshez szükséges teljes és pontos technikai dokumentáció kiadását, amely a kommunikációs interfészeket részletei.

A Európai Bizottság ebből kifolyólag június 20-ával bezárólag határozta meg visszamenőleg a napi 1,5 millió eurós büntetést, így nem használta ki a korábban felállított 2 milliós keretet. Emellett újabb, napi 3 milliós bírság kiszabását helyezte kilátásba arra az esetre, ha a Microsoft továbbra sem hajlandó használható dokumentációt produkálni -- fogalmaz a kommüniké. Az új határidő ehhez 2006. július 31. A Microsoft állítása szerint szoftvermérnökök százai dolgoznak azon, hogy az EU számára megfelelő dokumentációs készítsenek.

"A Bizottságnak kötelessége biztosítani az EU törvényeinek betartását, és mindig nyomatékosítottam elszántságomat, hogy gondoskodjam arról, a Microsoft maradéktalanul teljesíti a Bizottság 2004 márciusi döntését" -- mondta Neelie Kroes, a közösség versenyjogi biztosa. "Sajnálom, hogy több mint két évvel a döntést követően, és az Elsőfokú Bíróság elnökének határozata ellenére, mely szerint a Microsoft bírósági fellebbezése nem függeszti fel a Microsoft teljesítési kötelezettségét, a Microsoft még mindig nem vetett véget illegális magatartásának."

"Nincs más választásom, mint hogy pénzbüntetést vessek ki erre a szüntelen engedetlenségre. Egy vállalat sem áll a törvény felett. Bármely cégnek, amely az EU-ban működik, engedelmeskednie kell az EU törvényeinek. Őszintén remélem, a Microsoft által kiadandó legújabb technikai dokumentáció végre megfelelő lesz, és hogy további pénzbüntetések nem bizonyulnak szükségesnek."


Két rettegett név: Neelie Kroes (balra) jelenlegi és Mario Monti korábbi versenybiztos

Redmond ellenáll

A Microsoft ismét fellebbez, és bírósághoz fordul, mivel semmilyen büntetést nem tart jogosnak, ekkora mértékűt pedig végkép elfogadhatatlannak vélnek a vállalatnál. "Nagy tiszteletben tartjuk a Bizottságot és az eljárást, de nem hisszük, hogy bármilyen büntetés, nem is beszélve ekkora horderejűről, megfelelő [...] a mi utóbbi két évben tett jóhiszemű erőfeszítéseink fényében" -- mondta el Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza. "Azzal fordulunk az európai bíróságokhoz, hogy határozzák meg, a megfelelés irányába tett erőfeszítéseink elégségesek-e, és hogy a Bizottság példa nélküli büntetése valóban jogos-e" -- tette hozzá közleményében.

A Microsoft korábban többször igyekezett bíróságon hatályon kívül helyeztetni a Bizottság határozatait, eleddig sikertelenül. Sőt a cég korábban megkérdőjelezte az Európai Bizottság pártatlanságát az ellene folyó trösztellenes vizsgálatban, valamint versenytársakkal kötött titkos együttműködéssel vádolta meg. A cég ezen túlmenően a Bizottság munkáját segítő független szakértő, Neil Barrett pártatlanságát is megkérdőjelezte.

Horacio Gutierrez, a Microsoft európai jogtanácsosa szerint a Bizottság a vállalat jogi védelme számára kritikus jelentőségű dokumentumokat titkolt el és tartott vissza, amelyek a közte, a szakértő és a rivális vállalatok közötti kapcsolattartást, információcserét tartalmazzák. Ironikus módon Barrettet éppen a Microsoft javasolta két másik független szakértővel együtt, akik közül az EU választhatott. Akkor a Microsoft versenytársai és ellenfelei "érdekesnek", vagy "nevetségesnek" tartották az eljárást, hogy a vállalat "megválaszthatja saját bíráit".

Az anti-tröszt folyamat eredményeként a 777 millió euró, vagyis mintegy 220 milliárd forintnyi büntetés megfizetése mellett a Microsoft elkészítette a Windows Media Player nélküli Windwos XP-t is, amely Windows XP Home Edition N néven került piacra, eleget téve a Bizottság akaratának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról