:

Szerző: Bizó Dániel

2006. július 14. 13:36

Árszabályozással szüntetné meg a magas roamingdíjakat az EU

Hiábavalónak tűnik a mobilszolgáltatók korábbi önkéntes roaming díjcsökkentése, mivel az Európai Bizottság olyan rendeletet terjesztett elő, amely szabályozással szorítaná le a barangolási tarifákat. A Bizottság indoklása szerint az európai roaming indokolatlanul drága, egyáltalán nem tükrözi a költségeket. A beadvány lényege, hogy barangoláskor is a belföldi hívásdíjakat fizessük.

[HWSW] Hiábavalónak tűnik a mobilszolgáltatók korábbi önkéntes roaming díjcsökkentése, mivel az Európai Bizottság olyan rendeletet terjesztett elő, amely szabályozással szorítaná le a barangolási tarifákat. A Bizottság indoklása szerint az európai roaming indokolatlanul drága, egyáltalán nem tükrözi a költségeket. A beadvány lényege, hogy barangoláskor is a belföldi hívásdíjakat fizessük.

Nem tükrözik a költségeket

A Bizottság úgy véli, hogy a kontinens szolgáltatói többszöri informális felszólítást követően sem tettek eleget annak a kérelemnek, hogy a külföldi mobilozásra a költségeket tükröző, és a belföldi díjakat közelítő árakat állapítsanak meg. Mivel úgy találták, hogy a piaci mechanizmus működése elégtelen (ami az országokra széttöredezett, valójában nem létező közös szolgáltatáspiac alapján nem meglepő), ezért a szabályozás mellett döntöttek Brüsszelben.

"Az iparágnak szóló ismételt figyelmeztetések ellenére a barangolási díjak évek óta indokolatlanul magasak" -- mondta Viviane Reding az információs társadalomért és a médiáért felelős EU-biztos. "Meggyőződésem, hogy a barangolási díjak csökkentése nemcsak az EU-n belül utazó állampolgárok javát szolgálja, hanem az európai ipar versenyképességét is javítani fogja. A barangolást használók 80 százaléka üzleti fogyasztó, és különösen a kis- és középvállalkozások szenvednek a jelentős költségtényezőtől a belső piacon kötött üzleteik lebonyolítása során."

Viviane Reding
Viviane Reding EU-biztos

Kevesebb mint felére csökken a roaming-piac

Jelenleg 147 millió uniós polgárt, közülük 37 millió turistát és 110 millió üzletembert érint a barangolás kérdése, állítja a Bizottság. Amennyiben az Európai Parlament és a Miniszterek tanácsa elfogadja a javaslatot, úgy jövő nyáron már életbe is léphet az árszabályozás, amely mind a nagy-, mind a kiskereskedelmi díjakat korlátozná. A Bizottság által készíttetett tanulmány alapján a jelenleg 8,5 milliárd eurós európai roamingpiacból a rendelettel 5 milliárdot spórolnának a felhasználók.

A nagykereskedelmi díjak maximálása a mobilszolgáltatókat védené egymástól, hogy erőfölényükkel való visszaéléssel ne tudjanak magas kapcsolódási árat kikényszeríteni a hívások továbbításáért. A nagykereskedelmi díj a belföldi tarifához kötve kerül megállapításra, biztosítva, hogy a költségekkel összhangba legyen, így a veszteségektől is megóvja a vállalatokat.

A kiskereskedelmi, tehát az előfizetők számára fizetendő díjak a nagykereskedelmi ár alapján kerülnek korlátozásra: a szolgáltatók az összekapcsolódási díjakra legfeljebb 30 százalékos árrést rakhatnak, ami az indított és fogadott hívásokra egyaránt vonatkozik. Ha életbe lép a rendelet, akkor a fogadottakra azonnal, az indított hívásokra 6 hónap elteltével kell alkalmazni az előírásokat.

A Bizottság úgy véli, az árszabályozáson kívül a szolgáltatóknak továbbra is marad tere a szabad versenyzésre például további árcsökkentésekkel, extra szolgáltatásokkal, többféle csomaggal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.