Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 19. 12:05

Magyarországon kevés a gyakorlattal rendelkező szoftverfejlesztő

A Grepton Informatikai Zrt. július elejétől fejlesztői csapatának bővítése érdekében a Microsoft Magyarország támogatásával intenzív képzést indított pályakezdő informatikusok számára .NET Iskola néven. A három hónapos kurzus megszervezését a cég munkaerő-toborzások során szerzett tapasztalatai indokolták, amely szerint kevés a gyakorlattal rendelkező fejlesztő.

[HWSW] A Grepton Informatikai Zrt. július elejétől fejlesztői csapatának bővítése érdekében a Microsoft Magyarország támogatásával intenzív képzést indított pályakezdő informatikusok számára .NET Iskola néven. A három hónapos kurzus megszervezését a cég munkaerő-toborzások során szerzett tapasztalatai indokolták, amely szerint kevés a gyakorlattal rendelkező fejlesztő.

Az egyetemi képzés nem elég

A Grepton szerint az egyetemeken az elméleti képzést megkapják a diákok: szinte csukott szemmel tudnak válaszolni fogalmi kérdésekre, de konkrét gyakorlati példa esetén elbizonytalanodnak, és a legtöbbjük alkalmazni sem tudja a tanultakat. E hiányosságot kell pótolni a képzésük során. A pályakezdő szakemberek toborzása több csatornán zajlott: a Műegyetemi Állásbörzén, plakátok kihelyezésével az egyetemeken, belső egyetemi levelezőlistákon keresztül, valamint állásportálon való hirdetés útján. A képzésre a Grepton székházában kerül sor.

Az előszűrés a Greptonhoz beküldött önéletrajzok alapján történt, a többszörös túljelentkezés miatt a pályázóknak kétfordulós felvételi vizsgán kellett számot adniuk tudásukról. A próbatétel fejlesztői készséget, adatbázis-programozási ismereteket és általános szakmai tájékozottságot mért. A július elején 12 fővel indult .NET Iskola két hónap tantermi és egy hónap gyakorlati oktatást foglal magában, a támogató Microsoft Magyarország az előadásokhoz tapasztalt rendszermérnököt is biztosít.

Tapasztalat nincs, csak lelkesedés

"Az eddigi toborzásaink során szerzett tapasztalat azt mutatta, hogy gyakorlattal rendelkező fejlesztők nehezen találhatók a munkaerőpiacon. Ezzel párhuzamosan számos olyan pályakezdővel találkoztunk, akik a tapasztalat hiányát lelkesedésükkel és fogékonyságukkal ellensúlyozzák" -- mondta Juhász István, a Grepton vezérigazgatója. "Ezt felismerve döntöttünk úgy, hogy elindítjuk saját iskolánkat, ahol az intenzív képzés során átadjuk a pályakezdők számára azt a tudást, amivel a képzést követően projektjeink értékes munkatársaivá tudnak válni."

"A pályázók számára az oktatás ingyenes, és az Iskola indulásától kezdve alkalmazásban állnak cégünknél. Terveink szerint a képzésből erős 'Junior Expert' szakemberek lépnek majd ki az informatikai piacra, akik rövid időn belül az 'Expert' szintet is képesek lesznek elérni" -- tette hozzá a vezérigazgató. A Grepton 2006-os tervei megvalósításának fontos stratégiai elemei közé tartozik fejlesztői csapatának bővítése. Emellett a cég vezetősége a növekvő piaci igények kielégítésére változtatott fejlesztési módszertanán: a banki, az államigazgatási és közigazgatási területeken saját fejlesztésű termékeivel (pl. ITMap, Archiware, MultiSigno) és egyedi fejlesztéseivel, fővállalkozóként kíván megjelenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról