:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 10. 11:57

Már rootkitek ellen is véd a BitDefender

A román BitDefender kiadta rootkitek ellen védő programjának bétaváltozatát, amelyet regisztráció után bárki ingyen letölthet . A szoftver egyelőre önálló életet él, a jövőben azonban valószínűleg a BitDefender többi biztonsági megoldásába is integrálják majd, elsőként az otthoni felhasználóknak szánt Internet Security Suite-ba.

[HWSW] A román BitDefender kiadta rootkitek ellen védő programjának bétaváltozatát, amelyet regisztráció után bárki ingyen letölthet. A szoftver egyelőre önálló életet él, a jövőben azonban valószínűleg a BitDefender többi biztonsági megoldásába is integrálják majd, elsőként az otthoni felhasználóknak szánt Internet Security Suite-ba.

Az rootkitek önmagukban nem kártákonyak, azonban lehetővé teszik a támadók számára, hogy segítsgégükkel elrejtsenekk a felhasználó elöl más programokat, amelyek aztán a valódi kárt okozzák, például hozzáférést engednek a gépen tárolt állományokhoz vagy spameket küldenek ki, de szintén rootkit-technológián alapult a Sony BMG által alkalmazott másolásvédelmi eljárás is.

A felmérések szerint a rootkitek egyre nagyobb problmémát okoznak, a Microsoft Malicious Software Removal Tool által a céghez eljuttatott jelentések szerint a szoftverrel január óta megvizsgált 5,7 millió PC 14 százalékán volt jelen valamiféle rootkit. A rootkitet tartalmazó gépek ötödén egy trójai vagy backdoor is jelen volt. A biztonsági szoftverek gyártói már jó ideje tudatában vannak a rootkitek által keltett fenyegetésnek, a legtöbb vállalatnak már van rootkitek ellen védő szoftvere.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.