Szerző: Ady Krisztián

2006. július 4. 11:27

A Skype kapcsolja össze a francia eBay eladóit és vásárlóit

[Clubic.com, HWSW] Az aukciós portálokat működtető eBay egy pilot program keretében mától elérhetővé teszi a francia eBayen a Skype gombot, azt a kapcsolódási formát, melyre a Skype tavalyi felvásárlása óta minden eladó és leendő vásárló várt. A Skype internettelefon szoftver bizonyos funkcióinak integrálásával közelebb kerülhetnek egymáshoz a kereskedelmi szereplők, gyorsabban és egyszerűbben köttethetnek üzletek a virtuális piactereken.

[Clubic.com, HWSW] Az aukciós portálokat működtető eBay egy pilot program keretében mától elérhetővé teszi a francia eBayen a "Skype gombot", azt a kapcsolódási formát, melyre a Skype tavalyi felvásárlása óta minden eladó és leendő vásárló várt. A Skype internettelefon szoftver bizonyos funkcióinak integrálásával közelebb kerülhetnek egymáshoz a kereskedelmi szereplők, gyorsabban és egyszerűbben köttethetnek üzletek a virtuális piactereken.

Új üzleti lehetőségek

Az eBay számára a Skype nem csak egy teljesen új bevételi forrást jelentett, hanem a vállalat fő tevékenységét, az internetes kereskedelmet is fellendítheti. A Skype-t integrálják az eBay aukciós portálokba, így az eladók és vevők rendkívül könnyen kapcsolatba léphetnek egymással, lerövidítve és leegyszerűsítve az üzletek megkötését.

Az eBay várakozása szerint a Skype segítségével teljesen új internetes vállalkozások jöhetnek létre, amelyek kifejezetten telefonos tanácsadással (pl. pénzügy, befektetés, biztosítás, vásárlás) foglalkoznak majd és szolgáltatásaikat egyszerűen kínálhatják majd az eBay elektronikus piacterén.

Az ingyenes internetes telefonbeszélgetést biztosító alkalmazás a 2003 augusztusi megjelenése óta számos új funkcióval bővült, például hagyományos vezetékes és mobil telefonszámok felhívásának lehetőségével, hívásátirányítással és konferenciabeszélgetéssel. A Skype már alkalmas videohívások bonyolítására is.

Az eBay 2005 szeptemberében 2,6 milliárd dollárért vásárolta meg a Skype-t, melyet részben készpénzben, részben pedig saját részvényekben egyenlíett ki. A szerződés értelmében az eBay 1,3 milliárd dollár készpénzt és 32,4 millió részvényt adott a luxemburgi vállalatért, 2008-2009-ben pedig további 1,5 milliárd dollárt fizet, amennyiben a Skype elér bizonyos kitűzött célokat.

Telkók rémálma

A Skype a Kazaa fájlcserélőhöz hasonlóan peer-to-peer technológiát alkalmaz, ami központi szerver helyett a felhasználók számítógépeire épít a telefonhívások lebonyolításához. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Skype-nak lényegében nincsenek infrastrukturális költségei, így lehet rendkívül alacsony percdíjakat elérni. A kizárólag interneten bonyolított hívások teljesen ingyenesek.

A távközlési cégek felsővezetői világszerte rémülettel figyelik a jelenséget, miközben felvásárlásokkal igyekeznek javítani pozíciójukat. A telkóknak azonban dollármilliárdokat kellene költeni bővítésekre, marketingre és fúziókra ahhoz, hogy elérjék a Skype növekedési ütemét. Ugyanakkor egyre kevesebb az olyan cég, amelyet érdemes volna megvenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról