Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 27. 09:22

Frissült a Firefox

A Mozilla új verziót (1.5.0.5) adott ki a népszerű Firefox böngészőből, amely számos fontos biztonsági javítást tartalmaz. A nyílt forrású szoftver böngészőit pop-up ablak értesíti a javítás érkezéséről, a telepítésről a Firefoxban található automatikus frissítőrutin gondoskodik.

HIRDETÉS

[HWSW] A Mozilla új verziót (1.5.0.5) adott ki a népszerű Firefox böngészőből, amely számos fontos biztonsági javítást tartalmaz. A nyílt forrású szoftver böngészőit pop-up ablak értesíti a javítás érkezéséről, a telepítésről a Firefoxban található automatikus frissítőrutin gondoskodik.

A frissítés a Mozilla azon törekvésének része, hogy rendszeres javításokat adjanak ki a Firefoxhoz még akkor is, ha a böngésző nincs közvetlen veszélyben. Az időről időre érkező frissítések a szoftver biztonságát és stabilitását hivatottak javítani. A most kiadott verzió a sebességre is jótékony hatással van -- állítják a Firefox fejlesztői.

Eközben a Mozilla legújabb böngészője, a Firefox 2.0 továbbra is béta állapotú, a fejlesztők július közepén adták ki az első nyilvános bétát, ami még szigorúan fejlesztői előzetes, "emberi fogyasztásra" nem alkalmas. A fejlesztést végző Mozilla Foundation az év közepére ígérte a végleges Firefox 2-t, jelenleg azonban úgy tűnik, szeptemernél előbb aligha várható a megjelenése. A tervek szerint 2007 elején pedig már elérhető lesz a Firefox 3 is, erről a változatról azonban egyelőre semmit sem tudni.

A Firefox 2.0 pont ugyanúgy néz ki, mint elődje, a belbecsben azonban számtalan apró finomság érhető tetten, ezek között a legfontosabb az adathalász támadásokat (phishing) megelőző szűrő, illetve az integrált helyesírás-ellenőrző. Jelentősen továbbfejlesztették a fülek (tabs) kezelését, most már lehetőség van a "bezárás" művelet visszavonására, ha valaki véletlenül rosszul kattintott volna. A Firefox 2.0-ba bekerült egy integrált RSS-olvasó is.

A Firefox fokozatosan teret nyer az Internet Explorer kárára. A holland OneStat.com adatai szerint júniusban a nyílt forrású böngésző részesedése már 12,93 százalék volt, szemben a májusi 11,79 százalékkal. Eközben az Internet Explorer részesedése 2,12 százalékkal 83,05 százalékra csökkent. Figyelemre méltó, hogy az Egyesült Államokban a Firefox már a felhasználók közel 16 százalékát hódította meg. Szakértők szerint a nyílt forrású böngésző a jobb teljesítménye és a kevesebb biztonsági probléma miatt nyer egyre nagyobb teret.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 19:46

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.