:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 17. 10:21

A Novell idei legfontosabb termékei: elrajtolt az új SUSE Linux

A Novell ma indítja útjára idei talán legfontosabb termékeit, a SUSE Linux Enterprise 10 asztali gépekre és szerverekre szánt változatát. A vállalat az eladások fellendítése érdekében számos új funkcióval növelte a szoftverek vonzerejét, illetve egyszerűbb árazási modellt is bevezetett. A szerverváltozat legfontosabb újdonsága a Xen megjelenése a disztribúcióban, az asztali SUSE Linux Enterprise Desktopba pedig annyi újítást zsúfoltak, hogy a szoftvert egyszerűen csak minden idők legjobb asztali operációs rendszereként aposztrofálja a cég.

[HWSW] A Novell ma indítja útjára idei talán legfontosabb termékeit, a SUSE Linux Enterprise 10 asztali gépekre és szerverekre szánt változatát. A vállalat az eladások fellendítése érdekében számos új funkcióval növelte a szoftverek vonzerejét, illetve egyszerűbb árazási modellt is bevezetett. A szerverváltozat legfontosabb újdonsága a Xen megjelenése a disztribúcióban, az asztali SUSE Linux Enterprise Desktopba pedig annyi újítást zsúfoltak, hogy a szoftvert egyszerűen csak minden idők legjobb asztali operációs rendszereként aposztrofálja a cég.

Milliárd dolláros tét az asztalon

A második legnagyobb Linux-disztribútort, a német SUSE-t 2004 elején felvásároló Novell a piacon egyre inkább háttérbe szoruló NetWare mellett az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett a szabad operációs rendszerrel kapcsolatos tevékenységére, stratégiai irányvonalként kijelölve egyebek mellett a linuxos fejlesztéseket. A Novell Linuxai bár vonzó termékek voltak és segítségükkel számos nagy ügyletet nyélbe tudott ütni a cég, népszerűségben mindezidáig meg sem tudták közelíteni a toronymagas piacvezető Red Hat megoldásait.

A Novell linuxos bevétele a Red Hatének felét sem éri el. Az IDC adatai szerint 2004-ben a Red Hat még 66 százalékos részesedéssel rendelkezett a Linux-piacon, amely 2005-re 61 százalékra csökkent, miközben a Novellé 21 százalékról 29-re nőtt. A tendencia tehát a Novellnek kedvez, azonban még jó ideig nem várható, hogy a két vállalat helyet cseréljen a Linux-szállítók rangsorában. Hogy mire megy ki a játék, az világos: az IDC szerint 2008-ra a teljes Linux-piac (beleértve a szervereket, PC-ket és szoftvereket) értéke felülmúlja a 35 milliárd dollárt is, amiből tisztán a szoftverek több mint 14 milliárd dollárt tesznek majd ki.

Piaci szakértők szerint a Red Hat előnyét nem a termékei, hanem inkább az erősebb marketing és a stratégia jobb végrehajtása alapozták meg. Ezt felismerve a Novel tavaly ősszel jelentős átszervezést kezdett el, amelynek lezárásaként idén június végén lecserélték Jack Messman elnök-vezérigazgatót is. Az új vezér Ron Hovsepian, a kereskedemi háttérrel rendelkező korábbi elnök és operatív igazgató, akitől a vállalat a stratégia jobb végrehajtását és jobb marketing-tevékenységet vár a Linux-eladások felfuttatása érdekében.

SUSE Linux Enterprise Server 10: Xen és új árazás

A Novell az új SUSE Linux Enterprise termékektől várja szerencséjének jobbra fordulását. Ennek az erőfeszítésnek kulcseleme, hogy a vállalat egyszerre adott ki új disztribúciót a szerverek és az asztali gépek számára, utóbbi számos olyan funkciót tartalmaz, amelyek a céges felhasználók életét hivatottak könnyebbé tenni. A Novell várakozásai szerint a SUSE Linux Enterprise Server 10 és SUSE Linux Enterprise Desktop 10 méltó vetélytársa lehet nem csak a Red Hat megoldásainak, hanem a Microsoft-környezeteknek is, de akár ki is egészítheti azokat.

A SUSE Linux Enterprise Server (SLES) 10 legfontosabb újdonsága, hogy a vállalati disztribúciók közül elsőként tartalmazza a Xen virtualizációs hypervisort. A nyílt forrású megoldás lehetővé teszi több operációs rendszer párhuzamos futtatását, bár a Novell kezdetben csak a SLES 10 futtatását támogatja virtuális gépként, de egy őszre ígért javítócsomag már lehetővé fogja tenni akár Windows, vagy más Linux-disztribúciók használatát is. A Xen természetesen része lesz a Red Hat következő szerver-disztribúciójának, a Red Hat Enterprise Linux 5-nek is, amelynek a megjelenése az év második felében várható.

A SUSE Linux Enterprise 10 másik legnagyobb újdonsága az egyszerűsített árazás: alapszintű támogatással a SLES 10 éves licencdíja szerverenként 349 dollár, közepes szintű támogatással (amely munkanapokon 4 órán belüli reagálást jelent) az éves díj 799 dollár, elsőbbségi támogatással (1 órán belüli reagálás a hét összes napján) pedig 1499 dollár. Az árak függetlenek az operációs rendszert futtató szerver processzorszámától vagy azok típusától (x86, Power, IA64). Egy licenc megvásárlása esetén egy szerveren tetszőleges számú virtuális SLES 10 futtatható, a Novell tehát átvette a Red Hat árazási stratégiáját.

SUSE Linux Enterprise Desktop 10: minden ami kell

A vállalati asztali gépek számára tervezett SUSE Linux Enterprise Desktop 10 mindent tartalmaz, ami egy modern asztali operációs rendszerbe kellhet. A legszembetűnőbb újdonság az Xgl nevű kezelőfelület, amely látványos 3D effekteket, áttűnéseket varázsol a felhasználó asztalára. A Novell szerint a SLED 10 grafikus felületét és menürendszerét -- amely alapértelmezésként a Gnome-on alapul de telepítéskor KDE is választható -- felhasználói visszajelzéseken és teszteken alapulva tervezték, hogy az operácós rendszert a legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen használni. Hogy ez milyen jól sikerült, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a SLED 10 menürendszerét szorgos kezek már Ubuntu alá is elkészítették. Tapasztalataink szerint a SLED 10 felhasználói felülete sem látványban, sem funkcionalitásban nem marad el a sokak által etalonként számon tartott Windows Vistától sem.

A felhasználói felület integrált eleme a Beagle asztali kereső, amely a gépen található fájlokban, levelekben, dokumentumokban, vagy akár cache-selt weboldalakban kutakodik. A kifejezetten vállalati, irodai felhasználásra szánt SLED 10 olyan funkciókkal igyekszik elcsábítani a cégeket a Windowstól, mint az eDirectory és Active Directory támogatás, az AppArmor biztonsági szoftver, valamint az OpenOffice-hoz adott egyedi kiegészítések, amelyek lehetővé teszik például egyes Visual Basic makrók futtatását, illetve az Excel pivot-tábláinak használatát. A Novell vállalati Linux-disztribúciója természetesen támogatja a cég saját GroupWise csoportmunka-megoldását, de az Evolution levelező-kliens és naptár képes kapcsolatot létesíteni a Microsoft Exchange szerverekkel is, így a SLED 10 akár meglevő, Microsoft-alapú környezetbe is gond nélkül illeszthető. A Novell vállalati asztali operációs rendszerének árazása nem változott, éves licencdíja számítógépenként 50 dollár.

Bár a Novell állítása szerint a SLED 10-et nem otthoni felhasználóknak szánják, tapasztalataink szerint az operációs rendszer ezen a területen is megállja a helyét és számos olyan komponenst tartalmaz, amely inkább otthoni, mintsem vállalati használatra készült. Ezek közé tartozik például a digitális fényképek kezelésére szolgáló F-Spot, a Banshee zenelejátszó, többféle rajzolóprogram, a Gimp képszerkesztő, a Kino videoszerkesztő,a többféle azonnali üzenetküldő hálózathoz csatlakozni képes GAIM, illetve számos beépített játék. A SLED 10 használatának elsajátítását beépített "tutorial" is segíti, bár az előzetes változatban ezt még csak angol nyelven tud.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.