Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 6. 11:35

Eltűntek a katódsugárcsöves monitorok az Apple kínálatából

Az Apple bemutatta az iMac olcsóbb, kifejezetten oktatási intézményeknek szánt változatát. Az új iMac a már elöregedett eMac konfigurációt váltja le, amelynek eltűnésével együtt az Apple kínálatából végleg kikerülnek a katódsugárcsöves monitorok is. Ezzel a cég lett a jelentős PC-gyártók közül az első, amely kizárólag LCD-kijelzőket forgalmaz. Mióta az iMac 2002-ben LCD-kijelzőt kapott, azóta az eMac volt az Apple egyedüli olyan számítógépe, amely katódsugárcsöves kijelzőt tartalmazott.

[HWSW] Az Apple bemutatta az iMac olcsóbb, kifejezetten oktatási intézményeknek szánt változatát. Az új iMac a már elöregedett eMac konfigurációt váltja le, amelynek eltűnésével együtt az Apple kínálatából végleg kikerülnek a katódsugárcsöves monitorok is. Ezzel a cég lett a jelentős PC-gyártók közül az első, amely kizárólag LCD-kijelzőket forgalmaz. Mióta az iMac 2002-ben LCD-kijelzőt kapott, azóta az eMac volt az Apple egyedüli olyan számítógépe, amely katódsugárcsöves kijelzőt tartalmazott.

A piacon egyértelműen látszik az LCD-kijelzők előretörése és a nagyobb helyet foglaló, többet fogyasztó és elektromágneses sugarakat kibocsátú katódsugárcsöves kijelzők kiszorulása. A Displaybank előrejelzése szerint a 2006-ban értékesített számítógépes monitoroknak már 80 százaléka tartalmaz folyadékkristályos kijelzőt és csupán 20 százaléka épül katódsugárcsőre. Az LCD- és CRT-monitorok 2004-ben még fele-fele arányban részesedtek az eladásokból.

A Displaybank szerint a 2006-ben eladott LCD-monitorok 61 százaléka 17 hüvelykes átlójú lesz, 28 százalék pedig 19 hüvelykes vagy ennél is nagyobb, ahogy a gyártók egyre nagyobb mennyisében és olcsóbban tudják előállítani a nagyméretű paneleket, így az áruk is egyre elérhetőbb szintre süllyed. 2006-ban számos gyártó kínálatában jelennek majd meg nagyméretű, akár 24 hüvelykes (61 centiméteres) képátlójú, szélesvásznú LCD-monitorok. Ma már a noteszgépek között is találni 17 hüvelykes vagy nagyobb képátlójú kijelzővel szerelt modelleket.

Az oktatási intézményeknek szánt iMac 17 colos szélesvásznú LCD-monitort tartalmaz és a merevlemezt valamint a videovezérlőt leszámítva megegyezik a boltban kapható iMac-kel. A diákoknak és tanároknak kínált 899 dolláros konfigurációban 1,83 GHz-es Core Duo processzor 512 megabájt memória, 80 gigabájtos merevlemez és CD-DVD kombó meghajtó található, alapfelszerlés ezen felül a 802.11g szabványú vezeték nélküli hálózati vezérlő és az iSight webkamera is. A géphez a Mac OS X 10.4 operációs rendszer jár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról