Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 7. 11:15

Új utakon érkezik a spam

Az e-mailek mellett a spammerek egyre inkább az alternatív kommunikációs csatornák felé is fordulnak és elárasztják az azonnali üzenetküldőket, valamint a közösségi oldalakat -- állítja a MessageLabs biztonsági cég. A vállalat szerint a távolabbi jövőben a blogok is a spammerek célpontjaivá válhatnak, a webnaplókba szánt kéretlen reklámoknak már neve is van: splog.

[HWSW] Az e-mailek mellett a spammerek egyre inkább az alternatív kommunikációs csatornák felé is fordulnak és elárasztják az azonnali üzenetküldőket, valamint a közösségi oldalakat -- állítja a MessageLabs biztonsági cég. A vállalat szerint a távolabbi jövőben a blogok is a spammerek célpontjaivá válhatnak, a webnaplókba szánt kéretlen reklámoknak már neve is van: splog.

Közösségi oldalakat és üzenetküldőket céloznak

Az e-mailek szűrésére szakosodott MessageLabs azt jövendöli, hogy a kéretlen reklámok küldői az e-mailek mellett ráállnak a MySpace.comhoz vagy az iWiw-hez hasonló közösségi kapcsolati weboldalakra, ahol életkorra, nemre, lakhelyre vagy iskolázottságra vonatkozó adatok birtokában tudják szétszórni az üzeneteiket, egyes csoportokra fókuszálva. "A közösségi kapcsolati oldalak új eszközt adnak a spammerek kezébe hogy megcélozzák áldozataikat" -- mondja Mark Sunner, a MessageLabs műszaki igazgatója.

A MessageLabs szerint egyre növekedik az azonnali üzenetküldőkön terjedő spamek, a spimek száma is. Az azonnali üzenetküldők sajátossága, hogy közvetlenül a felhasználó "asztalán", az orra előtt jelenítik meg az érkezett üzeneteket, rendkívül vonzó a kéretlen reklámok küldői számára, az IM-ek említett sajátossága miatt azonban a felhasználók még a leveleknél is taszítóbbnak, zavaróbbnak találhatják a beérkező kértetlen reklámot. A MessageLabs műszaki igazgatója úgy véli, ahogy a különféle üzenetküldő hálózatok összekapcsolódnak, a spimmerek is aktivizálódnak, hiszen így több potenciális célpontjuk lehet.

Egyre több IM-kártevő

Ezeken a hálózatokon keresztül azonban nem csak kéretlen reklámot, hanem kártevőket is lehet terjeszteni, elég ha a gyanútlan felhasználó egy linket kap, amelyre rákattintva aztán egy megfelelően előkészített weboldalra jut, amely trójait vagy más ártó szándékú programot tölt la a gépére. Mark Sunner szerint a jövőben szaporodni fognak az olyan kártevők, amelyek több üzenetküldő hálózat protokollján egyaránt képesek terjedni, egyszerre fertőzve meg a különféle hálózatokhoz csatlakozó felhasználók gépeit.

Alan Paller, a SANS Institute elemzője szerint az üzenetküldőkön terjedő kártevők ellen a legeredményesebben úgy védekezhetünk, hogy ha a fájlfogadást letiltjuk, valamint a tűzfal segítségével szűrjük az IM-kliens forgalmát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról