:

Szerző: Budai Péter

2005. október 25. 11:50

Új webböngésző Firefox-alapokon: itt a Flock

[News.com/HWSW] Kaliforniai fejlesztők maroknyi csapata pénteken útjára indított egy új, Firefox-alapokon nyugvó webböngészőt, ami integráltan tartalmazza a legújabb, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő webes technológiákat, így például RSS-t, blogolás-támogatást, valamint a képek megosztásának lehetőségét. A böngésző jelenleg a Flock névre hallgat, és fejlesztőknek szánt előzetese szabadon letölthető Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerekhez a
[News.com/HWSW] Kaliforniai fejlesztők maroknyi csapata pénteken útjára indított egy új, Firefox-alapokon nyugvó webböngészőt, ami integráltan tartalmazza a legújabb, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő webes technológiákat, így például RSS-t, blogolás-támogatást, valamint a képek megosztásának lehetőségét. A böngésző jelenleg a Flock névre hallgat, és fejlesztőknek szánt előzetese szabadon letölthető Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerekhez a projekt weboldaláról.

A fejlesztőket az a nyílt forrású körökben jelentős névnek számító Bart Decrem vezeti, aki alaposan hozzájárult a Mozilla Foundation sikereihez, valamint ő indította el az 1999 és 2001 alatt lassan elhaló kezdeményezést, az Eazelt, ami elsődleges céljául azt tűzte ki, hogy az asztali gépekre szánt Linux kényelmesebb legyen a mindennapi felhasználók számára is.

"Ki kell emelnünk, hogy ez egy fejlesztők számára készült előzetes változat, tele van bugokkal, és azok nagy részéről tudomásunk is van" -- olvasható a Flock társalapítójának, Geoffrey Arone-nak a blogján. A webböngésző tesztelését Decrem először csak egy kisebb, meghívottakból álló csoportra bízta, akik már korábban regisztráltak a Flock weboldalán. Péntek óta azonban bárki hozzáférhet a böngészőhöz.

Világrengető újdonságok?

A böngésző új képességeinek többsége azokból a technológiákból táplálkozik, amik ma már Web 2.0 néven ismeretesek: ezek célja, hogy az internetet információforráson túl a felhasználói közösség építésére és aktív bevonására is könnyen lehessen használni. Például a könyvjelzők kezelését átalakították, hogy azokat egyszerűen meg lehessen osztani másokkal is, és természetesen, mint minden modern böngésző, a Flock is képes RSS hírcsatornák megjelenítésére és a blogok integrált támogatására.

A böngésző beépített blogoló bővítménnyel érkezik, ami drag-and-drop szinten integrálódik az egyre népszerűbb Flickr szolgáltatással, amivel online lehet egymással képeket megosztani -- ezt a szolgáltatást nemrégiben olvasztotta magába a Yahoo. A Flockkal ezen kívül használható még a blogoló szolgáltatások többsége, így például a Wordpress, a Six Apart és a Blogger is.

A Flockban található újdonságok összességében azonban nem igazán átütőek, de amennyiben népszerűségük bebizonyosodik, pillanatokon belül megjelenhetnek ugyanezek a funkciók a konkurens böngészőkben is. A Web 2.0 kezdeményezés sokkal messzebb mutat, mint ami a Flock kezdeti változatából látszik, és valamennyi tervezett újdonságának megvalósításához várhatóan nem lesz elegendő a Flock kicsiny csapata. Vélhetően ezt a fejlesztők is felismerték, ezért alkotásukat a nyílt forrású modell szerint fejlesztik tovább, úgy, hogy ahhoz mások is csatlakozhassanak, különösen a Firefox fejlesztését végző közösség.

Keresztbefejlesztés és a bevételek

A Flock fejlesztésének egyik legjelentősebb kihívása, hogy az alapjául szolgáló Firefox forrásával a jövőben is kompatibilis maradjon, vagyis ne jöjjön létre egy elkülönült Flock-Firefox forráskód ág, ami egészen más irányba haladna, mint a mainstream Firefox. A Linux operációs rendszerek esetében ez az egyik legjelentősebb probléma, hiszen például a közös újdonságokat valamennyi ágon frissíteni kell, és mindenhol más-más kompatibilitási problémákat kell megoldani.

Decrem kijelentette, hogy nem azért készítik a Flockot, hogy a nyílt forrású Firefoxot leváltsák, sokkal inkább annak kiegészítését szeretnék. "Kitartó híve vagyok a nyílt forrású fejlesztési modellnek. Ezért nem is volt kérdéses számunkra, hogy a Flock meglévő nyílt forrású technológiákra fog épülni, és képességeinek legjavát -- még ha nem is mindent – vissza fog forgatni a nyílt forrású licencek fennhatósága alá" -- írja Decrem blogjában.

A Flock folyamatos fejlesztéséhez azonban bevételre is szüksége van a készítőknek. Igaz, hogy a legtöbb böngésző ingyenes, de van néhány megoldás ennek kikerülésére: pédául a Mozilla közösség konkurense, az Opera keresőkkel kötött szövetséget bevételeinek biztosítására. "Összességében úgy gondoljuk, hogy ha elég felhasználó választja a böngészőnket, akkor folytathatjuk a munkánkat a Flockon anélkül, hogy fel kéne használnunk a felhasználóink személyes adatait, vagy tönkre kellene tennünk a felhasználói felületet [reklámokkal]" -- tette hozzá Decrem.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.