Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 20. 12:29

Kétmagos processzorokra épülnek az Apple új gépei

Az Apple szerdán mutatta be új számítógépeit, köztük a kétmagos processzorra épülő Power Mac rendszereket, amelyek Power Mac G5 Quad néven kerülnek a boltokba. A professzionális felhasználásra szánt rendszerekben legfeljebb két darab kétmagos PowerPC G5 processzor található, emellett PCI Express felületű, NVIDIA chipes grafikus kártyákkal szerelték fel őket, akár a legújabb majdnem-csúcsmodell, a GeForce 7800 GT is rendelhető.

[HWSW] Az Apple szerdán mutatta be új számítógépeit, köztük a kétmagos processzorra épülő Power Mac rendszereket, amelyek Power Mac G5 Quad néven kerülnek a boltokba. A professzionális felhasználásra szánt rendszerekben legfeljebb két darab kétmagos PowerPC G5 processzor található, emellett PCI Express felületű, NVIDIA chipes grafikus kártyákkal szerelték fel őket, akár a legújabb majdnem-csúcsmodell, a GeForce 7800 GT is rendelhető.

A valaha volt leggyorsabbak

Érdekesség, hogy az Apple weboldalán az új Power Mac konfigurációkat bemutató A vállalat eddig jellemzően Intel-alapú PC-khez viszonyította a Power Mac teljesítményét, most azonban a korábbi generációs, egymagos processzorokat tartalmazó Power Mac G5 az összevetési alap. A 2,7 GHz-es egymagos chipekre épülő rendszerekhez képest a kétmagos processzorokkal felszerelt változat bizonyos esetekben akár 70 százalékkal is nagyobb számítási teljesítményre képes.

A korábban Antares kódnéven ismert kétmagos PowerPC 970MP két PowerPC 970 magot tartalmaz, egyenként 1-1 megabájt másodszintű gyorsítótárral. Az energiatakarékos működés érdekében a két mag közül az egyik teljesen ki is kapcsolható, ha nincs rá szükség. A PowerPC 970MP-t még a nyáron mutatta be az IBM, nem sokkal azután hogy az Apple bejelentette, áttér az Intel processzorok használatára.

A kétmagos PowerPC G5-re épülő új Power Mac rendszerek minden idők legerősebb Apple gépei. Az alapváltozat egy darab 2 GHz-es kétmagos processzort, 512 megabájt memóriát, 160 gigabájtos merevlemezt, DVD-újraírót és GeForce 6600LE chipes grafikus kártyát tartalmaz, 1999 dollárért vásárolható meg. A csúcsmodell két darab 2,5 GHz-es processzorral érkezik, az ára 3299 dollár, ez különféle opciókkal még tovább izmosítható.


A kétmagos PowerPC G5

A PowerBook noteszgépekbe egyelőre nem került be a kétmagos processzor, ehelyett a vásárlókat nagyobb felbontású 15 és 17 hüvelykes megjelenítőkkel, valamint újabb, hosszabb üzemidőt biztosító akkumulátorokkal kárpótolja a cég. A 15 hüvelykes PowerBookok mostantól 1440x960 pixel felbontásúak lesznek, a 17 hüvelykes változatok pedig 1680x1050 pixel megjelenítésére képesek. A felbontás mellett a fényerő is növekedett.

Photoshop-rivális képszerkesztő

Az Apple bemutatta saját fotószerkesztő szoftverét, az Aperture-t, amely sokban hasonlít a Photoshopra, azonban a vállalat szerint nem teremt közvetlen konkurenciát az Adobe népszerű termékének, inkább kiegészíti annak képességeit. Elemzők szerint azonban az Aperture jó eséllyel elcsábíthatja a Photoshop felhasználóinak egy részét, főleg a profi fotósokat, akik RAW formátumú képeik feldolgozását végzik a számítógépen.

Az Aperture figyelemre méltó szolgáltatása hogy nem módosítja az eredeti képfájlt, csupán a változtatásokat tárolja, így a digitális fényképezőgépekből kinyert RAW fájlok sértetlenek maradnak. A szoftver képes a képeket a Photoshopba exportálni, illetve onnan importálni. Az Apple képszerkesztő szoftvere novembertől lesz kapható 499 dolláros áron, a futtatásához a vállalat legalább 1,8 GHz-es PowerPC processzorral és 1 gigabájt memóriával felszerelt számítógép javasolt, de a cég szerint a kétmagos processzorokkal felszerelt rendszereken és 2 gigabájt memórián érzi magát igazán elemében.

A vállalat csökkentette nagyméretű LCD-kijelzőinek árát is, a 23 hüvelykes modell 1499 dollár helyett már csak 1299 dollárba kerül, a 30 hüvelykes változat pedig 2999 dollár helyett 2499 dollárért vásárolható meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról