Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 28. 09:21

Vegyes eredmények a Microsoftnál

Steve Ballmer
Steve Ballmer
[HWSW] Noha a Microsoft negyedéves nyeresége felülmúlta az elemzői várakozásokat, a forgalmi adatok és a jelenlegi negyedévre vonatkozó előrejelzések elmaradtak a szakértői prognózistól.

A szeptember 30-án véget ért első pénzügyi negyedévben a Microsoft 9,74 milliárd dollár bevétel mellett 3,14 milliárd dollár, részvényenként 29 cent nyereséget ért el, míg egy évvel korábban 9,19 milliárdos forgalmat és 2,52 milliárd dolláros eredményt tudott felmutatni. Egy évvel ezelőtt a profitot a Novellel kötött peren kívüli egyezség csökkentette, most pedig a RealNetworksszel történt megállapodás. Ezt a 361 millió dolláros tételt leszámítva a Microsoft nyeresége részvényenként 31 cent volt, amely felülmúlta az elemzők által várt 30 centet. A piaci szakértők ugyanakkor 9,78 milliárdos bevételt vártak, amit a Microsoft csak megközelíteni tudott.

Steve Ballmer elnök-vezérigazgató az alkalmazottaknak küldött levelében elégedetten nyilatkozott az eredményekről, szerinte a Microsoft repülőrajtot vett ebben a pénzügyi évben. Ballmer levelében kifejtette, hogy új Microsoft-termékek és technológiák egész garmadája várható ebben a pénzügyi évben, amely 2006 júniusáig tart. Chris Liddel pénzügyi igazgató közölte, hogy a most kezdődött pénzügyi évben a Microsoft 19 milliárd dollár értékű saját részvényt tervez visszavásárolni.

Az első negyedévben a Windowsért, az Office-ért, valamint a szerveralkalmazásokért és fejlesztői eszközökért felelős részlegek rendre növelték bevételüket és nyereségüket. Az üzleti megoldások és mobil szoftverek divíziója növekedő bevételről és csökkenő veszteségről számolt be, míg a játékokkal és az Xboxszal foglalkozó részlegnél a bevétel csökkent, a veszteség pedig nőtt, ahogy a vállalat felkészült az Xbox 360 novemberi premierjére. Az MSN bevétele és eredménye is enyhén nőtt annak ellenére, hogy a részlegnek egyre erőteljesebb piaci vetélytársai vannak, többek között a Google és a Yahoo.

A jelenlegi negyedévre a Microsoft 11,9 és 12 milliárd dollár közötti bevételt és részvényenként 32-33 centes nyereséget vár, elemzők azonban átlagosan 12,29 milliárd dolláros forgalmat és 35 centes profitot jeleztek előre. A vállalat azonban lényegében nem módosította éves prognózisát, a Microsoft továbbra is 43,7-44,5 milliárdos bevételt és részvényenként 1,26-1,30 dollár nyereséget remél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról