Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 6. 14:14

Egyesül a Magyar Telekom és a T-Mobile

A Magyar Telekom igazgatósága a mai napon javaslatot tett a

[HWSW] A Magyar Telekom igazgatósága a mai napon javaslatot tett a Magyar Telekom és a T-Mobile Magyarország egyesülésére, összhangban azzal a 2004-ben közzétett középtávú stratégiával, melynek egyik alappillére a csoportszintű szinergiák kiaknázása. A vállalat az egyesüléstől a piaci verseny élénkülésén kívül a költségek csökkenését, a hatékonyság növekedését is elvárja, becslések szerint a Magyar Telekom pénzügyi teljesítménye néhány éven belül több tízmilliárd forinttal is javulhat.

Leányvállalatból üzletág

Az egyesülés megvalósulása esetén a T-Mobile továbbra is önálló márkaként és önálló üzletágként működik majd a Magyar Telekom Csoporton belül, azonban a vállalatcsoport várakozásai szerint az egyesítés kézzelfogható előnyökkel jár majd az ügyfeleknek, egyszerűsödik az ügyfélkiszolgálás, az ügyintézés, a vásárlás, valamint a vezetékes és mobil tevékenység harmonizációja új, integrált szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé.

Az igazgatóság javaslatát mindkét társaság közgyűlésének jóvá kell hagynia. Az egyesülési folyamat a cégbírósági bejegyzéssel zárul. A cégbírósági bejegyzést követően a T-Mobile önálló márkaként, de már nem leányvállalatként hanem üzletágként működik tovább a Magyar Telekomon belül. Az egyesülés jogi akadályokba nem ütközik, a hatályos nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelel. Mivel a T-Mobile Magyarország jelenleg is a Magyar Telekom 100 százalékos tulajdona, így a tervezett lépéshez nincs szükség a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására.

Mobil a buli

A Magyar Telekom első féléves pénzügyi jelentése szerint a belföldi és nemzetközi vezetékes szolgáltatások szegmensében a bevétel 4,6 százalékkal 162,5 milliárd forintra csökkent, miközben a mobilszolgáltatások forgalma 7,8 százalékkal 137,4 milliárdra nőtt. A T-Mobile Magyarország üzleti eredménye 31,2 százalékkal ugrott meg. Miközben a vezetékes üzletág egy folyamatosan csökkenő piacon egyre erősebb versenytársak között tevékenykedik, a T-Mobile magabiztosan őrzi vezető pozícióját az évente mintegy 9 százalékkal bővülő mobilpiacon.

Emlékezetes, hogy a T-Mobile éléről szeptember elejéről távozott Sugár András, a pletykák szerint azért, mert ellenezte a Magyar Telekom és az általa alapított T-Mobile összeolvadását. Sugárnak felajánlották, hogy a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettesi székéből irányítsa a T-Mobile-t, azonban Sugár a felkérést elutasította -- írta a HVG. A vezérigazgató feladat- és hatáskörébe tartozó ügyekben jelenleg Straub Elek, a T-Mobile Magyarország igazgatóságának elnöke, a Magyar Telekom vezérigazgatója jár el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról