Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 4. 10:46

A Netscape böngészőt telepíti fogyasztóknak szánt PC-ire a Hewlett-Packard

A Hewlett-Packard otthoni felhasználóknak szánt PC-ire és notebookjaira jövőre már a Netscape 8 böngészőt telepíti. A szerződés pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. A Windowst futtató PC-ken természetesen továbbra is megtalálható lesz az operációs rendszer szerves részét képező Internet Explorer, de a vevők a telepítés során választhatják alapértelmezett böngészőnek a Netscape-et is.

[HWSW] A Hewlett-Packard otthoni felhasználóknak szánt PC-ire és notebookjaira jövőre már a Netscape 8 böngészőt telepíti. A szerződés pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. A Windowst futtató PC-ken természetesen továbbra is megtalálható lesz az operációs rendszer szerves részét képező Internet Explorer, de a vevők a telepítés során választhatják alapértelmezett böngészőnek a Netscape-et is.

Biztonságosabb

A májusban megjelent Netscape 8 alapvetően a Firefox böngészőre épül, azonban a felhasználók akár weboldalanként is választhatják az Internet Explorer motor használatát is. A telepítés során megadható, hogy a Netscape az általa biztonságosnak ítélt weboldalakon -- kompatibilitási okokból -- automatikusan az Internet Explorer böngészőmotort használja.

A HP saját bevallása szerint azért választotta a Netscape-et, mert az Internet Explorer számos biztonsági problémájára ad megoldást. A szoftver legfontosabb újdonságai közé tartozik az internetes adatlopást ("phising") megelőző technológia. A Netscape 8 egy folyamatosan frissített feketelista segítségével blokkolja a hozzáférést azokhoz az oldalakhoz, amelyeket internetes bűnözők személyes adatok -- például hitelkártyaszámok, banki jelszavak -- eltulajdonítása céljából hoztak létre.

Emellett a programban letiltható a webböngészési szokások figyelésére alkalmas sütik fogadása, valamint az ActiveX komponensek kezelése is, ehhez csupán a weboldal neve mellett megjelenő pajzs ikonra kell kattintani. A weboldallal kapcsolatos beállítást a Netscape 8 automatikusan megjegyzi.

A név nem csillog ugyanúgy mint rég

Noha az Internet Explorer biztonságával kapcsolatos aggodalmak miatt az alternatív böngészők az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, egyelőre nem fenyegetik a Microsoft piaci pozícióját. A Net Applications szeptemberi adatai szerint az Internet Exploreré a böngészőpiaci torta 86,9 százaléka, miközben a Firefox 7,5 százalékos, a Netscape pedig 2,16 százalékos részesedést szerzett.

A webböngészők piacát egykoron magas fölénnyel vezető Netscape ma már szinte vegetatív állapotban van. A Netscape Navigator 1.0 1994-ben jelent meg és a szoftver egyeduralkodó volt a böngészők piacán 1995-ben, amikor a vállalat tőzsdére vonult. 1998-ban a Netscape és az IE még fej-fej mellett harcolt a felhasználók kegyeiért, amikor az AOL bejelentette vásárlási szándékát. A Netscape az AOL védőszárnyai alatt azonban egyre jobban háttérbe szorult, ugyanis az internetszolgáltató óriásvállalat egyre kevésbé támogatta a fejlesztést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról