Szerző: Bizó Dániel

2005. október 3. 13:34

Itt a Sun StarOffice 8: valódi Microsoft Office alternatíva?

Szeptember végén megjelent a Sun Microsystems által gondozott StarOffice 8, amely már az OpenOffice.org 2.0 kódbázisára alapoz. A Sun ígéretei szerint az új verzió minden eddiginél jobb kompatibilitást biztosít a piacot uraló Microsoft Office saját dokumentum-formátumaival, ami kritikus jelentőségű az alternatív irodai szoftverek sikerességében.

[HWSW] Szeptember végén megjelent a Sun Microsystems által gondozott StarOffice 8, amely már az OpenOffice.org 2.0 kódbázisára alapoz. A Sun ígéretei szerint az új verzió minden eddiginél jobb kompatibilitást biztosít a piacot uraló Microsoft Office saját dokumentum-formátumaival, ami kritikus jelentőségű az alternatív irodai szoftverek sikerességében.

A programcsomag a kereskedelmi termékek között elsőként támogatja, sőt alapértelmezett formátumként alkalmazza az új és nyílt OpenDocument formátumot (.odf), mely az Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS) felügyelete alatt került kidolgozásra, és amelyet az Európai Unió is ajánl, illetve a jövőben a tervek szerint általánosan alkalmaz. A szintén nyílt XML-re épülő szabvány a Microsoft saját, zárt fejlesztésű dokumentumaival (pl. .doc, .xls, .ppt) szemben kíván főként alternatívát nyújtani a korszerű információcserére, vállalattól és szellemi tulajdonjogtól, jogdíjaktól függetlenül.

A StarOffice (a Microsoft Office csomaghoz hasonlóan) tartalmaz szövegszerkesztőt (Writer), prezentáció-készítőt (Impress), táblázatkezelőt (Calc), adatbáziskezelőt (Base), továbbá rajzolóprogramot is (Draw). Levelezőprogramot ugyan nem foglal magába, de például mind az Outlookal, mint a Mozilla levelezőjével, a Thunderbirddel képes integrált működésre. A Sun a 8-as számot viselő verzió legfőbb erősségei között a javított Microsoft Office-kompatibilitást emeli ki, amely immár képes például jelszóval védett Word vagy Excel dokumentumokat is kezelni. Első pillantásra említésre érdemes még a továbbfejlesztett PDF-támogatás is.

A megjelenés előtt álló OpenOffice.org 2.0, nyílt forráskódú és teljesen szabadon hozzáférhető irodai programcsomagra alapuló StarOffice legújabb változatában a Sun egyértelműen arra összpontosított, hogy az Office-hoz szokott felhasználók átállását minél egyszerűbbé, könnyebbé, szinte észrevehetetlenné tegye. Ennek részeként a felhasználó felület egyszerűsítésen esett át, valamint a a szoftver kinézete, az ablakok stílusa felveszi például a Windows beállításaiét, így belesimul a többi szoftver látványvilágába. A program a Windows mellett Linux és Solaris operációs rendszerekre is elkészült.

A StarOffice magyarított, dobozos változata október végén, november elején várható. A dobozos változat Sun által javasolt kiskereskedelmi ára 100 dollár (~21 ezer forint), de letöltésként már 70 dollárért (~14 700 forint) is megvásárolható a licenc, ha a 90 napos ingyenes próbát követően elnyerte tetszésünket. A Microsoft Office 2003 Standard Edition kiskereskedelmi ára dobozos kivitelben nettó 60 ezer forintról indul hazánkban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról