Szerző: Ady Krisztián

2005. október 26. 12:34

Itthon is bemutatkozott az Oracle Fusion Middleware

Az Oracle Magyarország október 25-én, szakmai rendezvényen mutatta be az Oracle Fusion Middleware nevű köztesszoftver-gyűjteményt magyarországi partnereinek és ügyfeleinek. Az Oracle Fusion Middleware az Oracle meglévő világszínvonalú köztesszoftvereinek új, összefoglaló neve, amely a különböző üzleti alkalmazások integrálásához szükséges összes eszközt tartalmazza.

[HWSW] Az Oracle Magyarország október 25-én, szakmai rendezvényen mutatta be az Oracle Fusion Middleware nevű köztesszoftver-gyűjteményt magyarországi partnereinek és ügyfeleinek. Az Oracle Fusion Middleware az Oracle meglévő világszínvonalú köztesszoftvereinek új, összefoglaló neve, amely a különböző üzleti alkalmazások integrálásához szükséges összes eszközt tartalmazza.

A termékcsomag a központi adatkezelési (Data Hub) szolgáltatások és az Oracle Collaboration Suite együttműködést elősegítő alkalmazáscsomagja mellett tartalmazza az Oracle Application Server 10g alkalmazásait is. A felhasználók e komponensek révén könnyen integrálhatják heterogén üzleti alkalmazásaikat és automatizálhatják üzleti folyamataikat.

A SOA trend

A SOA (Service Oriented Architecture) új trend az informatikában: szemben azzal az architektúrával, amelyben egy szállítótól származó integrált alkalmazásban adott problémát adott modul szolgál ki, a SOA az üzleti folyamatokra koncentrál, amelyben a folyamatokat kisebb szolgáltatásokra bonthatók -- ezek származhatnak nagy szállítótól, saját fejlesztésből, vagy más forrásból. Végül kell egy univerzális interfész, amely ezek tevékenységét összefogja.

A SOA jelentősége gazdasági szempontból is nagy: jelenleg a vállalatok általában valamelyik nagy alkalmazásszállítótól szerezik be informatikai rendszerük majdnem minden elemét, holott sok esetben a problémáikra nem feltétlenül az a gyártó nyújtja a legjobb megoldásokat, vagy a kínálat nem fedi le teljes egészében a cég tevékenységét. Ezzel szemben egy-egy iparági funkcióra külön cégek szakosodnak, amelyek speciális alkalmazásaival a nagy gyártók nem vehetik fel a versenyt, de e cégek generikus alkalmazásai elmaradnak a nagy gyártók alkalmazásai mögött.

Ez a problémakör a SOA koncepció alkalmazásával megszűnik, mivel akár több különböző gyártótól származó rendszer is összeköthető egy üzleti folyamat mentén. A SOA egységes keretet ad a különféle szállítóktól származó elemeknek, így nagyobb rugalmasságot biztosít, gyorsabb reagálást a piaci eseményekre.

A SOA alkalmazásával az informatikai rendszer rugalmasabb, mivel a folyamatok az alkalmazásokon kívül állnak, és így sokkal egyszerűbb azok módosítása. Ez korábban az alkalmazáson belül csak nagy költséggel, vagy egyáltalán nem volt megoldható. Emellett az alkalmazáson kívül álló folyamatoknak köszönhetően olyan információkhoz is hozzájuthatunk magáról a folyamatról, amelyhez a hagyományos rendszerekben nem. Például hatékonyságra vonatkozó adatokhoz: hogy mennyi ideig tart egy beszerzés, vagy hogy melyik a folyamat leglassabb lépése.

A SOA és a Middleware

A modern, szolgáltatás alapú architektúrák különálló folyamatokra bontják szét a vállalat informatikai rendszerét és ezeket a folyamatokat akár eltérő forrásból származó, egymáshoz kapcsolódó komponensekkel fedik le. Az Oracle új Fusion Middleware csomagja ilyen könnyen felhasználható SOA komponensek és a közéjük való illesztőfelületek összessége.

Az Oracle Fusion köztesszoftver átfogó, nyílt, és szabványokon alapuló megoldást kínál. Az Oracle E-Business Suite alkalmazáscsomag mellett számos más vállalati alkalmazást is támogat, és emellett több ezer olyan független szoftverszállító munkáját is segíti, amelyek a köztesszoftvert saját alkalmazásaik fejlesztési platformjaként használják. Emellett az Oracle úgynevezett "hot-pluggable", azaz menet közbeni integrációs képességeket is beépített az Oracle Fusion Middleware architektúrába, így az támogatja más gyártók szoftverkomponenseinek külön fejlesztés nélküli integrációját is.

Egységes rendszerben

Az Oracle Java alkalmazás-kiszolgálóval tanúsítottan használható PeopleSoft- és J.D. Edwards-alkalmazások az Oracle Portálhoz is illeszkednek majd, így a felhasználók ugyanarról a vállalati felületről érhetik el az Oracle E-Business Suite alkalmazáscsomagot, valamint a PeopleSoft és a J.D. Edwards vállalati alkalmazásait. A PeopleSoft és a J.D. Edwards alkalmazásai, illetve az Oracle Identity Management modul hamarosan befejeződő integrációjával a biztonságfelügyelet költségei is csökkennek.

Az Oracle Fusion köztesszoftver részét képező Oracle BPEL folyamatkezelővel a felhasználók a különböző heterogén alkalmazások között alkalmazásintegrációs programinterfészek (API-k), valamint a PeopleSoft, a J.D. Edwards és az Oracle E-Business Suite webszolgáltatásra alkalmas integrációs pontjai segítségével üzleti folyamatokat építhetnek és vezethetnek be. A lehető legnagyobb fokú együttműködés érdekében az Oracle minden termékcsaládhoz integrációspont-könyvtárakat bocsát rendelkezésre, és ezeket az integrációs pontokat integrációs katalógusokban teszi közzé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról