:

Szerző: Bizó Dániel

2005. október 7. 15:28

Felügyelet alá helyezi a Microsoftot az EU

[AP/International Herald Tribune/HWSW] Az Európai Bizottság egy brit informatikai szakértő személyében felügyelőt helyezett a Microsoft mellé, aki azt fogja vizsgálni és követni, hogy a Microsoft eleget tesz-e a tavalyi antitröszt határozatban foglaltaknak. Neelie Kroes versenyjogi biztos erről magát Steve Ballmert tájékoztatta, mikor az óriásvállalat vezére személyes megbeszélésre érkezett Brüsszelbe -- adta hírül az Associated Press hírügynökség.

[AP/International Herald Tribune/HWSW] Az Európai Bizottság egy brit informatikai szakértő személyében felügyelőt helyezett a Microsoft mellé, aki azt fogja vizsgálni és követni, hogy a Microsoft eleget tesz-e a tavalyi antitröszt határozatban foglaltaknak. Neelie Kroes versenyjogi biztos erről magát Steve Ballmert tájékoztatta, mikor az óriásvállalat vezére személyes megbeszélésre érkezett Brüsszelbe -- adta hírül az Associated Press hírügynökség.

Báb, vagy kritikus?

A bejelentés nyilvánosságra kerülését követően Ballmer egyáltalán nem nyilatkozott a média képviselői számára, míg Kroes is csak annyit árult el, hogy a találkozó konstruktív volt; pontos részletekkel nem szolgált. A megbízottnak az EU szándéka szerint pártatlanul kell tevékenykednie, és megfelelő tudással, valamint felhatalmazással kell rendelkeznie munkája elvégzéséhez.

Neil Barrett megbízottat két másik szakértővel egyetemben a Microsoft javasolhatta, akik közül végül a Bizottság választotta ki a szerinte legmegfelelőbbet. Barrett az internetes bűnözésre szakosodott professzor, korábban már a brit kormány tanácsadójaként is dolgozott. Az International Herald Tribune lap arról tudósít, hogy a szabad szoftverek egyik legfőbb érdekképviseletei szervezetének, a Free Software Foundationnek német koordinátora viccesnek nevezte az eljárást, hogy a Microsoft megválaszthatta saját bíráit.


Két rettegett név: Neelie Kroes (balra) és Mario Monti korábbi versenybiztos

Barrett munkássága ellenben azt mutatja, hogy akár keményen is megkritizálja a redmondiak működését, ha arról van szó. A számtalan cikk és több könyv szerzője nem egyszer ismert lapokban bírálta a Microsoft windowsos biztonságpolitikáját, állítása szerint a szoftvervállalat nyomást gyakorolt biztonságtechnikai cégekre, hogy hallgassák el a Windows vagy más Microsoft-szoftverek védelmi hiányosságait. Gates vállalata azzal védekezett, hogy csak nem akarták, hogy a számítástechnikai alvilág értesüljön a felbukkanó biztonsági résekről.

Példás büntetés

Az Európai Bizottság tavaly március végén mondta ki, hogy a Microsoft 497 millió euró büntetést kell fizessen a közösségi versenytörvények megsértése miatt. A Bizottság szerint a Microsoft Windows-monopóliumára alapozva ki akarta szorítani versenytársait a média szerverszoftverek és a lejátszók területéről. A határozat ezenkívül kötelezte a redmondiakat, hogy dobjanak piacra egy Windows Media Player nélküli Windows XP-változatot is, valamint szerver operációs rendszerének kommunikációs protokolljait tegyék nyilvánosan licencelhetővé.

A megbízott legnehezebb feladata valószínűleg ezen legutóbbi pontja körül lesz, amelynek célja, hogy más szoftvergyártók is a lehető legjobban együttműködő alkalmazásokat legyenek képesek készíteni. Ezen az ingoványos talajon az EU el akarja érni, hogy a protokollok teljes körűen és pontosan legyenek hozzáférhetőek, mégpedig ésszerű, nem diszkriminatív feltételekhez kötve. Ennek értelmében a Windows egyes rétegeinek forráskódját olyan szoftvervállalatok számára is rendelkezésre kell bocsátani, melyek nyílt forráskódú termékeket fejlesztenek. Ezáltal a Microsoft tulajdonában lévő, zárt szoftver forráskódja teljesen nyilvánosan, szabadon hozzáférhetővé válna.

A Microsoft úgy látja, hogy ez a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokkal összeegyeztethetetlen, ezért kéri a bíróságot a rendelkezés egsemmisítésére, annak ellenére, hogy júniusban sikerült egyezségre jutnia a Bizottsággal, így a nyílt forrású szoftvereket fejlesztő vállalatok (legalábbis egyelőre) nem juthatnak hozzá bizonyos részletekhez, valamint a licenc nem engedi a forrás közzétételét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.