Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 3. 14:51

Csak papíron ígéretesebb a Blu-ray?

[News.com/HWSW] A korábban a HD DVD következő generációs optikai formátumot támogató Paramount filmstúdió váratlanul bejelentette, hogy az idei ünnepi szezonban Blu-ray lemezeken adja ki anyagait. A vállalat közleménye szerint hosszas elemzés után úgy találták, költségek, gyárthatóság és a másolásvédelemmel kapcsolatos kérdések is a Blu-ray mellett szóltak.

[News.com/HWSW] A korábban a HD DVD következő generációs optikai formátumot támogató Paramount filmstúdió váratlanul bejelentette, hogy az idei ünnepi szezonban Blu-ray lemezeken adja ki anyagait. A vállalat közleménye szerint hosszas elemzés után úgy találták, költségek, gyárthatóság és a másolásvédelemmel kapcsolatos kérdések is a Blu-ray mellett szóltak.

Főszereplő a PlayStation 3

A Paramount szerint az, hogy a Sony új generációs konzolja, a PlayStation 3 Blu-ray meghajtót fog tartalmazni, kulcsfontosságú volt a döntési folyamatban. A 2000-ben megjelent, DVD-lejátszóként is használható PlayStation 2-nek rendkívül fontos szerepe volt az otthoni DVD-zés elterjesztésében, előtte a DVD-meghajtók jellemzően a számítógépek tartozékaiként voltak elérhetők. A Sony hasonló szerepet szán a Blu-ray elterjesztésében a PlayStation 3-nak.

A korábban a HD DVD mellett elkötelezett Paramount nem is említette a rivális formátumot, illetve hogy milyen tervei vannak HD DVD filmek kiadására. A filmstúdiók közül a Paramount mellett a Sony Pictures (Columbia, TriStar), a Walt Disney és a Twentieth Century Fox is a Blu-ray formátumot támogatja, noha a Disney és a Fox sem zárta ki annak lehetőségét, hogy HD DVD anyagokat is kiadjon. A HD DVD filmipari támogatói közül a legjelentősebbek a Universal Studios és a Warner Bros.

A Microsoft és az Intel a múlt héten jelentették be, hogy a HD DVD formátum mellett teszik le a voksukat. Noha jól értesültek szerint a cégek már korábban elhatározták magukat és most csak nyilvánosságra hozták a meghozott döntéseket, egy interjúból kiderül, hogy a helyzet egészen más, a Microsoft valóban csak pár napja határozott arról, hogy a HD DVD formátumot támogatja a Blu-ray ellenében.

Ígéretek és csalódások

Jordi Ribas, a Microsoft Windows Digital Media stratégiai igazgatója a Tom's Hardware-nek adott interjújában elmondta, a redmondi vállalat kezdeti álláspontja szerint mind a Blu-ray, mind pedig a HD DVD formátumokat támogatta volna, azonban az utóbbi időben a Blu-ray körüli események váratlan fordulatot vettek, ami meghátrálásra késztette a Microsoftot és hasonlóképp az Intelt is. Ribas úgy véli, kezdetben mindkét formátum fejlesztői hasonló célokat fogalmaztak meg, azonban a Blu-ray esetében ezekből több nem teljesült és egyelőre nem is látszik teljesülni.

Ribas elmondása szerint például a Blu-ray nem teszi lehetővé a felhasználó által megvásárolt lemezekről másolat készítését, például a filmek merevlemezen tárolását és továbbítását (straming) a lakás más helységében található eszközre. A digitális otthon koncepciójához nagy reményeket fűző, a dolgozószobákból a nappali felé támadó Microsoft és Intel számára ez elfogadhatatlan feltétel lenne.

Problémás Blu-Ray lemezek

A Blu-ray a hibrid lemezek támogatásának hiánya miatt is elvesztette az Intel és a Microsoft szimpátiáját. A vállalatok szerint rendkívül fontos egy olyan formátum megalkotása, ami nem csak jövőálló, hanem a meglevő készülékekkel is kompatibilis. A HD DVD lemezek esetében létrehozhatók olyan kiadványok, amelyeken a jelenleg elterjed DVD-játszókkal is lejátszható anyag mellett foglal helyet a nagy felbontású tartalom. A Blu-ray táborból ugyan voltak kísérletek ilyen lemezek létrehozására, azonban a munkálatok jelenleg még a laboratóriumi kísérletek és korai prototípusok fázisában tartanak és belátható időn belül nem eredményeznek kereskedelmi termékeket.

A lemezek áráról már többször esett szó lapunk hasábjain. A HD DVD korongok jóval olcsóbban állíthatók elő mint a Blu-ray Discek, hiszen a gyártáshoz csak minimális mértékben kell módosítani a jelenlegi DVD-gyártósorokat. Ezzel szemben egy meglevő gyártósort átalakítani Blu-ray lemezek előállítására mintegy 1,7-2 millió dollárba kerül, ami egy ilyen, kicsi nyereséghányaddal dolgozó, a volumenre alapozó iparágban óriási befektetésnek számít.

A kapacitás terén a papírforma szerint a Blu-ray javára billen a mérleg, azonban Ribas úgy véli, az ígért kétrétegű, 50 gigabájtos lemezek belátható időn belül nem jelenhetnek meg, hiszen a gyártók mindeddig működő prototípusokat sem voltak képesek előállítani. Eközben a HD DVD-t támogató cégek sorra mutatják be kétrétegű, 30 gigabájtos lemezeiket, amelyek 20 százalékkal nagyobb kapacitásúak az egyréregű Blu-ray Disceknél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról