Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
IoT + VR + AI in da house! >>>> HWSW mobile!, november 29-30!

Két videokártya összekapcsolása: feltámad az SLI

Bodnár Ádám, 2004. június 29. 11:36
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az NVIDIA felélesztette hamvaiból a Voodoo2 esetében megjelent SLI megoldást, noha az új technológia teljesen más alapokon nyugszik és az SLI rövidítés is mást takar, mint az aranykorban. Az SLI segítségével két videokártya kapcsolható össze, az új megoldással pedig 80-90 százalékos gyorsulás érhető el. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan.

hirdetés
Évek teltek el a legendás 3dfx Voodoo2 megjelenése óta. A Voodoo2 a maga idejében forradalmasította a 3D grafikus játékok piacát, megjelenését, akkoriban egyetlen vetélytársa sem tudta utolérni a kártyák sebességét. A csúcsteljesítményre éhes játékosoknak ráadásul egy speciális megoldással kedveskedtek a tervezők, ugyanis lehetőséget adtak arra, hogy egy számítógépben két Voodoo2 kártya kapjon helyet. Ezeket egy speciális kábellel összekötve rá lehetett bírni az együttműködésre, lényegesen gyorsítva a megjelenítést. A technológia az SLI (scan line interleave) nevet kapta, ami arra utal, hogy az egyik kártya a megjelenítendő kép páros, míg a másik a páratlan sorokat számította ki.

Az egykoron szebb napokat látott 3dfx 2000. decemberében bejelentette, hogy fizetésképtelenné vált és vagyonát, valamint szellemi tulajdonát eladja az NVIDIA-nak. Az NVIDIA most felélesztette hamvaiból az SLI megoldást, noha az új technológia teljesen más alapokon nyugszik és az SLI rövidítés is mást takar, mint az aranykorban. Az AGP-korszakban nyilván lehetetlen lett volna egy SLI-hez hasonló megoldás kivitelezése, hiszen az alaplapi chipkészletek kizárólag egy AGP eszközt támogattak és az alaplapokon is csak egy bővítőhelyet láthattunk. A PCI-Express megjelenésével azonban ez a helyzet megváltozik és bizonyos chipkészletek -- például az Intel E7525 -- lehetővé teszik akár két videokártya beépítését is.


Két grafikus kártya egy alaplapban

Az NVIDIA által kifejlesztett megoldás az SLI nevet kapta, azonban a rövidítés most nem a scan line interleave-et takarja, hanem a scalable link interface kifejezés kezdőbetűiből áll össze. A technológia annyiban hasonlít az eredeti SLI-re, hogy a két videokártya itt is megosztozik a feladatokon. Azonban míg a Voodoo2 kártyák a képet páros és páratlan sorokra osztották, az NVIDIA új megoldása vízszintesen darabolja fel a képet és osztja el a kártyák között a megjelenítési feladatokat. A vállalat bejelentése szerint a technológia magában foglal egyfajta load-balancing, azaz terhelésmegosztási eljárást is, azaz az alsó és felső félkép komplexitásának függvényében változik a méretük, így lehet, hogy az egyik kártya kisebb méretű, ámde bonyolultabb képrészt számít ki, míg a másik nagyobbat, de egyszerűbbet.


Hogy működik az SLI?

Az Intel E7525 chipkészlet lehetőséget ad két PCI-Express felületű videokártya beépítésére, azonban csak az egyik foglalat biztosítja a PCI-Express 16x szabvány 4,2 Gbyte/sec full-duplex sebességét, a másik csupán 8x módban működik, ez 2,1 Gbyte/sec sávszélességet jelent. Előbbi videokártya a "master", utóbbi a "slave". A két kártyát egy aprócska alkatrész köti össze, amely teljesen digitális kapcsolatot biztosít az alkatrészek között. Emlékezhetünk, hogy a Voodoo2 kártyák analóg SLI-kábele olykor színproblémákat okozott, az új SLI megoldás esetén azonban nem kell képminőséggel kapcsolatos problémákra számítani. Az NVIDIA nem árulta el, hogy az SLI kapcsolat sávszélessége pontosan mekkora. Az egyes kártyákra jutó feladatokat a videochip meghajtóprogramja határozza meg, a fentebb ismertetett módon. A kép megjelenítéséért a "master" kártya felel, azaz a monitort is ehhez kell kapcsolni.


A két kártyát összekötő kapocs

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Idén ismét önálló szekciót kapnak a feltörekvő technológiák a HWSW mobile! konferencián. November 29-30!