Szerző: Budai Péter

2004. június 18. 11:29

Új e-mail szabványok kifejlesztését javasolja az internet egyik tervezője

A tömegesen kéretlen leveleket küldő személyek azonosítása lenne az első lépés a spam problémájának megoldása felé -- állítja Vint Cert, az internet egyik tervezője.

A tömegesen kéretlen leveleket küldő személyek azonosítása lenne az első lépés a spam problémájának megoldása felé -- állítja Vint Cert, az internet egyik tervezője.

Cerf -- aki az interneten széles körben használt TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) létrehozásában is részt vett -- jelenleg az MCI vezető stratégiai tervezőjeként dolgozik. A csütörtökön megrendezett E-mail Technology Conference rendezvényen ismertette elképzeléseit az e-mail és az internet jövőjével kapcsolatban.

A konferencia elsődleges témája a kéretlen levelek, a spam megállítása volt. Cerf az e-mail küldő személyek egyértelmű és szabványos azonosítását javasolta megoldásnak, ami egyszersmint lehetőséget teremtene a kéretlen levelek kiszűrésére is. A konferencián több olyan vállalat is részt vett, akik kifejezetten spam-szűrő szoftverek készítésével foglalkoznak.

"Ez a kiindulópont sokkal nagyobb eredmények elérésére alkalmas, mint eddig bármi" -- állítja Cerf, aki korábban viccelődve azt kezdeményezte, hogy elrettentésképpen nyilvánosan meg kellene ostorozni a spamküldőket.

A spam hatalmas méreteket öltött az e-mail 1971-es megjelenése óta. Akkoriban még csak páran küldtek e-mailt egymásnak, ami egyben azt is jelentette, hogy nem volt szinte senki, akit kéretlen üzleti ajánlatokkal lehetett volna bombázni. 1989-ben, amikor az első üzleti alapokon működő internetszolgáltatók megjelentek -- mint példuál az UUnet, és a PSINet -- új lehetőségek adódtak a felhasználók tömegeinek is. A spamszűrő Brightmail szerint jelenleg a teljes levélforgalom mintegy 64 százalékát a kéretlen levelek teszik ki.

A probléma kialakulásáért nagyrészt az SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) kiforratlansága okolható, ugyanis a már közel két évtizede használatban lévő üzenettovábbító protokol nem alkalmas arra, hogy az üzenetet küldő fél személyazonosságáról a fogadó fél kétséget kizáróan bizonyosságot nyerjen.

Ennek eredményeképpen várható, hogy a közeljövőben új szabványok módosítják az e-mail küldésére és fogadására használt protokolokat. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) beszámólójában rámutat, hogy az IT-iparnak mindenáron ki kell fejlesztenie az e-mail azonosítás módszereit, mivel ennek hiányában a tervezett, szövetségi "Do Not Email" elnevezésű tiltólista létrehozása komoly akadályokba ütközik.

A Microsoft nemrégiben jelentett be egy megállapodást, melynek keretein belül a Sender Policy Framework és a Microsoft-féle e-mail Caller ID közös alapokon, együtt fejlődne tovább. Mindkét technológia a DNS (Domain Name Service) rekordok alapján szűri a kéretlen leveleket. Más szolgáltatók, köztük a Yahoo is, kódolási algoritmusok felhasználásával remélik növelni az e-mailek azonosíthatóságának mértékét.

Cerf kitért a digitális aláírások adta lehetőségekre is, aminek segítségével könnyebben lehet kódolni és ellenőrizni a küldő fél adatait -- ezt többek között már az MCI is hatékonyan használja a mindennapi gyakorlatban. A digitális aláírás, vagyis a küldőkhöz rendelt egyedi azonosító minden e-mail részét képezné, és levél küldéséhez érvényesíteni kellene a kérdéses azonosítót. Ez a megoldás komoly gondokba ütközik még, mivel nincs olyan nemzetközi szervezet, aki magára vállalná az engedélyeztetéssel járó feladatokat.

Cerf azt javasolja a felhasználóknak, hogy próbálják megelőzni a spam terjedését saját számítógépeiken úgy, hogy a számukra elérhető "cyberhigiéniás" termékek közül minél többet igénybe vesznek. Ezzel elejét vehetnék a vírusok és a kémprogramok elterjedésének is. Az Ad-aware, és a hozzá hasonló alkalmazások futtatásának szerinte napi szokássá kéne válnia -- egészen addig, amíg az IT szakma nem áll elő jobb, automatizálható megoldásokkal. Vint Cerf a megelőzésnek ezt a módját a fogmosáshoz hasonlította.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.