Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 3. 09:23

Nyílt forrású lesz a Sun Solaris

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz, a Sun Microsystems nemrégiben kinevezett elnöke a kínai Sanghajban tartott SunNetwork konferencián bejelentette, hogy vállalata nyílt forrásúvá fogja tenni a Solaris operációs rendszert. "Nem tudnám megmondani, ez mikor fog megtörténni" -- mondta Schwartz. "De jól véssék az eszükbe: mindenképp megnyitjuk a Solarist."

A Sun elnökének várakozásai szerint a Solarisszal ugyanaz történik majd, mint a Javával. "Csak meg kell nézni, mit értünk el a Javával, hogy megértsük, a Sun hogyan reagál a közösség visszajelzéseire. A Java nem létezhetne, ha csak a Sun támogatná. Azért létezik, mert több százezer partnerünk van. A Java modelljét kell alkalmazni a Solarisra is."

Schwartz nem árulta el, a Sun milyen licenc alatt adná ki a Solaris forráskódját. A Sun elnöke úgy véli, mindenképp el kell kerülni a Linux azon csapdáját, hogy több eltérő disztribúció alakuljon ki, mert ez inkompatibilitási problémákhoz vezet. A "Linux-típusú" licencelés valóban nyílt forrást hoz létre, de nem nyílt szabványokat. "Nagyon nagy különbség van a kettő között. Van egy linuxos cég, ami összekeveri a két koncepciót, ez a Red Hat. És ez nagyon veszélyes" -- figyelmeztetett Schwartz.

"Azt mondják, hogy mivel nyílt forráskódot haszálnak, ezért nyílt szabványokat is használnak. De figyelmen kívül hagyják, amiről mi már régóta beszélünk: a nyílt szabványok lehetővé teszik a cserét, a választást, a versenyt" -- magyarázta Schwartz. "Meg kell fontolnunk, milyen licencelési modellt használunk és milyen szinten engedélyezzük a szabad használatot" -- mondta John Loiacono, a Sun szoftverrészlegének vezetője. "Ezután azt is el kell döntenünk, szétválasztjuk-e a kereskedelmi, privát és oktatási használatot. Most véglegesítjük ezeket a dolgokat."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról