:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 8. 09:56

Itt az ideje feldarabolni a Hewlett-Packardot

Steven Milunovich, a Merril Lynch befolyásos elemzője meghökkentő javaslattal állt elő: a Hewlett-Packardnak szét kellene válnia, vagy önálló vállalattá kellene szerveznie a nyomtatási és képalkotási üzletágat.

Steven Milunovich, a Merril Lynch befolyásos elemzője meghökkentő javaslattal állt elő: a Hewlett-Packardnak szét kellene válnia, vagy önálló vállalattá kellene szerveznie a nyomtatási és képalkotási üzletágat.

"Az a megérzésünk, hogy a HP részvényeseinek előnyére válna, ha a cég kettészakadna" -- írta tegnapi jelentésében Milunovhich. "Bár a cég úgy véli, hogy a divíziói teljesen különállóan működnek, nekünk más a véleményünk." Az elemző úgy véli, a HP az IBM és a Dell közé szorult és egyikkel sem tud igazán jól versenyezni.

"Összességében a HP jól tette, hogy felvásárolta a Compaqot, mivel így erősíthette jelenlétét a szerverek, PC-k és tárolóeszközök piacán. A továbblépéshez a vállalatnak újabb cégeket kellene felvásárolnia" -- írta Milunovich. Az elemző még egy olyan vad ötletet is megemlített, hogy a HP vásárolja fel a régóta komoly gondokkal küszködő Sun Microsystemset. "A legjobb, amit a HP tehet, hogy a nagyvállalati informatikában az IBM alternatívájá válik, mert a Dell áraival versenyezni nincs értelme."

E stratégia kivitelezéséhez azonban a HP-nek több összpontosításra lenne szüksége. Milunovich szerint a gyártási és a disztribúciós hálózatban még vannak lehetőségek a hatékonyság növelésére, de összességében a cég akkor járna a legjobban, ha a nyomtatási és képalkotási üzletágat (Imaging and Printing Group, IPG) önálló vállalattá szervezné. "[Az IPG] uralja a kategóriáját, ezért a legfőbb kihívás számára nem a piaci részesedés növelése, hanem a piac növelése" -- írta az elemző.

Milunovich úgy véli, a HP számítógépeinek termékvonala továbbra sem egységes, mivel az a saját rendszereken kívül tartalmazza a Compaq korábbi felvásárlásainak eredményeként a céghez került Digital Equipment és a Tandem szervereit is. Ezeket a cég szétválasztásakor új márkanévvel kellene ellátni, a HP nevet pedig a képalkotási üzletág vihetné tovább -- javasolja a Merril Lynch szakértője.

A HP-nél a szétválás helyett egyelőre az egyre szorosabb integráció a jellemző. A vállalat nemrégiben fejezte be a szerverekkel és tárolási eszközökkel foglalkozó divízió és a szolgáltatási részleg egyesítését. A cég vezetői szerint a változtatásra azért volt szükség, mert az ügyfelek számára olyan integrált megoldásokat szeretnének nyújtani, amelyek egyaránt tartalmaznak szolgáltatásokat, tervezést, tanácsadást, valamint számítógépes rendszereket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.