:

Szerző: Budai Péter

2004. június 29. 14:32

A Sun nyílt forrásúvá tette a Java egyes részeit

[CNET] A Sun az egyre növekvő nyomásnak engedve nyílt forrásúvá tette a Java néhány modulját, köztük a még kísérleti stádiumban lévő felhasználói felületet, a Project Looking Glasst is.

[CNET] A Sun az egyre növekvő nyomásnak engedve nyílt forrásúvá tette a Java néhány modulját, köztük a még kísérleti stádiumban lévő felhasználói felületet, a Project Looking Glasst is.

A lépést a San Franciscóban megrendezésre kerülő Sun JavaOne konferenciára időzítette a vállalat, ahol egyértelművé akarták tenni mindenki számára, hogy a nyílt forrású fejlesztés filozófiája a Java esetében is megkerülhetetlen fontossággal bír. A Sun reméli, hogy független fejlesztők bevonásával jelentősen felgyorsítható a 3D grafikával foglalkozó interfészek elkészítése, és elterjesztése.

A Looking Glass interfész forrásának elérhetővé tétele valóban felkeltette a programozók és szoftvercégek érdeklődését -- tudatta John Loiacono, a Sun szoftverrészlegének nemrég kinevezett alelnöke.

A Looking Glass technológia lehetővé teszi, hogy ablakainkat a képernyő szélén elrejtsük, ahol könyvespolchoz hasonlóan navigálhatunk közöttük. Az ablakok akár meg is fordíthatóak, és a hátuljukra további jegyzetek helyezhetőek el.

A Javát több kritika is érte, hogy CAD és más, 3D-re épülő alkalmazások futtatására túl lassú, de ez a Java3D kiegészítéseknek köszönhetően meg fog változni -- fejtette ki Loiacono. "A Java3D-vel bebizonyítottuk, hogy CAD alkalmazásokat, vagy akár teljes 3D felhasználói felületeket is ki lehet alakítani a Java segítségével, miközben a Java meglehetősen jól teljesít ilyen körülmények között is."

A nyílt forrású szoftverek legismertebb képviselője a Linux operációs rendszer, aminek forrását bárki megnézheti, módosíthatja, vagy akár újra is hasznosíthatja. Az ötlet annyira zseniálisnak bizonyult, hogy még a Microsoft is fontosnak érezte, hogy egyes fejlesztőeszközeinek forráskódját nyilvánossá tegye.

Az IBM már korábban sürgette a Sunt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a Java nyílt forrásúvá tételéhez, azonban a Sun akkor még nem szánta rá magát a döntésre, de többször is hangsúlyozta, hogy hosszabb távon elkerülhetetlen a fejlesztési modell ilyen irányú átalakítása.

A Sun további két projekt forráskódját teszi elérhetővé. Az egyik a JDesktop Network Components, ami táblázatok, grafikonok, és űrlapok kezelésére használható. A másik a JDesktop Integration Components, amivel Java alkalmazásokat lehet meglévő szoftverekkel, például webböngészőkkel, vagy e-mail kezelő programokkal összekapcsolni.

Jelenleg azok a fejlesztők, akik részt kívánnak venni a Java3D fejlesztésében, el kell hogy fogadják a Joint Copyright Assignment elnevezésű nyomtatványt, de ez pillanatnyilag sehonnan sem érhető el. Azok a programozók, akik szakértelmükről meggyőzik a Sun munkatársait lehetőséget kapnak arra, hogy új forrásrészletekkel járuljanak hozzá a Java egyes moduljaihoz -- áll a weboldalon.

A Sun a hatalmas Java forráskód-állomány csupán egy töredékét tette elérhetővé, és nem változtatott a Java fejlesztésének alapvető irányelvein.

A mai nap folyamán a Sun további 350 ezer sornyi forráskódot bocsátott a NetBeans projekt rendelkezésére a Java Studio Standard termékéből.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.