Szerző: Ady Krisztián

2004. június 4. 18:21

Új védelmi eljárás nehezíti a DVD-másolók dolgát

Új védelmi eljárással védik a kiadók egyes műsoros DVD-lemezeiket: a már könnyedén megkerülhető Content Scrambling System (CSS) titkosítást a játékoknál alkalmazott hardveres megoldással váltották fel. Az internetes fórumokon megjelent és prominens személyek (például Oliver Kastl, a CloneCD és CloneDVD programok egyik fejlesztője) által megerősített információk szerint az új védelem mellett már nem alkalmazzák a CSS megoldást.

Új védelmi eljárással védik a kiadók egyes műsoros DVD-lemezeiket: a már könnyedén megkerülhető Content Scrambling System (CSS) titkosítást a játékoknál alkalmazott "hardveres" megoldással váltották fel. Az internetes fórumokon megjelent és prominens személyek (például Oliver Kastl, a CloneCD és CloneDVD programok egyik fejlesztője) által megerősített információk szerint az új védelem mellett már nem alkalmazzák a CSS megoldást.

Az új védelem a már régről ismert megoldásra épül: a lemez egyes területein olvashatatlan szektorcsoportokat, esetünkben -gyűrűket hoznak létre a gyártás során, melyet elméletileg nem tudnak lekezelni a DVD-másoló szoftverek, így megakadályozható a lemez sokszorosítása. Bizonyos játékokat is ilyen eljárással védnek, de természetesen léteznek alkalmazások, melyek már képesek ezeket a védelmeket megkerülni.

A DVD-lemezek ilyen védelmét tehát akár hamvában holt ötletnek is nevezhetnénk, de az új módszer mégiscsak működhet. Bár az első ilyen kísérleteket még könnyedén megkerülhetik a DVD-másoló szoftverek fejlesztői, azért ne felejtkezzünk el arról, hogy ezek a védelmek egyre fejlettebbek, s a játékok kalózváltozatainak kiadásánál is egyre nagyobb fejtörést okoznak a másolóknak az ilyen "hardveres" védelmek.

Az új DVD-másolásvédelemnek egyelőre nincs konkrét neve, s azt sem tudni, jelenleg alkalmazott metódusát mely cég fejlesztette ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról