Szerző: Ady Krisztián

2004. június 15. 10:46

Négy díjat kaptak a TIPA szervezettől a Canon fényképezőgépei és megoldásai

Ismét kiosztotta a legjobb európai fotó-termékeknek megszavazott díjakat a professzionális fotósok körében is elismert non-profit szervezet, a TIPA (Technical Image Press Association). A Canon ezúttal is jelentős mennyiségű díjat zsebelhetett be, mivel a bírálóbizottság négy kategóriában is a cég termékeinek ítélte oda a legjobb minősítést.

Ismét kiosztotta a legjobb európai fotó-termékeknek megszavazott díjakat a professzionális fotósok körében is elismert non-profit szervezet, a TIPA (Technical Image Press Association). A Canon ezúttal is jelentős mennyiségű díjat zsebelhetett be, mivel a bírálóbizottság négy kategóriában is a cég termékeinek ítélte oda a "legjobb" minősítést.

A szakújságírókból álló zsűri tagjai egyöntetűen a Canon EOS 300D-nek ítélték a "Nagy áttörés" megvalósításáért járó díjat. Értékelésük szerint a digitális tükörreflexes fényképezőgépek kategóriájában a 300D egyértelműen "mérföldkőként" kerül majd a fotózás történelemkönyvébe, mivel a Canon ezzel a készülékkel a fényképezés minden szerelmesének megfizető áron tette elérhetővé a digitális képrögzítési technológiát alkalmazó, ugyanakkor közel professzionális képminőséget nyújtó tükörreflexes eszközt.

A "Legjobb professzionális digitális tükörreflexes fényképezőgép"-nek megítélt díjat a Canon EOS 1D Mark II kapta, annak köszönhetően, hogy az új készülék átrendezte a "high-end" kategóriás digitális SLR gépek piacát. A zsűri kiemelte, hogy az EOS 1D Mark II az első olyan készülék, amely megvalósította a gyakorló fotóriporterek által megfogalmazott két legfontosabb elvárást: a korábban elérhetetlen képfeldolgozási sebesség mellett is minden igényt kielégítő nagyfelbontású képek készíthetők, "így egy olyan készülék került piacra, amely a legigényesebb sportfotósok elvárasait is kielégíti, mivel az EOS 1D Mark II másodpercenként közel 70 millió pixel feldolgozására képes" -- szólt az indoklás.

A nagy sebesség és felbontás érdekében a Canon három új technológiát épített az EOS 1D Mark II-be: a Canon új generációs DIGIC II processzorát, egy új CMOS képérzékelőt és egy extra méretű puffert. Ezek a technológiák közösen 8,5 kép/mp sebességgel egy menetben 40 JPEG tömörítésű, illetve 20 RAW kép elkészítésére képesek -- és ez a kiemelkedő teljesítmény egyszeri (Single Shot AF) és folyamatos (AI Servo AF) élességállítás esetén is rendelkezésre áll.

A filmes kategória "Legjobb 35 mm-es tükörreflexes fényképezőgépe" díját a Canon EOS 30V Date/33V kapta, mivel a szakértők vizsgálatai szerint kategóriájában a leggyorsabb autófókusz-sebesség elérése mellett a folyamatos fényképezéssel szemben támasztott elvárásokban is rekordot döntött. Ez a két 35 mm-es filmes tükörreflexes fényképezőgép ideális választás azok számára, akik olyan készüléket keresnek a gyors akciók tökéletes megörökítéséhez, amely mentes a drága és terjedelmes motoros meghajtástól.

A "Legjobb technológia" díját a Canon Data Verification Software kit DVK-E2 kapta. A digitális eljárással készült fotók hivatalos ügyekben történő elismerésének egyik problémája a felvételek eredetiségének egyértelmű, kikezdhetetlen igazolhatósága. Később ugyanis bárki átalakíthatja a képet -- ugyanakkor egy kép bizonyítható eredetisége a bíróságon is perdöntő lehet.

A Canon adathitelesítő szoftvere azzal oldja meg ezt a problémát, hogy az eredetiség bizonyítékául szolgáló alapadatokat hitelesen, megváltoztathatatlanul rögzíti a digitális felvételek adatlapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról