:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. június 9. 14:35

A világon elsőként több W3C technológia is nemzeti szabvány lesz hazánkban

A világon elsőként Magyarországon tesz kísérletet arra a World Wide Web Consortium (W3C) irodája, hogy nemzeti szabványként fogadtassa el ajánlásait. A Magyar Szabványügyi Testület, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete (MTA-SZTAKI) és az informatikai tárca közös elhatározásából legkorábban év végére lehet magyar szabvány három W3C normából.

[HWSW] A világon elsőként Magyarországon tesz kísérletet arra a World Wide Web Consortium (W3C) irodája, hogy nemzeti szabványként fogadtassa el ajánlásait. A Magyar Szabványügyi Testület, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete (MTA-SZTAKI) és az informatikai tárca közös elhatározásából legkorábban év végére lehet magyar szabvány három W3C normából.

A WWW konzorcium amerikai székhelyű, de a világ számos országában irodát fenntartó testület, mely olyan egymással együttműködő technológiák (specifikációk, irányelvek, szoftverek) fejlesztésével foglalkozik, melyek segítségével a web összes lehetősége kiaknázható. A legismertebb W3C szabványok közé tartoznak például azok a HTML és CSS előírások, melyekkel egy átlagos internetező minden honlapon találkozhat.

A szabványosítási kísérlet célja, hogy honlapok és internetes szolgáltatások kapcsán számonkérhető legyen egy egységes feltételrendszer. Ennek akkor van jelentősége, ha tudjuk: a nemzeti szabvánnyá minősítendő W3C előírások egyike az a WAI (Web Accessibility Initiative), ami az akadálymentesített weboldalak kialakításáért indult kezdeményezés előírásait tartalmazza. Miután várhatóan az Európai Unió is ajánlást tesz arra, hogy a közpénzből működtetett weboldalak fogyatékkal élők számára is elérhetők legyenek, a WAI-szabványnak nagy jelentősége lesz a jövőben.

A másik két, technológiai jellegű szabvány, az OWL (Web-Ontology Working Group) két nagy, milliárdos költségvetésű hazai projekt kapcsán kerül a nemzeti szabványállományba, mivel a Nemzeti Digitális Adattár és a Nemzeti Audiovizuális Archívum kiépítése részben ezekkel a technológiákkal történik majd.

Ha a kezdeményezés jóvoltából hivatalosan is magyar szabvány lesz a három fenti W3C standard -- ami év végére várható --, az közvetlenül nem ró kötelezettségeket a hazai fejlesztőcégekre, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy a kormányzati tenderkiírások követelményrendszerében hivatkozzanak a szabványra, mint teljesítési feltételre.

A szabványok magyar nyelvű dokumentációját jelenleg fordítják, azok a hazai W3C iroda honlapján lesznek elérhetők. A kezdeményezés a világon egyedülálló: a W3C konzorcium támogatásával zajló szabványosítási eljárásra hazánkban kerül sor először.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.