Szerző: Bodnár Ádám

2004. június 1. 13:49

Ingyen adná a hardvert a Sun Microsystems

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz
A Sun Microsystems a kínai Sanghajban tartja Network Computing 04Q2 rendezvényét, amelynek keretén belül Jonathan Schwartz, a vállalat nemrégiben kinevezett elnöke számos új terméket és szolgáltatást jelent be.

Az évek óta problémákkal küzdő, piaci részesedést veszítő, csökkenő bevételekkel szembenéző Sun elsősorban az előfizetéses rendszerben értékesített szoftverekben, szolgáltatásokban látja a jövőt, a vállalat vezetői szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az ilyen szolgáltatásokra előfizető ügyfelek hamarosan jelképes összegért, vagy akár ingyen kaphassák a hardvereket.

A vállalat már jelenleg is kínál ingyen hardvert: a szoftverfejlesztők ingyen kapnak egy Opteron-alapú Sun Fire v20z szervert, ha megvásárolják a Solaris x86 Edition operációs rendszer ötfelhasználós licencét, a Java Enterprise Server fejlesztői változatát, valamint további fejlesztőeszközöket. A licenceket három évre kell megvásárolni, évente 1499 dollárért.

"A mi világunkban ha valaki előfizet a szoftverekre, ingyen kapja a hardvert" -- mondta Schwartz. "Várakozásaink szerint a 2005-ös pénzügyi évben drámai elmozdulás történik a hardverek, szoftverek és szolgáltatások különálló értékesítési modelljétől." A Sun 2005-ös pénzügyi éve idén július 1-én kezdődik.

Nemrégiben Bill Gates, a Microsoft társalapítója és igazgatótanácsának elnöke is hasonló gondolatokat fogalmazott meg. Gates úgy véli, pár éven belül a szoftverek előfizetéses konstrukcióban kerülnek majd a vevőkhöz, a hardverekért pedig nem kell majd fizetni. "Bill Gates és én egyetértünk abban, hogy négy-öt év múlva a hardver ingyen lesz" -- mondta a Sun elnöke.

A Network Computing 04Q2 rendezvényen a Sun bejelentette, hogy hamarosan előfizetéses konstrukcióban kínál menedzselt adatközpont-szolgáltatásokat. A vállalat tervei szerint az ügyfelek évente 1,95 dollárt fizetnének egy gigabyte tárhelyért egy Sun által működtetett tárolóeszközön. Az ár tartalmazza a tárolóeszköz-menedzsment szoftvert, azonban ha az ügyfél fejlettebb felügyeletet szeretne, további 1,50 dollárt kell fizetnie, tükrözött adattárolás esetén pedig további 2 dollárral nő az ár gigabyte-onként. Az árak három éves szolgáltatási megállapodás esetén érvényesek.

Egy másik ajánlat szerint a Sun magára vállalja az ügyfél adatközpontjának felügyeletét. A konstrukció érdekessége, hogy a Sun folyamatosan auditálja az adatközpont "egészségi állapotát", és minél jobb az egészségi állapot, annál kevesebbet kér a felügyeletért. A vállalat a kínai rendezvényen emellett bejelentette, hogy Java Enterprise Systems szoftvercsomagja kormányzatok számára lakosonkénti licencelési konstrukcióban is elérhető lesz. Amint az ismert, a Sun Java Enterprise System a vállalatok számára dolgozónként és évente 100 dollárért férhető hozzá. Kormányzati megrendelés esetén a szoftver lakosonként mindössze néhány tíz centért lesz kapható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról