Szerző: Bizó Dániel

2004. június 14. 09:03

A nanotechnológia a jövő kulcsa

Intel Pentium 4 lapkák egy 300 mm-es ostyán Az amerikai Semiconductor Industry Association (SIA) egy nanoelektronikai kutatóintézet megalakítását javasolta. A szövetség szerint az intézet létrehozása és működése létfontosságú szerepet játszana az Egyesült Államok világhatalmi vezető pozíciójának megőrzése és az amerikai munkahelyek fenntartása céljából.

A testület hangott adott azon véleményének, mely szerint az Egyesült Államok 20 éven belül elveszítheti gazdasági és katonai vezető szerepét, amennyiben a nanoelektronikai beruházások nem valósulnak meg. Egy ilyen célú, erős központi kutatóintézet létfontosságú lenne annak biztosítása érdekében, hogy az Egyesült Államok megtarthassa információ-technolgóiai előnyét a CMOS technológia fejlődésének kifulladása után is.

A közlemény többek között az IBM Technology Group egyik felsővezetőjének, John Kellynek a véleményét is idézi. Kelly a SIA egy vezetői találkozóján elmondta, hogy az ország elmúlt évtizedekben tapasztalt gazdasági fejlődéséhez és a magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyek létrejöttéhez az információ-technológiai forradalomban betöltött vezető szerep szolgáltatta az alapot. A hatékonyság folyamatos növekedése a chipek szakadatlan miniatürzációja, a teljesítmény meredek emelkedése és egyúttal a költségek drasztikus csökkentése által vált lehetségessé.

Kelly hozzátette, hogy az Államokban jelenleg 1,5 milliárd dollárt fordítanak évente a félvezetőkkel kapcsolatos kutatás-fejlesztésre, ami még arra sem elegendő, hogy a CMOS technológia nemzetközi útitervét kötveni lehessen, nemhogy az azt követő megoldások kidolgozására.

Az ipari, tudományos és kormányzati körök által felállítandó intézet feladata lenne, hogy új ötleteket és felfedezéseket vonultasson fel, továbbá mutassa be, hogy 2020-ban merőben új anyagok és gyártási eljárások alkalmazásával hogyan valósulhat meg az félvezetők átkötéseinek és a memória előállításának és működésének terén a technológiai váltása.

Kelly a munkahelyek megőrzésének céljával is összekapcsolta érveit. Meglátása szerint amerikának vezető szerepben kell maradnia az innováció területén, különben a magas hazai fizetések miatt versenyképtelenné válik az alacsony bérköltségű országokkal szemben. Az Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 163 ezer embert foglalkoztat a félvezetőipar, átlagosan 97 ezer dolláros éves fizetéssel. A SIA hozzátette, hogy amennyiben a kutatásba eszközölt befektetések szintje nem elegendő ahhoz, hogy Moore törvényét fenntartsák, úgy a termelékenységet mozgató félvezetőipar le fog lassulni, vagy akár stagnálhat is, ami komoly következményekkel járhat az egész ország gazdaságára nézve.

Kelly megjegyezte azt is, hogy a világ más részein -- valószínűleg elsősorban a Távol-Keletre gondolva -- gyorsítják a nanotechnológiai kutatások ütemét és a vezető szerep megkaparintása céljából hatalmas összegeket fektetnek csúcstechnológiájú félvezetőgyárak létrehozásába. Ahogy a kutatás-fejlesztés és gyártás közötti kapcsolat jelentősége növekszik, úgy válik egyre szükségesebbé a kutatóközpontok és az üzemek egymás közelébe telepítése is. Éppen ezért az amerikai kormányzatnak nem csak a kutatásra kell figyelnie, hanem arra is, hogy az üzemek létesítéséhez megfelelő gazdaságpolitikai légkört teremtsen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról