:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. június 10. 17:07

Betárcsázós csalások károsultjait keresi a rendőrség

Betárcsázós csalások károsultjainak jelentkezését várja a XII. kerületi rendőrkapitányság. Korábban egy magánszemély tett feljelentést a lakhelye szerinti kapitányságon, s ennek kapcsán kezdett nyomozást a rendőrség.

[HWSW] Betárcsázós csalások károsultjainak jelentkezését várja a XII. kerületi rendőrkapitányság. Korábban egy magánszemély tett feljelentést a lakhelye szerinti kapitányságon, s ennek kapcsán kezdett nyomozást a rendőrség.

Mint korábban már hírül adtuk: a modemmel internetezőket fenyegeti egy programocska, ami ugyan a felhasználó beleegyezésével, de leginkább a figyelmetlensége miatt kerülhet a számítógépre internetezés közben. A program észrevétlenül megszakítva a modemes kapcsolatot, egy emelt díjas, vagy külföldi telefonszámot tárcsáz, és -- anélkül, hogy az internetező tudna róla -- percenként akár ezer forintos díjszabás mellett biztosítja tovább az internetkapcsolatot. Az okozott kár nemritkán százezres nagyságrendű, s a telefonszámla kifizetése alól nem ad mentességet a távközlési szolgáltató. A csalásnak számos áldozata van Magyarországon is, és az eddigi hivatalos vizsgálatok nem orvosolták a problémát.

A nyomozást vezető Dávid Attila őrnagy lapunk érdeklődésére elmondta: egyelőre egyetlenegy budapesti és egy vidéki magánszemély feljelentése alapján folyik a nyomozás csalás bűntette miatt. Mint az őrnagy kifejtette: elsősorban olyan budapesti lakosok jelentkezését várják, akiknek a betárcsázós programok letöltése miatt kimutatható káruk (magas telefonszámla) keletkezett.

Noha sokan tettek panaszt különböző hatóságoknál -- a Nemzeti Hírközlési Hatóság tájékoztatása szerint az év elején nyilvántartott 70 bejelentéshez képest év közepére többszázra emelkedett a panaszok száma -- a rendőrségen mindezidáig csak ketten tettek feljelentést, ráadásul ezek közül az egyik esetben tényleges kárt nem is okozott a betárcsázó program. Két feljelentés alapján azonban a rendőrség nem tudja megállapítani, hogy sorozatjellegű bűncselekményről van-e szó.

Dávid Attila elmondta: aki két évvel ezelőtt járt pórul betárcsázó program miatt (nagyjából két évvel ezelőtt kezdett elterjedni az interneten az ilyen típusú visszaélés), az is fordulhat a rendőrséghez, mivel a csalás nem évül el ennyi idő alatt. Fontos azonban, hogy valamilyen dokumentummal -- például az akkori telefonszámlával, esetleg a szolgáltatóhoz, vagy valamelyik hatósághoz elküldött panaszlevéllel tudja bizonyítani, hogy valóban kár érte.

A nyomozás vezetője tehát kéri, hogy azok az -- elsősorban budapesti -- károsultak, akik pórul jártak a betárcsázó programokkal, tegyenek feljelentést bármelyik fővárosi rendőrkapitányságon (a XII. kerületi kapitányság címe: XII. Maros utca 3-5), vagy jelentkezzenek telefonon (457-5650) vagy küldjenek faxot a 457-5650/401-es mellékre. A rendőrkapitányságnak közvetlen e-mailes elérhetősége nincs.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.