Szerző: Vörös Péter

2002. január 6. 03:55

Ha az Apple nem, hát majd mások bővítik az iPod képességeit

[CNET] Bár az Apple eddig szándékosan nem hozta nyilvánosságra az iPod szoftverfejlesztői környezetét a külső fejlesztők számára, több cég talált már utat arra, hogy kiegészítsék a zsebméretű digitális audiolejátszó funkcióit.

[CNET] Bár az Apple eddig szándékosan nem hozta nyilvánosságra az iPod szoftverfejlesztői környezetét a külső fejlesztők számára, több cég talált már utat arra, hogy kiegészítsék a zsebméretű digitális audiolejátszó funkcióit.

Egyebek között ezeket az újdonságokat is be fogják mutatni a jövő heti, San Francisco-i Macworld Expón, beleértve azt a programot, amellyel az iPodot hozzá lehet kötni Windows alapú PC-khez, továbbá azt a szoftvert, amely révén határidőnapló adatokat lehet tárolni az iPod segítségével.

Az is elképzelhető, hogy az Apple is megjelenteti saját megoldását arra, hogy az iPod együttműködjön a Windows alapú PC-kkel, de egyelőre úgy tűnik, hogy a szoftvergyártó Mediafour jelenik meg először ilyen programmal. Ennek neve Xplay, melynek technológiai előzetese már le is tölthető a cég honlapjáról. A West Des Moines (Iowa) központú cég reméli, hogy februárban megjelenik a szoftver végleges változata.

A Mediafour képviselői azt tervezik, hogy sajtótájékoztatót tartanak a Macworldön annak érdekében, hogy tudassák a PC-tulajdonosokkal azt, hogy immár nekik is érdemes megvásárolni a 399$-ba kerülő iPodot, mivel a Windows alatti működés megoldottnak tekinthető. Az Xplay használatához a legfontosabb követelmény a FireWire port megléte, ezenkívül a következő operációs rendszerek valamelyikére van szükség: Windows 98 Second Edition, 2000, ME, ill. XP. Az iPod merevlemeze ugyanolyan meghajtóként látszik a Windows operációs rendszerben, mint a gépbe épített meghajtók.

A Panorama adatbázis programról ismert ProVue Development szoftvergyártó egy Panorama iPod Organizer nevű szoftvert fog megjelentetni januárban. Ezzel a felhasználó összes fontos információját tárolni lehet az iPoddal: telefonszámokat, e-mail címeket, találkozókat, menetrendeket, stb. A szoftver úgy működik, hogy kis MP3 fájlokban tárolja az adatokat: pl. az iPod előadó menüjében a kontaktok jelennek meg kategóriaként, ezután a szoftver a kontakt nevét albumként, míg a telefonszámot és az e-mail címet dalcímként tárolja.

James Rea, a Huntington Beach (Kalifornia) központú cég elnöke elmondta, hogy Mac-tulajdonosoktól hallott arról, hogy szöveget lehet hozzáadni az iPodhoz, és ez adta az ötletet ahhoz, hogy hozzáigazítsa az iPod tulajdonságaihoz cége adatbázis szoftverét. Rea szerint szinte elözönlötték a cég weboldalát az érdeklődők, miután e héten bejelentették, hogy még januárban tervezik a 19,95$-os Panorama iPod Organizer szoftver megjelentetését.

A Provue szerint a szoftver semmiféle módosítást nem igényel az iPoddal kapcsolatban, a szöveges információk tárolása pedig minimális memóriafelhasználással jár: 1000 kapcsolat tárolása az iPod winchesterének mindössze 0,1%-át igényli.

A ProVue volt az első maces szoftverfejlesztő cégek egyike: a cég 1984-ben, nem sokkal a Mac bemutatója után dobta piacra OverVue adatbázis szoftverét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról