:

Szerző: Barna József

2002. január 21. 12:42

A második negyedévben érkezik az AMD Thoroughbred?

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap egyik újságírója ezúttal egy belső használatra szánt AMD processzorútitervet kaparintott meg, és annak rendje és módja szerint nem is habozott az abban található információkat közzétenni.

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap egyik újságírója ezúttal egy belső használatra szánt AMD processzorútitervet kaparintott meg, és annak rendje és módja szerint nem is habozott az abban található információkat közzétenni.

Ezek szerint a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Thoroughbred magos Athlon XP processzorok piaci forgalomban csak 2002 második negyedévében jelennek meg. Az új processzor cache-mérete nem változik, azaz marad a mag órajelén működő 128 kbyte elsőszintű és 256 kbyte másodszintű cache. Mi több, ahogyan az várható volt, a Thoroughbred kizárólag a fejlettebb gyártástechnológia terén különbözik majd a jelenleg megvásárolható, 0,18 mikronos csíkszélességgel gyártott Palomino magos Athlon XP-től.


A jobb oldalon egymás mellett a Thoroughbred és a Palomino

Az első Thoroughbred magos Athlon XP-k 2000+ és 2200+ modellszámozással jelennek meg, várható órajelük pedig 1,67, illetve 1,8 GHz. Ezek debütálását követően a harmadik negyedév során jelenik majd meg a 2400+ és 2600+ jelzésű Athlon XP.

A közölt információk szerint az AMD a szintén 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Appaloosa magos Duron processzorok megjelentetésekor (szintén 2002 második negyedéve) bevezeti a modellszámozást az alsó kategóriás szegmensben is. E lépés mindenképpen indokoltnak tűnik annak tükrében, hogy az Intel az év közepe táján kívánja megjelentetni a NetBurst architektúrára épülő Celeron processzorait.

Az Appaloosa már 266 MHz-es rendszerbusszal üzemel majd, ám a cahce-méret ebben az esetben sem változik a korábbi Morgan maghoz képest.

A ClawHammer, asztali számítógépekbe szánt x86-64-es CPU mintapéldányai még ebben a negyedévben elkészülnek, míg a tömeggyártás a negyedik negyedévben kezdődhet meg.

Akik részleteiben is kíváncsiak az AMD közeli jövőt érintő terveire, itt elolvashatják a cég által a múlt héten tartott pénzügyi beszámoló során elhangzott tervek összefoglalóját.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.