Szerző: Barna József

2002. január 17. 16:05

Az AMD jelene és jövője

Az AMD tegnap hozta nyilvánosságra 2001. negyedik negyedéves, illetőleg a tavalyi év egészére vonatkozó pénzügyi eredményeit. A beszámolón a gazdasági eredményeken kívül szó esett az Athlon XP jelenéről és jövőjéről, a Hammerről, valamint a cég jövőbeni termelési stratégiájáról is.

W.J. Sanders III
W.J. Sanders III
Az Advanced Micro Devices tegnap hozta nyilvánosságra 2001. negyedik negyedéves, illetőleg a tavalyi év egészére vonatkozó pénzügyi eredményeit. Amint arról beszámoltunk, a sunnyvale-i központú cég -- legnagyobb riválisához, az Intelhez hasonlóan -- az elemzők optimistább várakozásait is felülmúló eredményekkel zárta a legutóbbi negyedévet. Most a magyar idő szerint hajnali fél egykor zárult beszámoló további érdekes momentumait foglaljuk össze. Az eseményen Jerry Sanders elnök-vezérigazgató, Hector Ruiz működésért felelős vezérigazgató és Bob Rivet pénzügyi vezérigazgató válaszolt az elemzők kérdéseire.

A cég vezetői szerint az AMD globális (x86-os) processzorpiaci részesedése a tavalyi évben 20%-ra növekedett a megelőző év 16-17%-os részesedéséhez képest. Ugyanakkor az Intel egy nappal korábban tartott pénzügyi tájékoztatóján Paul Otellini -- noha konkrét számadatokat nem említett -- úgy nyilatkozott, hogy az Intelnek sikerült néhány százalékponttal növelnie a részesedését. Elemzők szerint azonban jelen pillanatban még nem állnak rendelkezésre megbízható adatok ahhoz, hogy pontosan meg lehessen határozni, merre is mozdult el a piaci egyensúly. Mert igaz ugyan, hogy az AMD rekordmennyiségű processzort értékesített az elmúlt negyedévben (7,8 millió darabot), ám az Intel is jelentősen növelte eladott processzorainak számát. Jerry Sanders azonban megingathatatlanul kitartott a közölt számadatok mellett, és megerősítette azt a korábbi jóslatát, mely szerint 2005-re az AMD piaci részesedése eléri a 30%-ot. Csak érdekességképpen jegyezzük meg, hogy Sanders 1997-ben, a K6 processzor bemutatóján azt ígérte, hogy cége 2001-re eléri a mágikus 30%-os értéket.

A vezetők szerint egyetlen olyan régió akadt a tavalyi évben, ahol a cég nem ért el jelentős sikereket és piaci részesedést vesztett: Ázsia. Sanders szerint ennek az volt az elsődleges oka, hogy az ázsiai fejlődő gazdaságok piacait az Intel elárasztotta az alsó árkategóriás szegmensbe tartozó Celeron processzorokkal, melyeket irracionálisan alacsony áron kínált, vagy ahogy fogalmazott, "osztogatta a processzorokat". Így ebben a régióban az AMD nem tartotta ésszerűnek a versenyt riválisával, és más piacokra fókuszálva értékesítette termékeit, aminek következtében nem halmozódtak fel fölös raktárkészletei az olcsóbb Duron processzorokból.

A cég pénzügyi eredményeinek javulásában fontos szerepe volt az AMD processzorok átlagos fogyasztói ára (ASP) emelkedésének. Míg a harmadik negyedévben az AMD átlagosan 70 dollár körül értékesítette processzorait, addig a negyedik negyedévben -- nagyrészt az Athlon XP nagyobb részarányának köszönhetően -- ez az érték 90 dollár körüli értékre emelkedett. Arra az elemzői kérdésre, hogy vajon várható-e a jövőben az átlagos eladási árak további emelkedése az Intel által fenntartott 150 dollár körüli szintre, Sanders régóta ismételgetett mantrájával válaszolt: "az Intel árai csak csökkenhetnek. Az Intelnek befellegzett."

A jelenlegi termékskálával kapcsolatban Ruiz elmondta, hogy a cég "több tízezer" Athlon XP 2000+ processzort szállított le eddig, valamint hogy az elmúlt negyedévben a cég összesen 4 millió Athlon XP-t gyártott. Mindez a vezetők szerint azt bizonyítja, hogy az Athlon XP esetében bevezetett modellszámozási stratégia, csakúgy mint maga az új modell, átütő sikernek tekinthető. Elhangzott továbbá, hogy a várakozások szerint az Intel és az AMD processzorok közötti, jelenleg 533 MHz-es órajelbeli különbség a jövőben sem fog növekedni, azaz AMD tartani tudja majd a lépést az Intellel a processzorok sebességének növelésében.

[oldal:A jövő]

Hector de J. Ruiz
Hector Ruiz
A cég jövőbeni lehetőségeivel és terveivel kapcsolatban Hector Ruiz szolgált érdekes adalékokkal. Mint mondta, az AMD drezdai Fab 30-as gyárában a 0,13 mikronos gyártástechnológiára történő áttérés a tavalyi év negyedik negyedévében kezdődött meg, és az eredeti terveknek megfelelően az idei év végére be is fejeződik. Hozzátette még, hogy a gyárban már jelenleg is nagyobb hatékonysággal (olcsóbban és jobb waferenkénti hozammal) készülnek a Thoroughbred magos Athlon XP processzorok, mint a korábbi 0,18 mikronos technológiával. A cég továbbá már nagyobb mennyiségben szállított az új technológiával előállított termékekből partnerei számára, és tartja magát ahhoz a korábbi előrejelzéshez, mely szerint még ebben a negyedévben piacra dobja a 0,13 mikronos csíkszélességgel készülő Thoroughbredet.

A 0,13 mikronos SOI (Silicon on Insulator) technológia adaptálása is a tervezett ütemben folyik -- mondta Ruiz. A cég közel egy éve kezdte meg e módszer tesztelését, és már jó hatékonysággal képes egyszerűbb logikai áramköröket előállítani az új eljárással. A komplexebb architektúrák tesztelése most folyik, és a Hammer első SOI tesztpéldányainak megérkezésére már nem kell sokat várni -- tette hozzá. Így az AMD továbbra is tarja magát korábbi processzor-útitervéhez, mely szerint még 2002 negyedik negyedévében piacra kerül a Hammer család asztali változata, amit röviddel követ a szerverekbe és mobil számítógépekbe szánt verziók megjelenése. Jerry Sanders azt is megerősítette, hogy -- minthogy az AMD termékstratégiájához hozzátartozik, hogy minden új processzorhoz új chipkészletet is megjelentet -- a Hammer családhoz is lesz egy, többek között a partnerek számára is referenciakánt szolgáló AMD alaplapi chipkészlet.


Az asztali processzorok korábban publikált útiterve

A korábban említett gyártáskihelyezéssel kapcsolatban is szolgált új információkkal Ruiz. Mint elmondta, jelenleg a drezdai Fab 30 állítja elő az Athlon XP processzorokat, minthogy a terveknek megfelelően a texasi Fab 25 teljes kapacitása a flash memóriák gyártására fordítódik. S noha a drezdai gyár termelőkapacitása a 0,13 mikronos gyártástechnológiára történő konverzió következtében megduplázódik az év végére, a cég feltehetően még így sem tudná kielégíteni a 2003-ra prognosztizált évi 40-50 millió processzorra becsült keresletet.

Ezért az AMD már közel két éve azon fáradozik, hogy gyártópartnert találjon magának Ázsiában. Ám, mondta Ruiz, egy ilyen döntés meghozatalához idő kell. De a partner kilétét még ebben a negyedévben nyilvánosságra hozza a cég.

Egyes források biztosra veszik, hogy a cég partnere a Tajvan második legnagyobb kizárólag félvezetőgyártással foglalkozó cégének számító UMC (United Microelectronics Corp.) lesz, és kétségtelen tény, hogy az AMD már régóta folytat tárgyalásokat e tajvani céggel. Ruiz ugyan nevet nem említett, de azt elmondta, hogy balgaság lenne a cég részéről nem kihasználni a keleti gyártók rendkívül fejlett technológián alapuló gyártókapacitását. Homályosan utalt továbbá arra is, hogy annak köszönhetően, hogy az AMD a bonyolult mikroprocesszorok gyártása során felhalmozott tapasztalatait megosztja majd partnerével (azaz szellemi tőkével fizet), a gyártási költségek továbbra is alacsonyan tarthatóak majd.

Arra a kérdésre pedig, hogy az Intellel nemrég megújított keresztlicenc-megállapodás valóban korlátozza-e az AMD által kihelyezhető gyártókapacitást, Jerry Sanders válaszolt. Mint mondta, egy korábbi kitétel valóban 20%-ban korlátozta a cég által kihelyezhető processzorgyártási kapacitást, ám e szerződés már nincs érvényben. Az új megállapodásról azonban nem árult el részleteket, csupán annyit közölt, hogy az AMD és az Intel között fennálló szerződéses viszony nem akadályozza a cég céljainak elérését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról