Szerző: Barna József

2002. január 3. 19:40

Freestart: a nehéz körülmények ellenére marad az ingyenes internetszolgáltatás

[E-mail] Az ingyen internet-hozzáférést is nyújtó Freestart Kft. üdvözli a liberalizáció hatására kialakult internethívások díjainak csökkenését, ami nappal közel 20, a kedvezményes időszakban pedig közel 15%-kos csökkenést eredményezett. Ez a döntés minden internetfelhasználó szempontjából igen kedvező.

[E-mail] Az ingyen internet-hozzáférést is nyújtó Freestart Kft. üdvözli a liberalizáció hatására kialakult internethívások díjainak csökkenését, ami nappal közel 20, a kedvezményes időszakban pedig közel 15%-kos csökkenést eredményezett. Ez a döntés minden internetfelhasználó szempontjából igen kedvező.

Örömmel fogadja a cég továbbá azt is, hogy minden internetszolgáltató részesedik a telefontársaságok internethívásinak díjából (30% napközben és 10% kedvezményes időszakban). Sajnálatos azonban, hogy az új rendeletek nem támogatják a lakosság körében igen népszerű ingyenes internetszolgáltatási modellt, hiszen a kedvezményes időszakban -- amikor az otthoni felhasználók tábora javarészt használja a hálót -- a 10 %-os részesedés mindössze 26 fillért jelent percenként az internetszolgáltatónak. Ez az arány példátlanul alacsony az európai piacon, s megnehezíti az ingyenes modell életképességét.

A Freestart Kft.-nek tehát az a véleménye, hogy az új szabályzás gátolja az otthoni, lakossági felhasználást és komoly megtorpanást jelent az eddig jelentős sikereket elérő magyar információs társadalom fejlődésében. Valószínűleg a magyar online piac minden szereplője megérzi majd az internethasználat növekedésének visszaesését.

Ennek ellenére a Freestart.hu szolgáltatása továbbra is ingyenes marad, hiszen elsődleges célja a jövőben is az internet társadalom fejlődésének elősegítése, valamint az, hogy olcsó, egyszerű, és a használattal arányosan fizetendő, anonimitást biztosító hozzáférést kínáljon mindenkinek. A felhasználók ezen túl több reklámmal fognak találkozni az ingyenes szolgáltatások használatakor: mind a weboldalunkon, a www.freestart.hu-n, mind a hírlevelekben és más egyéb szolgáltatásoknál. A most elfogadott, de nagyon alacsony bevételi hányad miatt azonban a közeljövőben nem kerülhet sor a tervezett további terjeszkedésre, újabb városokban való szolgáltatásra.

A cég továbbra is nyitott bármilyen, az ingyenes internethasználatot népszerűsítő projekt indítására, sőt támogatók, partnercégek jelentkezését várja.

A lakossági felhasználók mellett a kis- és középvállalkozások részére ajánl január 10-től ingyenes, csatlakozási és havidíjmentes ISDN 2 szolgáltatást! Ezen túlmenően a Freestart Kft. a jövőben továbbfejleszti fizetős szolgáltatásait is. Hamarosan piacra kerülnek különböző prémium szolgáltatások, amelyek alacsony havidíj mellett biztosítanak majd magas szintű internetezést lakossági és üzleti előfizetők számára. Komplex, teljes körű szolgáltatást tartalmazó csomagok is bevezetés előtt állnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról