Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 18. 11:43

Sun Cobalt RaQ 4r szerverkészülék

A Sun szerverek kapcsán az emberek általában egy kékes-lilás színű, kétajtós szekrény méretű számítógépre gondolnak. Azonban a vállalatnak természetesen vannak egészen más jellegű, más kategóriájú termékei is.

A Sun szerverek kapcsán az emberek általában egy kékes-lilás színű, kétajtós szekrény méretű számítógépre gondolnak. Azonban a vállalatnak természetesen vannak egészen más jellegű, más kategóriájú termékei is. Az egyik ilyen család a Cobalt, amely kis és közepes méretű vállalatoknak és internetszolgáltatóknak szánt szerverkészülékekből áll.

A közép- és felsőkategóriás szerverek piacán már régóta jelen levő Sun Microsystems 2000 szeptemberében vásárolta meg a Cobalt Networks-öt, amelynek nagy tapasztalata volt az alsó árkategóriás, Linux-alapú szerverek és szerverkészülékek területén.

A szerverkészülékek funkcióit tekintve nem különböznek a szerverektől, figyelemre méltó tulajdonságuk azonban, hogy minden szükséges szoftvert előre telepítenek rájuk, és igazából a mellékelt kézikönyv segítségével bárki tudja használni őket, semmivel sem bonyoultabb a kezelésük, mint egy videomagnóé vagy éppen mikrohullámú sütőé.

Szerkesztőségünkben a Sun Cobalt RaQ 4r szerverkészülék vendégeskedett közel két hétig.

A Cobalt RaQ 4r alapvetően egy webszerver. A konfigurációja első látásra gyengének tűnhet, azonban ez koránt sincs így. 450 MHz-es AMD K6-2 processzora és 256 Mbyte memóriája -- amely 512 Mbyte-is bővíthető -- bőségesen elegendő ilyen feladatok ellátására. A tárhelyet két 20 Gbyte-os ATA/33 merevlemez biztosítja, amelyek a biztonság kedvéért RAID 1 konfigurációba vannak rendezve, azaz a lemezek tartalma duplikálva van. A RaQ 4r pontos hardverkonfigurációja a következő:

  • 450 MHz AMD K6-2 processzor
  • 512 KByte L2 Cache
  • 256 MByte PC100 SDRAM (legfeljebb 512 MByte)
  • Két 20GB Ultra ATA/33 merevlemez
  • Külső SCSI interfész (40 MByte/sec)
  • Két 10/100 BaseT Ethernet hálózati interfész
  • Két soros port
  • USB csatlakozó
  • LCD konzol
  • PCI bővítőhely
  • UPS (szünetmentes táp) támogatás
A számítógép 2.2 verziójú kernelt tartalmazó Linux operációs rendszert futtat, és előre telepítve tartalmaz minden olyan szoftverkomponenst, amely a feladatai ellátásához szükséges. A telepített programok illetve szolgáltatások a következők:
  • Linux 2.2 operációs rendszer (Red Hat 6.0)
  • Apache 1.3.12 webszerver
  • Common Gateway Interface (CGI) támogatás
  • Active Server Pages (ASP) támogatás
  • PHP 4 támogatás
  • Server Side Includes (SSI) támogatás
  • Perl szkriptnyelv támogatás
  • SQL támogatás InterBase adatbáziskezelőn keresztül
  • Virtuális kiszolgálási (Virtual Hosting) szolgáltatások
  • E-mail protokollok: SMTP, IMAP4, POP3, APOP
  • File Transfer Protocol (FTP), anonymous FTP elérés
  • Telnet elérés
  • Domain Name System (DNS) szerver
  • 128 bites Secure Socket Layer (SSL) támogatás
  • Front Page 2000 szerver kiterjesztések támogatása
  • NTP kliens támogatás
  • Java támogatás
  • Legato hálózati kliens, Arkeia backup támogatás

[oldal:Ami a dobozból látszik]

A készülék egy 1 rack egység (1 rack unit, azaz 1RU) méretű, elegáns sötétkék színű házban kapott helyet, amelynek pontos méretei: 17x12x1,75 hüvelyk. A doboz elején egy kétsoros LCD kijelző és pár gomb található mindössze. A hátlapon vannak az Ethernet csatlakozók, egy külső SCSI interfész, két soros port, két USB csatlakozó és egy PCI bővítőhely. Az üzembe helyezés pofonegyszerű: bekapcsolás után az LCD kijelző és a gombok segítségével be kell vinnünk a gép IP-címét, az alapértelmezett átjáró és a DNS címét, és kész is van. A számítógép ezután elmenti a beállításokat és némi szöszmötölés után készen áll a munkára.

Beüzemelés után az összes további beállítást egy webes kezelőfelületen tudjuk elvégezni. A böngésző (pl. Internet Explorer) címsorába egyszerűen csak be kell írnunk a gép IP-címét, majd a 128 bites SSL titkosítást használó kapcsolaton keresztül belépve elvégezhetőek a szükséges konfigurációs feladatok. Ez a mellékelt kézikönyv segítségével gyerekjáték, de ha valaki mélyen a gép lelkébe szeretne mászni, természetesen megteheti, ugyanis lehetőség van telnetes elérésre és a konfigurációs fájok közvetlen módosítására is. Figyelemre méltó, hogy ilyen bejelentkezés esetén a számítógép figyelmeztetést küld, hogy olyan beállításokhoz is hozzáférhetünk, amelyek a gép és a szoftverek integritását, az adatok biztonságát is veszélyeztethetik és megváltoztatásuk akár garanciavesztést is vonhat maga után.

Az adminisztrációs felületen elsőként egy barátságos üdvözlőképernyő fogad, amelyen a gyártó megköszöni a termékébe fektetett bizalmat. A menürendszer egyszerű, könnyen érthető, átlátható és minden menüponthoz tartozik Help funkció, amely pár mondatban ismerteti az adott menü tartalmát vagy a beállítások hatásait. Kis angoltudással bárki elboldogulhat vele.

A számítógép felhasználói hierarchiájában alapvetően három szintet különböztet meg. A RaQ Server Adminisztrátor a site karbantartásán kívül a gép karbantartási feladatait is ellátja, a hardver, a tárterület és a hálózat kihasználtságához, forgalomhoz kapcsolódó statisztikák elérésén kívül az ő feladatköréhez tartozik az új szoftverek telepítése is. Gyakorlatilag bármilyen x86 Linux program elfut a gépen, feltéve, hogy nem igényel billentyűzetet, monitort vagy egeret -- ezekkel a RaQ ugyanis nem rendelkezik. Egyébként a Cobalt weboldalán elérhető egy lista, amely a frissítéseket és új szoftvereket tartalmazza, innen tetszés szerint lehet válogatni.

Egy készülék több -- akár 200 -- weboldalt is tárolhat, ezek az ún. virtuális site-ok. A virtuális site-oknak saját rendszergazdája van, amelyet a RaQ Server Administrator, a gép teljhatalmú ura nevez meg. Minden virtuális site-hoz egy adminisztrátor tartozik, aki a site karbantartója. A virtuális site-oknak természetesen saját FTP tárterülete van, saját felhasználói vannak, létrehozható levelezőlista, stb. Az egyes site-ok forgalmi statisztikáit külön is le lehet kérni és biztonsági mentésre is lehetőség van.

A Cobalt RaQ 4r legnagyobb erőssége a menedzsment szoftver és az áttekinthető webes adminisztrációs felület. Ráadásul mivel mindent előre telepítve tartalmaz, pár percen belül munkára kész a gép, sem idő sem pedig különösebb szakértelem sem szükséges a megfelelő szoftverkomponensek kiválasztásához és konfigurálásához. Ha valaki esetleg vásárláson töri a fejét, megtekintheti és ki is próbálhatja a Cobalt gépek felhasználó felületét a vállalat weboldalán.

Sajnos azonban ennek az egyszerűségnek ára is van. A két merevlemezzel szerelt Cobalt RaQ 4r listaára 642 ezer forint, az egylemezes változatért (Cobalt RaQ 4i) pedig 576 ezer forintot kérnek. Létezik egy kisvállalatok és munkacsoportok számára tervezett Cobalt szerverkészülék is, a lényegesen barátságosabb kivitelű és árú Cobalt Qube, amely maximálisan 150 felhasználót képes kiszolgálni.

A Cobalt RaQ 4r mintapéldányát a Sun Microsystems Kft. bocsátotta szerkesztőségünk rendelkezésére. Köszönet érte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról