Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 5. 14:37

Már semmi nem állhat az útjába a digitális földfelszíni tévéadás, a MiniDigTV indulásának

MiniDigTV néven indul az Antenna Hungária digitális földfelszíni televíziós műsorsugárzási szolgáltatása, mely a cég vállalása szerint decemberre az ország lakosságának 60 százaléka által elérhető lesz. A csatornák többsége ingyenes lesz, a lefedettség pedig folyamatosan bővül, és már a jövő év végére eléri a jelenlegi analóg szórás elérését -- többek közt ez áll az Antenna Hungária és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által ma ünnepélyes keretek közt aláírt, digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződésekben.

[HWSW] MiniDigTV néven indul az Antenna Hungária digitális földfelszíni televíziós műsorsugárzási szolgáltatása, mely a cég vállalása szerint decemberre az ország lakosságának 60 százaléka által elérhető lesz. A csatornák többsége ingyenes lesz, a lefedettség pedig folyamatosan bővül, és már a jövő év végére eléri a jelenlegi analóg szórás elérését -- többek közt ez áll az Antenna Hungária és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által ma ünnepélyes keretek közt aláírt, digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződésekben.

Az NHH július 25-én jelentette be, hogy az illetékes országgyűlési bizottság jóváhagyta a hatóság döntését, mely szerint a digitális átállás során az országos földfelszíni televíziós és a rádiós műsorszóró-hálózatok üzemeltetésére márciusban kiírt pályázatok közül mindkettőt egy cég, az Antenna Hungária Zrt. nyerte meg. A nyáron született döntés értelmében az Antenna Hungáriának adatik meg a lehetőség mind a televíziós mind a rádiós multiplexek üzemeltetése -- a cég szoros versenyben nyert a tévés pályázaton induló Digital Broadcasting Kft.-vel, illetve a rádiós pályázaton próbálkozó Magyar Rádió Zrt.-vel szemben.

Nincs több buktató

A pályázat nyertese egyebek mellett kötelezettséget vállalt arra, hogy az ország területének több mint felén legalább 5 televízió és az ország területének közel harmadán 12-18 rádió adását teszi elérhetővé ingyenesen digitális földfelszíni műsorszórással. A szerződés megtámadására a törvényi keretek szerint kötelezően biztosított 45 napos határidő lejárt, a szolgáltató és a hatóság részéről ma került aláírás a papírokra.

Az Antenna Hungária a szerződés szerint nagyságrendileg 25 milliárd forintot költ a digitális földfelszíni sugárzású hálózat kiépítésére a következő 4-5 év során. A magyar állam és az NHH előírásai alapján az Antenna Hungária annak érdekében, hogy a digitális televíziós sugárzást megkezdhesse, csaknem az összes műsorszóró antennarendszer rekonstrukcióját elvégzi.

A digitális televízió (DVB-T), rádió és mobil-televíziós szolgáltatások a tervek szerint idén decemberben indulnak el. A digitális televíziós műsorszórás lakossági lefedettsége idén közel 60 százalékos lesz, három telephellyel (Budapest, Szentes, Kabhegy). A hálózat jövőre újabb nyolc telephellyel bővül, a lefedettség pedig 88 százalékra nő, ezzel a digitális hálózat meghaladja majd a jelenlegi analóg országos kereskedelmi csatornák 86 százalékos lefedettségét. A hálózat lefedettsége 2010 végére eléri a 95 százalékot.

A mobil-televíziós (DVB-H) szolgáltatás 2008-ban Budapesten és környékén indul el 16 százalékos lefedettséggel, 2009 végére pedig további 7 nagyvárosban, valamint a Balaton környékén is elérhető lesz. A lefedettség 2012-re 50 százalékra emelkedik. A DAB+ digitális rádiós szolgáltatás lakossági lefedettsége három budapesti telephellyel már idén eléri a 31, jövőre 44 százalékot, a teljes kiépítésre 2013-ig kerül sor.

Első körben kimaradhatnak a kereskedelmi csatornák

Az Antenna Hungária MinDigTV néven induló szolgáltatásának gerincét a közszolgálati csatornák -- az m1, m2, Duna TV -- adják, ezek bizonyos adásokat HD-ben sugároznak majd. Az RTL Klub és a TV2 hatvan napon belül dönthet arról, hogy megjelenik-e az új szolgáltatás kínálatában. Az ATV, Hír TV kódolt adása szerepelni fog a kínálatban, de még nem született döntés a részleteket illetően. A csatornákat a szerződés szerint MPEG-4-be kódolják majd, a vételhez olyan televízióra vagy beltéri egységre (set-top box) van szükség, mely rendelkezik MPEG-4-es DVB-T tunerrel.

A digitális vevőkészülékekhez az elektronikai boltokban, szakáruházakban juthat hozzá a lakosság. Tímári Sándor, az Antenna Hungária előírásainak megfelelő beltéri egységeket beszállító egyik nagykereskedelmi partner, az Infopatika Kft. ügyvezetője lapunk kérdésére úgy becsülte, hogy a vevőkészülékek ára kezdetben 20 és 40 ezer forinttól indulhat majd, attól függően, hogy csak normál, vagy nagyfelbontású adások vételére is alkalmasak. Az Antenna Hungária vállalta, hogy egyes modellekre részletfizetési konstrukciót is bevezet, ezek törlesztőrészlete maximum a jelenlegi minimálbér egy százaléka lehet havonta.

a címlapról