:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 18. 16:18

Pannon: még van hely újabb tízmillió mobil-előfizetésnek is

Bár a hazai mobilpiac a 11,6 millió előfizetéssel telítettnek tűnik, a Pannon szerint bőven van hely még újabb tízmillió SIM-kártyának is. Ezeket azonban nem a mobiltelefonok fogják felszippantani, hanem a mobil technológiára (GSM, GPRS, EDGE, 3G) épülő ipari alkalmazások.

[HWSW] Bár a hazai mobilpiac a 11,6 millió előfizetéssel telítettnek tűnik, a Pannon szerint bőven van hely még újabb tízmillió SIM-kártyának is. Ezeket azonban nem a mobiltelefonok fogják felszippantani, hanem a mobil technológiára (GSM, GPRS, EDGE, 3G) épülő ipari alkalmazások.

Ma már Magyarországon sem ritka, hogy valakinek több mobiltelefonja is legyen, esetleg mellé egy 3G/HSDPA adatkártyája is. Ezek mellett ma még eltörpül az ipari alkalmazású SIM-kártyák száma, de már így is százezres nagyságrendű a Pannon szerint. A legfontosabb felhaszálási területek ma a járműflotta-követés, a távfelügyelet és -vezérlés (pl. tűzvédelem, biztonság), a távleolvasás, a mobil POS-terminálok vagy az egészségügy.

A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint már ma is több ezer, mobiltechnológián alapuló egészségügyi berendezés van használatban Magyarországon, amelyek segítséggel élő emberek életét hivatottak megkönnyíteni. Olyan mérőórák is vannak már, amelyeket nem kell leolvasni, ugyanis a bennük elhelyezett modem automatikusan jelenti az állásukat a közműszolgáltatónak. Magyarországon a 3 millió háztartásnak csak a víz-, gáz-, távhő- és villanyórája önmagában több millió potenciális "felhasználója" lehet az ipari SIM-eknek.

A Harbor Research előrejelzése szerint 2009-ben a nem hanghívásra vagy internetezésre használt SIM-kártyák legnagyobb felhasználója az ipar, az energiaszektor, a közlekedés és a biztonsági terület lesznek. A Pannon szerint hazánkban is ehhez hasonlóan alakul majd a bevételek megosztása.

A Pannon az ipari előfizetések területén egyértelműen a vezető szerepet vallja magáénak, a szolgáltató meg is szeretné tartani ezt a pozíciót, amelynek érdekében több társasággal is kötött már szerződést "ipari mobilszolgáltatás" nyújtására. A Pannon hálózatát használja a többek között a MOHAnet távfelügyeleti szolgáltatása is, amelyet számos önkormányzat (pl. Salgótarján, Újpest, Sátoraljaújhely) vezetett be a segítséggel élők támogatására.

A mobilszolgáltató 2004-ben vezette be az ELMÜ-nél a mérőórák leolvasását. Hasonló rendszer működik az ÉMÁSZ-nál, a FŐTÁV pedig hőmennyiség-mérésre használja a SIM kártyák nyújtotta lehetőségeket. Mindegyik rendszer esetében ipari GSM modemek csatlakoznak a mérőegységhez, és biztosítják a mérőórák meghatározott időszakonkénti leolvasását.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.