Szerző: Bányai György

2008. szeptember 8. 11:26

A Photokinán mutatkozik be a három éves Canon 5D tükörreflexes utódja

A hónap végén nyitó Photokina kiállítás egyik sztárja lehet a már őskövületnek számító Canon EOS 5D utódja, a Canon EOS 5D Mark II. A jelenleg megvásárolható 5D már három éve piacon van, így sokat várhatunk az újdonságtól.

[HWSW] A hónap végén nyitó Photokina kiállítás egyik sztárja lehet a már őskövületnek számító Canon EOS 5D utódja, a Canon EOS 5D Mark II. A jelenleg megvásárolható 5D már három éve piacon van, így sokat várhatunk az újdonságtól.

A Canon EOS 5D Mark II kiszivárgott információi nem hivatalosak, azt a gyártó meghagyja a közelgő Photokinára. A Canon augusztus 6-án, az európai premierrel egyidőben mutatta be új kompaktjait és az 5D alá pozícionált tükörreflexes 50D-t. Az eseményen egy sejtelmes mondatot hallhattunk arról, hogy még egy tükrös gép érkezik még az idén, melynek típusszámát illetően akkor nem árultak el részleteket. Mindemellett nem kell jóstehetség ahhoz, hogy végignézve a termékpalettát kitaláljuk, ez a gépváz egyedül a három éves 5D utódja lehet.


A Canon legkedvezőbb árú teljes kisfilmes képkocka méretű képérzékelővel szerelt EOS 5D tükörreflexes gépváza több mint három éve, 2005 augusztus 22-én mutatkozott be a nagyközönségnek, így már ideje volt egy új modellel leváltani. A híresztelések szerint 21,1 megapixeles képérzékelőt találhatunk az új vázban, mely majdnem duplája az 5D 12,7 megapixeles CMOS szenzorának felbontásánál. E nagyfelbontású, Full Frame képérzékelő is CMOS típusú, a korábbinál alacsonyabb fogyasztása és hűvösebb üzeme zajszegényebb képeket eredményezhet.

Az 5D Mark II teljes kisfilmes képkocka méretű képérzékelője a Canon EOS 50D-ben található DIGIC IV képfeldolgozó áramkörrel alkot majd egységet. A váz alkalmas lesz a folyamatos élőkép-üzemmódra, ezáltal tükörfelcsapásmentes fókuszállításra is, melyből nagy valószínűség szerint HD-minőségű mozgóképfelvétel is következhet. Az 5D Mark II érkezése azért is igen időszerű, mert a kedvező árú, teljes képkockás piac most kapott egy Nikon D700-at, mellé a Sony modellje is érkezik, az Alpha A900.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról