:

Szerző: Bányai György

2008. szeptember 24. 08:21

Photokina: támadnak a tükörreflexesek és a HD-videóra alkalmas kompaktok

Helyszíni képriporttal számolunk be a kölni Photokina rendezvényről, melynek kapui szeptember 23-án nyíltak. A kévente megrendezett rangos fotós eseményen amellett, hogy lehetővé vált az újdonságok kézbevétele, számos, a jövőt illető irányvonal szárnyai is megrebbentek a látogatók előtt.

[HWSW] Helyszíni képriporttal számolunk be a kölni Photokina rendezvényről, melynek kapui szeptember 23-án nyíltak. A kévente megrendezett rangos fotós eseményen amellett, hogy lehetővé vált az újdonságok kézbevétele, számos, a jövőt illető irányvonal szárnyai is megrebbentek a látogatók előtt.

A Photokina kiállítás közel kétszázezer négyzetméternyi kiállítóstandjain a nagy fényképezőgép-gyártók mellett a tartozékok és kiegészítők előállítói is részt vettek, de híradásunk korlátozott terjedelme miatt utóbbiak termékeinek bemutatását mellőzzük, inkább a nagyobb, neves gyártók újdonságait ismertetjük. Az új modellek mellett egyéb, még nem sorozatérett tervek is napvilágot láttak, melyek világosan mutatják a gyártók által elképzelt utat.

Photokina 2008 Samsung kiállítóhely
Photokina 2008 Samsung kiállítóhely

A következőkben a teljesség igénye nélkül járjuk körbe a nevesebb gyártók standjait. A Sigma számos optikája és tükörreflexes váza mellett elhozta a Foveon képérzékelős DP1 fényképezőgépét, melyben a gyártó tükrös vázában szolgálatot teljesítő különleges szenzor foglal helyet. A DP1 mellett látható annak utódja, a 41 milliméteres fix optikával szerelt, 14,2 megapixeles DP2 is, igaz, csak bekapcsolható prototípus állapotban. A Sigma új tükrös váza, az SD15 is bemutatozott, de ez sem volt végleges termék.

Sigma DP2
Sigma DP1

A Sony standja két részre osztható: egyiken az új kompaktok, a másikon pedig a tükörreflexes Alpha sorozat tagjai tekinthetők meg, utóbbi helyen természetesen a most bemutatott, teljes méretű képérzékelővel szerelt Alpha 900 állt a középpontban. A gyártó kompaktjai közül az összeset látni lehetett, köztük a legújabb DSC-T500, DSC-T700 és a DSC-T77 modelleket is. A tükrös fronton szinte az összes szem a Full Frame szenzoros Alpha 900-ra vetül, a Sony több mint tíz gépet hozott magáva, melyek nagy része megtapogatható, kézbefogható volt.

Sony Alpha 900
Sony Alpha 900

A Fujifilm a kompaktokra és az ultrazoomos gépekre fektette a hangsúlyt. A számos kompaktja közül talán a tíz megapixeles, ötszörös optikai zoomos Z200fd rejtett optikás modell lehet az egyik sztár, illetve a közelmúltban bejelentett, tíz megapixeles, 15-szörös zoomoptikával ellátott, HD mozifelvételre alkalmas S2000HD. A Fujifilm legújabb fejlesztése is formát öltött a Real 3D fényképezőgépben. E prototípus két optikát tartalmaz, melyek eltérő szögben látják a témát, így hozva létre a háromdimenziós látványt az elkészült fényképeken.

Fuji 3D kamera prototípus
Fuji 3D kamera prototípus

A fényképező hátoldalán található speciális kijelző szűk szögtartományból ránézve háromdimenziós képet adott, sőt ezt a felvett rövidfilm lejátszása során is kínálta. A két lencse által látottakat vadonatúj képfeldolgozó áramkör, a Real Photo Processor 3D dolgozza fel. A piacérettnek tűnő hat megapixeles fényképezőgép legkorábban a jövő év végén érheti el a fogyasztókat.

A Samsung hatalmas standján tükörreflexes vázak és optikák, valamint a teljes kompaktkínálat is látható volt, melléjük a gyártó tévékészülékeit, videokameráit és kivetítőit is elhozta. A Samsung jelenleg a kompaktokat részesíti előnyben, a tükörreflexes géposztály kevesebb figyelmet kap. Mindezek ellenére a tükrös vázak mellett számos Schneider-Kreuznach optika is látható. A kompaktok közül a nemrég bemutatott, HD videofelvételre is alkalmas, 14,7 megapixeles, 3,6-szoros zoommal ellátott NV100HD a nagy dobás, illetve a médialejátszó mindenes, a rejtett optikás NV9.

A Samsung új kompaktjai
A Samsung új kompaktjai

Utóbbi fényképező a 10,2 megapixeles képek készítése mellett -- mely során ötszörös optikai közelítés áll a rendelkezésünkre -- filmlejátszást és zenelejátszást kínál, mely funkciók mellé éppúgy, mint elődjében szövegolvasó és diktafon is társul. A fényképező fémburkolata egy igen ötletes geget tartalmaz: karóra mutatóihoz hasonlóan két analóg műszer jeleníti meg a memóriakártya telítettségét, illetve az akkumulátor töltöttségi fokát.

Samsung HZ1
Samsung HZ1

A Samsung a kiállításra HZ1 kódnevű, tízszeres optikai közelítésre alkalmas fényképezőjének bekapcsolhatatlan példányát is elhozta, melyen a gombokat sem lehetett benyomni. E fényképező nagyot robbanhat, ha elkészül, ugyanis a tízszeres optikai közelítés 24 milliméteres extraszéles látószögről indulhat majd a jövő év végén. A sílusos burkolatba zárt gép tíz megapixeles érzékelőt kap, az elektronika pedig alkalmas lesz majd a HD videók rögzítésére.

A Casio ultravékony Exilim kompaktjai mellé két gyorstüzelőjét is elhozta, a korosabb, ám gyorsabb Exilim EX-F1 mellett látható a könnyített változat, az alig egy hete bemutatott EX-FH20 is. Utóbbi fényképezőgép alacsonyabb áron akár ezer képet is képes rögzíteni másodpercenként, igaz a 9,1 megapixeles maximális felbontásának csak töredékén. Az EX-FH20 az optikai közelítés mértékében túltesz a sorozat első modelljén, melynek 12-szeres optikáját itt 20-szoros váltja fel.

Casio EX-FH20
Casio EX-FH20

A Pentax-stand a számos kompakt mellett a tükörreflexes gépekre is összpontosít, valamint e két fényképező-osztály ellenállóképességére. A kompaktok vízálló modelljei egy akváriumban várták a látogatókat, a fröccsenő víz és por ellen megfelelően tömített K200 tükrös váz pedig egy homokfúvó, valamint tíz kilogramm homok társaságában volt látható. A kiállításon a legkisebb tükrös, a belépőszintű K-m is bemutatkozott, melyet a gyártó a Canon EOS 1000D ellenfelének szán. A parányi, krómcsíkkal egyedivé varázsolt váz tíz megapixeles képérzékelőt tartalmaz, ráadásul szenzoreltolás elvén működő rázkódásvédelemmel is felszerelték.

Pentax K-m
Pentax K-m

Az Olympus standján többeknek állt fel a hátán a szőr, a gyártó vízbe merítette és dobálta ütésálló fényképezőit, ráadásul nem egyszerűen kézzel, hanem külön, erre a feladatra tervezett szerkezettel, mely a bekapcsolt fényképezőt pontosan másfél méteres magasságból dobta le. E hányatott sorsú Stylus 1050SW mellett a másik rejtett optikás gép, az igen vékony Stylus 1040SW is látható. Az Olympus vitrinjei sok érdekességet tartalmaznak, többek között egy félbevágott E-3 vázon és egy ugyancsak kettészelt, rejtett optikás kompakton is vizsgálódhattunk. A közelmúltban bejelentett Micro Four Thirds szabvány alapjaira épült géppel most még nem találkozhatunk, az Olympus csak egy tervet hozott, mely csak egy későbbi gép körvonalaira és a méretére enged csak következtetni.

Az Olympus Micro Four Thirds terve
Az Olympus Micro Four Thirds terve

A Canon hatalmas bemutatótermében az összes új kompakt -- beleértve az IXUS sorozat két új modelljét, a G10-et, a megújult A-sorozatot, az E-sorozat indítóját, valamint a pár napja bejelentett SX1IS-SX10IS párost -- látható, melléjük az EOS50D és EOS 5D Mark II csatlakozott. Utóbbit akkora tömeg vette körül, hogy esélytelennek tűnt kézbevenni a hatalmas érdeklődés miatt. A Canonhoz hasonló tömeg vette körbe a Nikon teljes képérzékelős D700 vázát, illetve P6000 csúcskompaktját is.

Canon PowerShot SX1IS
Canon PowerShot SX1IS

Talán a legnagyobb bomba maradt utoljára, a Panasonic Lumix DMC-G1, mely felforgathatja akár a tükrös fényképezők piacát is. A tükörrel nem rendelkező, cserélhető optikás fényképező minden részletében jövőbemutató, hátoldali 460 ezer képpontos kijelzője mellett 1,4 megapixeles elektronikus keresője ejtette ámulatba az érdeklődőket. A gép mellé az új szabvány új optikái is megérkeztek, valamint az az adapter is, melynek segítségével hétköznapi négyharmados lencsék illeszthetők hozzá.

Panasonic G1 váz, alapobjektív és a négyharmados illesztő a korábbi optikákhoz
Panasonic G1 váz, alapobjektív és a négyharmados illesztő a korábbi optikákhoz

Az idei Photokina kiállítói nagy durranásokat három területen hoztak: a rendezvény sztárjai leginkább a teljes, kisfilmes képkockányi képérzékelővel szerelt tükörreflexes gépek, mellettük robbantak a HD minőségű mozgóképfelvételre alkalmas kompaktok, illetve a kicsinyített négyharmados szabványt alkalmazó első kézzelfogható termék, a Panasonic G1. E három fő csapásirány mellett a gyártók közül többen is demózták kompaktjaik vízzel és ütéssel szembeni ellenállóságukat is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.