Szerző: Bányai György

2008. szeptember 11. 10:59

Hivatalosan is bemutatkozott a Sony Full Frame tükrös váza

A Sony csatlakozott új tükörreflexes gépvázával a teljes kisfilmes képkockás piac szereplőihez. Az ą900 36x24 milliméteres érzékelője 24,6 millió képpontból áll, melyet kettős képfeldolgozó processzor és szenzoreltolás elvén üzemelő rázkódásvédelem is erősít.

[HWSW] A Sony csatlakozott új tükörreflexes gépvázával a teljes kisfilmes képkockás piac szereplőihez. Az α900 36x24 milliméteres érzékelője 24,6 millió képpontból áll, melyet kettős képfeldolgozó processzor és szenzoreltolás elvén üzemelő rázkódásvédelem is erősít.

A Sony új, α900 digitális tükörreflexes gépváza teljes 35 milliméteres képkockával megegyező fizikai méretű CMOS képérzékelőt alkalmaz, mely a gyártó saját fejlesztése. A Sony nem csak a nagy felbontásra büszke, a 24,6 megapixeles (6048x4032 pixeles képméret) Exmor szenzor mellé kétlépcsős zajszűrést és szenzoreltolás elvén működő rázkódásvédelemet is adtak, utóbbit elsőként a full frame világban. A szenzor ráadásképp külső, extra áramkörök segítsége nélkül, chipen belül végzi az analóg/digitális jelátalakítást.

Az ellenálló műanyag burkolattal takart magnéziumötvözet gépvázban található képérzékelőt a gyártó BIONZ képfeldolgozó processzorából kettő is támogatja, ezek együttes jelenléte a feltétele annak, hogy a szenzor jeleit a magas felbontás ellenére is gyorsan dolgozza fel a fényképezőgép. A váz sorozatfelvételi képességei ezt alá is támasztják, a rengeteg képinformáció ellenére öt fotó is készülhet másodpercenként.

Sony α900
Sony α900

Az újdonság élőkép-üzemmódot nem kínál, de ez valljuk be, méltatlan is lenne a kategóriához, helyette hagyományos módon, a száz százalékos lefedettséget kínáló, 0,74-szeres nagyítású pentaprizmás kereső segítségével készíthetjük a képeket. A képek visszajátszására, vagy a menübéli beállításokra használható háromhüvelykes kijelző az alap tükörreflexes gépekben megszokott célokra kifogástalan, a rajta megjelenő kép VGA felbontású. Ugyancsak a csúcskategóriára jellemző, hogy a 156x117x82 milliméteres váz nem rendelkezik felpattanó villanóval, mert e mankómegoldás szerény képességei távolról sem összeegyeztethetőek a váz tudásával.

Az α900 érzékenysége ISO 3200-as értékig emelhető (kiterjeszthető ISO 6400-ra), azonban az interneten fellelhető próbaképek ebben az esetben már látványos mennyiségű zajt mutatnak. A vázba Memory Stick Duo mellett Compact Flash kártyákat is csúsztathatunk, melyekből a fényképező a gyors képmentéshez szükséges UDMA változatokkal is elboldogul. Az α900 energiaellátásáról nagykapacitású, 1650 mAh-s lítiumion akku felel, mely akár 880 fotó elkészültét is lehetővé teszi.

A Minolta A-type optikákat fogadó váz októberben érkezik, és nem lesz a legolcsóbb tükrös gép a piacon, 3000 dolláros ára passzol a kategóriájához. A gép mellé két optika is érkezik majd, igaz, csak 2009 elején. E két objektívből az első az extraszéles látószöget adó Carl Zeiss Vario-Sonnar T 16-35mm F2.8 ZA SSM, a második pedig az akár 400 milliméteres gyújtótávolságot is kínáló Carl Zeiss Vario-Sonnar T 70-400mm F4-5.6 G SSM teleobjektív. E két optika gyújtótávolság értékein, a teljes képkockás szenzor miatt nem kell szorzószámot alkalmazni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról