Szerző: Bányai György

2008. szeptember 12. 12:27

Elkészült az első mikro-négyharmados fényképező

Még fel sem eszméltünk a hírtől, hogy Panasonic és az Olympus tükörmentes cserélhető optikás fényképezőgép-szabványt fejleszt, és máris nyakunkon az első ilyen gép, a 12 megapixeles Panasonic G1. Az új Micro Four Thirds szabványt elsőként alkalmazó modell a tükrös vázaknál jóval kisebb fizikai méretben ad azokéval egyező képminőséget.

[HWSW] Még fel sem eszméltünk a hírtől, hogy Panasonic és az Olympus tükörmentes cserélhető optikás fényképezőgép-szabványt fejleszt, és máris nyakunkon az első ilyen gép, a 12 megapixeles Panasonic G1. Az új Micro Four Thirds szabványt elsőként alkalmazó modell a tükrös vázaknál jóval kisebb fizikai méretben ad azokéval egyező képminőséget.

Ugyanazt a minőséget, de kisebb géptől: Micro Four Thirds

A tükörreflexes gépet birtokló hétköznapi hobbifotós imája végre meghallgattatott: olyan szabvány és fényképezőgép készült, mely az eddig megismert tükrös képminőséget kevesebb felhasználói vesződséggel, szinte zsebrevágható méretek mellett kínálja. Az új rendszer új optikákat kér, ám egy adapterrel a korábbi négyharmados optikák is használhatók vele.

Az Olympus és a Panasonic augusztus elején bejelentette, hogy fejlesztik a jelenlegi négyharmados szabvány zsugorított változatát, a Micro Four Thirds-öt. A kisebb gépvázakat eredményező formátum helytakarékosabb a jelenleginél, az új cserélhető optikás gépek nem tartalmazzák majd a tükröt és az ezzel egy blokkban található keresőt. Utóbbit kompaktgéphez hasonlatosan külső átnézeti kereső, vagy elektronikus kereső helyettesítheti.


Az új rendszerű vázakhoz adapterrel a jelenlegi optikák is illeszthetők

A régi optikák is használhatók

A "kisnégyharmados" gépvázak -- a Panasonic ma bejelentett a G1-ese is -- kisebb optikákat fogadhatnak, képérzékelőtől mért távolságuk 20 milliméter lesz, vagyis fele a jelenlegi négyharmadosok 40 milliméterének. Az eddigi négyharmados optikák az új vázakon is használhatók, ekkor egy 20 milliméter vastag adaptergyűrű tartja a szükséges távolságot, illetve adja át a vezérlést. Az új szabvány két további érintkezőt különít el, az eddigi 9 helyett 11 ponton kommunikál a váz az optikával. A képérzékelő fizikai méreteit a szabvány szerint nem éri változás, azok a jelenlegi 18x13,5 milliméteres méretben kerülnek a mikronégyharmados vázakba is, jóllehet, a tükör hiányából adódóan végig élőkép-üzemmódban működnek.

Panasonic Lumix DMC-G1
Panasonic Lumix DMC-G1

Az úttörő G1, a többi modell ezt a gépet fogja követni

A Panasonic a Lumix DMC-G1 fényképezőgépet ma jelentette be hivatalosan, annak ellenére, hogy az új szabvány fejlesztésének híre után több hónapot feltételeztünk volna az első fogyasztói termékek megjelenéséig. A G1-et a gyártó a világ legkisebb és legkönnyebb cserélhető optikás gépeként írta le, mely állítás igaz, de a meglévő kategóriák ismeretében nyakatekert is egyben, mert a fényképezőgép nem tükörreflexes és nem is kompakt. A kettő között félúton található köztes állapot nagyon úgy tűnik, hogy a legjobbakat örökölte felülről és alulról egyaránt, így a kiváló képminőség készítésének lehetősége kezesebb, egyben kisebb fizkai méretekkel rendelkező gépben testesülhet meg.

A Panasonic G1 a külső megjelenést tekintve is közelebb áll a kompaktgépekhez, az egyszerű kezelhetőséget sugallva dobja az öltönyös feketét és az elegáns ezüstöt, mert a teljesen automata divatkompaktokhoz hasonlóan több színben is elérhető, a feketén kívül sötétpiros és sötétkék színek is választhatók. A két utóbbi színváltozatot azért a komoly képességeket hangsúlyozó vastag fekete részletekkel is rendesen ellátták.

Panasonic Lumix DMC-G1
Panasonic Lumix DMC-G1

Tükör helyett élőkép üzemmód

A felcsapódó tükröt és a pentaprizmát kiváltó hagyományos, ultrazoomos gépekben található elektronikus (itt élőkép) kereső átlagos minősége erősen visszavetné a használati kényelmet, hiszen egy 200 ezer képpontos változat közel sem adja a tükörreflexes gépekben megismert érzetet. Bár a sasszeműek számára a G1 keresője is elmaradhat a pusztán optikai alapokon nyugvó tükrös változattól, az ebben alkalmazott parányi megjelenítő 1,44 millió képpontból (piros, kék és zöld alképpontok összege) állítja elő a képérzékelő által vett jeleket. Ez a felbontás kézi fókuszálás mellett is biztosíthatja a szükséges kontrollt, mert a rajta megjelenő kép nagyítható is, ha nem jelentene elég biztonságot a teljes kép 1,44 megapixeles finomsága, akár öt-tízszeresére is közelíthető annak fókuszban lévő területe a gépvázon található vezérlőtárcsával. E kijelző meglepően gyors, másodpercenként 180-szor frissíti a tartalmat.

Az elektronikus kereső mellett a "kompaktosabb" felhasználás érdekében egy hátoldali, másodpercenként 60 képkocka megjelenítésére képes kijelző is rendelkezésre áll, mely három hüvelykes, a képet pedig 460 ezer pixelből állítja össze. E kijelző ráadásul kihajtható is, vízszintes irányban 180 fokos, függőlegesen pedig 270 fokos szabadságot adva a megfelelő helyzet megtalálásához. A hátoldali panel és az elektronikus kijelző a négyharmados képérzékelő által látott kép száz százalékát vetíti a fotós elé.

Panasonic Lumix DMC-G1
Panasonic Lumix DMC-G1

Képességek, szolgáltatások

A beépített villanóval és vakupapuccsal is ellátott G1-be a Panasonic új fókuszrendszert tervezett, mely kontrasztérzékelésen alapul, és a gyártó állítása szerint amellett, hogy pontos, még nagyon gyors is. Az autofókusznak számos üzemmódja van, ezek között arcérzékelés (15 arc egyidejű felismerése), többpontos fókuszálási mód, illetve követő autofókusz is megtalálható. Természetesen az aktív területet mi is megadhatjuk a 23 fókuszpont valamelyikének fix kiválasztásával.

Panasonic Lumix DMC-G1
Az adapter segítségével a hagyományos négyharmados optikák is használhatók

A DMC-G1 amellett, hogy teljes kézi bellíthatósáégot kínál, az automata üzemmód kedvelőinek arcára is mosolyt csalhat: auto-módja a témaautomatika programjaiból is válogathat, emellett intelligens érzékenységállítást is kínál, mely arra ügyel, hogy az ISO-érték csak az elmosódásmentes képekhez feltétlenül szükséges mértékben emelkedjen. A Panasonic a lencsetag mozgatásán alapuló rázkódásvédelem elkötelezettje, ezért a váz helyett ezt a feltekert optikáknak kell tartalmaznia. Az objektívcserék során a képérzékelőre került szennyeződést ultrahangos szenzorportalanító távolítja el.

Panasonic Lumix DMC-G1
Panasonic Lumix DMC-G1

A Panasonic Lumix DMC-G1 HDMI-kimenettel rendelkezik, SD/SDHC, vagy MMC kártyákra menti az elkészült fotókat, melyek tartalma kártyaolvasó mellett a gépben hagyva is átmásolható a számítógépre az USB 2.0 csatlakozó segítségével. Az energiaellátás egy 1250 mAh kapacitású lítiumion akkumulátor feladata, mellyel 330-350 kép készíthető egyetlen feltöltéssel (függően attól, hogy a hátoldali kijelző, vagy az elektronikus kereső segítségével komponálunk).

Jövő hónapban már ráillő optikákkal a boltokban

A 124x84x45 milliméteres, üresen 380 grammos gépváz tömege a csomagban mellékelt LUMIX G VARIO 14-45mm/F3.5-5.6ASPH. MEGA O.I.S. rázkódásvédett, 28-90 milliméteres zoomtartományban üzemelő optikával 630 grammra emelkedik. A fényképezőgép mellé az alapoptikán kívül még egy puhatokot, napellenzőt, nyakszíjat és töltőt kapunk a szoftvereket tartalmazó CD mellett. Azok számára, akik duplaoptikás készletet szeretnének, a Panasonic bejelentette a LUMIX G VARIO 45-200mm/F4.0-5.6 MEGA O.I.S. rázkódásvédett teleoptikáját, mely a kétszeres szorzó alkalmazása miatt 90-400 milliméterig tartó nagyítást ad.

Panasonic Lumix DMC-G1
Panasonic Lumix DMC-G1

Az alapoptikával szerelt Lumix DMC-G1 készlet sajnos nem lesz a legolcsóbb tükörreflexes minőséget kínáló fényképező, magas, 1200 dolláros árát azonban a jó minőségű alapoptika is indokolja, a váz üresen 750 dollárért vásárolható majd meg. A G1 október legvégén érkezik, vele egyidőben válik elérhetővé a teleoptika is.

Egyéb jelentkező?

A Samsung az Olympushoz és a Panasonichoz hasonlóan vélekedik a jelenlegi tükörreflexes kínálattal kapcsolatban, azaz ezen gépek vásárlóinak nagy többsége szerint e gépek kezelése bonyolult, továbbá a kompakt fényképezőkhöz hasonlítva nem kifejezetten hordozhatóak. A Samsung fejlesztése kisebb fényképezőgépeket eredményezhet, melyek nem készülnek leváltani a gyártó nagyobb DSLR modelljeit, ehelyett azok mellé kerülnek 2010-től a kínálatba.

Az új, APS-C méretű képérzékelőt tartalmazó Samsung fényképezőgépek a Panasonic G1-nél jóval később, csak 2010 tavaszán mutatkozhatnak be. Az első, ma még nem ismertetett modellszámú tükörmentes gépváz a Samsung jelenlegi 14 megapixeles CMOS-képérzékelőjét kapja, rá a jelenlegi GX optikakínálat tagjainál kisebb lencsék illeszthetők majd. Az új típusú gép a tükör helyett elektronikus keresőt alkalmaz, melyből egyenesen következik, hogy a gépváz képérzékelője folyamatosan terhelve feltétlen kell, hogy kínálja az élőképet e keresőn, illetve a hátoldal panelén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról