Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 18. 16:20

Mobilnet: képtelen behozni konkurenseit itthon a Vodafone

A mind kiélezettebbé váló konkurenciaharc részeként folyamatosan egymásra próbál licitálni a mobilinternet-szolgáltatások piacán a három hazai mobilszolgáltató.

[HWSW] A mind kiélezettebbé váló konkurenciaharc részeként folyamatosan egymásra próbál licitálni a mobilinternet-szolgáltatások piacán a három hazai mobilszolgáltató.

Most már nem csak a lefedettség, hanem egyéb műszaki paraméterek, így például a letöltési és feltöltési sebességi is fokozottan előtérbe kerül a kommunikáció során. Az árak tekintetében ugyanakkor továbbra sem tér el egymástól jelentősen a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone kínálata, igaz, az utóbbi időben mindhárom szolgáltató előállt olyan forgalmi korlátos csomaggal, mely a versenytársak kínálatában nem található meg.

Gyorsan le, gyorsan fel

A Vodafone mai sajtóközleményében ismertette, hogy immár teljes mobilinternet-hálózatán elérhető a gyors letöltés mellett nagy sebességű, elméletileg akár 1,44 megabit/másodperces feltöltési sávszélességet biztosító HSUPA adatkapcsolat. A Vodafone előfizetői így az arra alkalmas eszközök segítségével a teljes szolgáltatási területen gyorsabban küldhetnek el egyebek mellett nagyobb csatolmányokkal ellátott e-maileket, illetve gördülékenyebben használhatják a különböző tartalomfeltöltő, tartalommegosztó és online adattárhelyet biztosító szolgáltatásokat.

A szolgáltató a tavaly megkezdett műszaki fejlesztések lezárása után tudta teljes hálózatát HSUPA-képessé tenni. A Vodafone gyakorlatilag a teljes 3G-s infrastruktúrát lecserélte, így a korábbi, Nokia Siemens Networks által szállított megoldásokat a Huawei rendszerei váltották fel a cégnél. A vállalat a tajvani gyártó eszközein keresztül jelenleg 150 magyarországi településen biztosít szélessávú mobilinternetet, HSDPA/HSUPA technológiával. A telekommunikációs vállalat korábban kitűzött tervei szerint a Vodafone szélessávú mobilnet-hálózata év végére 182 településen lesz elérhető.

A Vodafone ugyanakkor a most lezárult fejlesztés ellenére is egy lépéssel lemarad Magyarország legnagyobb mobilszolgáltatója, a T-Mobile mögött: a Magyar Telekom sajtóosztálytól származó információk szerint a T-Mobile már augusztusban HSUPA-képessé tette teljes mobilszélessáv-hálózatát. A vállalat ráadásul a legutóbbi, augusztusi állapothoz képest jelentős mértékben bővítette a szélessávú mobilinternettel lefedett települések körét, így a magentaszínű szolgáltató ügyfelei ma 229 településen használhatják a HSDPA/HSUPA hálózatot.

A lefedettségi versenyben első Pannon mindkét konkurensét jelentősen megelőzve döbbenetes mértékben tudta növelni elérését: a norvég tulajdonú szolgáltató a nyáron egy hónap alatt csaknem megduplázta a szolgáltatási terület méretét, így jelenleg 341 településen működik HSDPA szolgáltatás. A letöltési és feltöltési sebességet tekintve a Pannon ugyanakkor egyelőre lemarad riválisaihoz képest, hiszen a szolgáltató hálózatának jelentős részén jelenleg maximum 3,6 megabit/másodperces letöltési sebesség érhető el, a HSUPA-technológia bevezetését egyelőre csak vizsgálják a cégnél. A Pannon célja, hogy 2009 végére az ország valamennyi, 1000 főt meghaladó lélekszámú településén kiépítsék a mobil szélessávú hozzáférést, amire idén és a jövő évben összesen 20 milliárd forintot költenek, árulta el korábban Koller György, a Pannon műszaki vezérigazgató-helyettese.

Alig térnek el a tarifák

A mobilszolgáltatók díjcsomagjai struktúrájukat és árukat tekintve kevés kivételtől eltekintve hasonló kínálatot nyújtanak. Mindhárom szolgáltatónak van havi 5 gigabájt adatforgalmat biztosító, azaz kvázi korlátlan díjcsomagja, ráadásul mindhárom csomag szinte ugyanazon az áron érhető el. Nyár óta létező újdonság a Vodafone és a T-Mobile kínálatában egy 1 gigabájt (a Vodafone-nál) és egy 3 gigabájt (a T-Mobile-nál) adatforgalmat tartalmazó szolgáltatás, ezekért havonta 3000 vagy 4000 forintot kell fizetni. A Pannonnál már nem érhető el a cég korábbi, 0,5 gigabájt adatforgalmi korlátos, 2000 forintos csomagja, a szolgáltató így összesen három tarifacsomagot kínál, melyből kettő önálló előfizetésként is elérhető (a T-Mobile és a Vodafone kínálatának teljes választéka hozzárendelhető önálló SIM-kártyához).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról