Szerző: Bányai György

2008. szeptember 3. 14:48

A Samsung is fejleszti "hibrid" fényképezőgép-sorozatát

Az Olympus-Panasonic féle Micro Four Thirds-hez hasonló, ám attól technikai jellemzőiben több ponton is eltérő fényképezőgép-típus fejlesztését jelentette be a Samsung, melynek ígérete szerint az új sorozat gépei tükörreflexes minőséget és az objektívek cserélhetőségét kínálják a jelenlegi tükörreflexes gépeknél jóval kompaktabb méretben.

[HWSW] Az Olympus-Panasonic féle Micro Four Thirds-hez hasonló, ám attól technikai jellemzőiben több ponton is eltérő fényképezőgép-típus fejlesztését jelentette be a Samsung, melynek ígérete szerint az új sorozat gépei tükörreflexes minőséget és az objektívek cserélhetőségét kínálják a jelenlegi tükörreflexes gépeknél jóval kompaktabb méretben.

A Samsung az Olympushoz és a Panasonichoz hasonlóan vélekedik a jelenlegi tükörreflexes kínálattal kapcsolatban, azaz ezen gépek vásárlóinak nagy többsége szerint e gépek kezelése bonyolult, továbbá a kompakt fényképezőkhöz hasonlítva méretüket nem kifejezetten hordozhatóak. A Samsung fejlesztése kisebb fényképezőgépeket eredményezhet, melyek nem készülnek leváltani a gyártó nagyobb DSLR modelljeit, ehelyett azok mellé kerülnek 2010-től a kínálatba.

Az új, APS-C méretű képérzékelőt tartalmazó Samsung fényképezőgépek 2010 tavaszán mutatkozhatnak be. Az első, ma még nem ismertetett modellszámú tükörmentes gépváz a Samsung jelenlegi 14 megapixeles CMOS-képérzékelőjét kapja, rá a jelenlegi GX optikakínálat tagjainál kisebb lencsék illeszthetők majd. Az új típusú gép a tükör helyett elektronikus keresőt alkalmaz, melyből egyenesen következik, hogy a gépváz képérzékelője folyamatosan terhelve feltétlen kell, hogy kínálja az élőképet e kereső, illetve a hátoldal panelén.

Az új rendszerű vázak optikái ma még csak kezdeti próbaváltozatban léteznek, de fejlesztésükkel kapcsolatban nyugodt hangon vélekedett Byung Woo Lee, a Samsung Techwin igazgatóhelyettese: "Igen nagy tapasztalattal rendelkezünk az optikák gyártása terén, a Samsung fotózástól távolabbi területei számára éppúgy, mint kompakt fényképezőinkbe régóta gyártunk lencséket. Mindemellett a hetvenes évektől készítünk fényképezőgép-vázakat, tehát az új optikák fejlesztése nem jelent számunkra megoldhatatlan kihívást."

Lee hozzátette, mindamellett, hogy nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az új fényképezők megfizethetők legyenek, feltétlenül ragaszkodnak a professzionális minőséghez is. Lee szerint a Canon és a Nikon extrém piaci szárnyalása miatt a kisebb gyártók számára óriási a kihívás, nagyobb, illetve jelentősnek mondható piaci részesedéshez jutni a Samsung számára egy új kategória bevezetésével egyszerűbbnek látszik.

Az Olympus és a Panasonic "kisnégyharmados" fejlesztésű gépvázai is kisebb optikákat fogadhatnak a jelenlegieknél, a Samsung rendszerétől eltérően ezzel a rendszerrel kapcsolatban a főbb adatokat is ismerhetjük. Ezen optikák képérzékelőtől mért távolsága 20 milliméter lesz, vagyis fele a jelenlegi négyharmadosok 40 milliméterének. Az eddigi optikák az új vázakon is használhatók lesznek, ekkor egy 20 milliméter vastag adaptergyűrű tartja a szükséges plusz távolságot, illetve adja át a vezérlést. Az új szabvány két további érintkezőt különít el, az eddigi 9 helyett 11 ponton kommunikál az új rendszerben a váz az optikával.

A Micro Four Thirds-ben alkalmazandó képérzékelő fizikai méreteit nem éri változás, azok a jelenlegi 18x13,5 milliméteres méretben kerülnek a mikronégyharmados vázakba is, jóllehet, a tükör hiányából adódóan végig élőkép-üzemmódban működnek majd. Ilyen mélységekben a Samsung nem ment bele részletekbe, azt azonban Byung Woo Lee elárulta, hogy a "kisnégyharmados" rendszerben alkalmazandó képérzékelőnél a Samsung szenzora nagyobb, APS-C méretű lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról